Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

ajka 21:18, 10 kwi 2025

Magara napisał(a)

Ania, to nie takie proste
Póki co został rozwalony stary fundament i powstaje nowy. Małżonek ma plan. Jego plany z reguły są pracochłonne, czasochłonne i w ogóle. Do tego w pracach budowlanych jest pedantem, więc wszystko mierzy 20 tysięcy razy Staram się to miejsce omijać żeby nie wariować

Jakbym o swoim czytała. Mój jest meega dokładny i dlatego woli wszystko robić sam niż oddać pracę fachowcom i po nich poprawiać. Mój mąż sadzi nawet rośliny z miarką.
Magara 22:44, 10 kwi 2025

Ania-Ajka - nie wiem jak to możliwe, ale wychodzi na to, że mamy wspólnego męża Mój nawet dach sam położył bo uznał, że przyjdą i "s.....lą" Do roślin, też z miarką startuje Ja to czasem nie wiem czy się śmiać czy płakać. Jak pytam ile "coś" potrwa dostaję odpowiedź, że np. tydzień. Zakładam dwa. Okazuje się, że wychodzą cztery, bo trzeba robić dokładnie, eh... Nie wiem czy to skarb czy utrapienie

Ania-Makao - co to znaczy, że pouszkadzałaś serduszka przy paprykach? Moje jeszcze nie kwitną ale chętnie się dowiem o co chodzi
ajka 23:18, 10 kwi 2025

Magara napisał(a)
Ania-Ajka - nie wiem jak to możliwe, ale wychodzi na to, że mamy wspólnego męża Mój nawet dach sam położył bo uznał, że przyjdą i "s.....lą" Do roślin, też z miarką startuje Ja to czasem nie wiem czy się śmiać czy płakać. Jak pytam ile "coś" potrwa dostaję odpowiedź, że np. tydzień. Zakładam dwa. Okazuje się, że wychodzą cztery, bo trzeba robić dokładnie, eh... Nie wiem czy to skarb czy utrapienie

Ania-Makao - co to znaczy, że pouszkadzałaś serduszka przy paprykach? Moje jeszcze nie kwitną ale chętnie się dowiem o co chodzi

Dlatego ja byłam mega szczęśliwa, jak mój eM zgodził się by fachowcy robili taras. Na szczęście ci byli bardzo cierpliwi i zrobili wszystko tak jak mój mąż sobie życzył. Ale długo wybijałam mu ten pomysł z głowy, by robić taras samemu. Ja wiem, że by to ogarnął, tylko za jaką cenę moich i swoich nerwów. W sumie nie narzekam, bo z efektów jego pracy jestem zadowolona. Ostatnio zrobił mi remont salonu, kuchni, korytarzy. Dzięki temu zaoszczędziliśmy mnóstwo kasy i mogliśmy pozwolić sobie na wojaże. Pergole tarasową i na powojniki też robił sam i budę na graty jedną i drugą. Przyznam, że nie wierzyłam w jego zdolności, ale finalnie jestem bardzo zadowolona z efektów jego pracy. Musimy się cieszyć, że nasi mężowie chcą robić, a nie siedzą tylko przed tv Mój syn jest wersją odwrotną, z dokładnością daleko mu do ideału. Ma być szybko, niekoniecznie dobrze. Wolę tą mężowską wersję.
Makao 11:41, 11 kwi 2025

Magara napisał(a)

Tak, powycinałam za szybko i razem z kwiatem usunęłam rozgałęzienia. Nie wiem jak teraz się rozkrzewi. Liczę na wilki i jakoś nie stresuję się za bardzo ale w przyszłym roku będę czekać aż pąk kwiatowy wyraźnie się oddzieli od serduszka.
Magara 23:25, 11 kwi 2025

Trochę nie umiem sobie tego wyobrazić, głównie tych serduszek, ale nic to. Będę dopytywać jak zobaczę kwiaty na swoich paprykach
Ania - arbuzy wysiałaś? Pokażesz?
Makao 11:22, 12 kwi 2025

Magara napisał(a)
Trochę nie umiem sobie tego wyobrazić, głównie tych serduszek, ale nic to. Będę dopytywać jak zobaczę kwiaty na swoich paprykach
Ania - arbuzy wysiałaś? Pokażesz?

Arbuzy wysiałam wczoraj. Do dużych donic 3l. Za tydzień wysieję melony. Na początku maja jeszcze raz wysieję arbuzy i melony bo nie wiem jakie będzie lato. Podobno jak od razu będzie ciepło to super ale jeśli będzie chłodny początek to lepszy będzie wysiew majowy niż kwietniowy. Nie wiem, pierwszy raz wysiewam arbuzy więc wolę się ubezpieczyć.

Co do tych serduszek to zobacz
Tu rozgałęziła mi się papryka na dwa i już wszystko widać

A tu się też rogałęzia ale ma pąki kwiatowe

I jak wycinałam te pierwsze pąki to musiałam powycinać razem z tymi malutkimi listkami dookoła a to były zaczątki tych rozgałęzień co wyżej. To po prostu z braku wiedzy. Teraz już czekam z wycinaniem kwiatków aż wyrażnie się oddzielą od gałązek
Makao 11:29, 12 kwi 2025

Mężaty zrobił mi półki w szklarni żebym mogła poustawiać tace z wysiewami a pod nimi sadzić kapusty

Po podniesieniu tac pod jedną z nich znalałam gniazdo larw komarnicy

Wszystkie wybraliśmy i się pozbyliśmy. Chyba zmoczę ziemię i jeszcze raz coś w tym miejscu postawię tak na wszelki wypadek. Nigdzie więcej nie ma tylko w tym miejscu
Makao 13:52, 12 kwi 2025

Poszłam sprawdzić magnolię jak sobie dała radę z przymrozkami bo u znajomych to wszystkie pąki wielkiej magnolii są brązowe. I tak mi się przypomniało o mojej bo u nas to przewiewny teren jest a u niej zaciszny.
Moja wygląda bardzo dobrze. Tylko pojedyncze pąki lekko muśnięte mrozem

Poza tym ma pełno pąków zdrowych

Poza tym z ubiegłorocznych nabytków to
Miodunki wyszły

Rdest też

I epimedia ruszyły
Makao 13:54, 12 kwi 2025

Znalazłam siewki tej piękności

O tu w nogach i teraz nie wiem czy przesadzać do doniczek i osobno pielęgnować ale chyba spróbuję delikatnie przepiłować
Makao 13:56, 12 kwi 2025

A do tego wysiały mi się wszystkie astry które dostałam rok temu od Kwarteta. No to teraz będę miała co rozsadzać