Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Z ogródka na wsi 12:28, 02 lip 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Werbena duza, moje mniejsze z wlasnego siewu chociaz pod koniec lutego wysiane. Miala cala kuwete flancow. Teraz rosnie w calym ogrodzie, wielkosci rozne bo zalezy to od gleby.

Lilia mam zaledwie dwie, jedna warta pokazania, za tydzien dwa gdyz u mnie opozniemie. Druga tegoroczna slabiutkie zalazki kwiatowe. Nornice mi wygryzly jak i tulipany i zrezygnowalam z sadzenia. Moze posadzw w jakis azurowych pojemnikach i bedzie git.

U ciebie Radziu juz niektore rosliny sa dojrzale.
Odnosnie roz. Nie wiem kiedy kupowac wiosna czy jesienia. Mi sie wydaje to wszystko zalezy od jakosci zywotnosci sadzonki. Szkolki internetowe chca sprzedac wiec jak nie widzisz to wciskaja o roznej kondycji rosliny. Jakbys kupowal normalnie u ogrodnika to bys pewnie wiele roslin nie kupil. Zdjecia kusza, bo sa to foty z najwyzszej polki.

Ja kupowalsm w tym roku sporo roslin przez internet z jednej szkolki jestem zadowolona z drugiej nie. Wiem jedno nie nalezy sie napalac wczesna wiosna, bo rosliny przychodza bardzo mikre i w slabej kondycji.
Cena najtansza zawsze musi sie odbic na wzroscie potrzebuje duzo czasu aby w pelni cieszyla oko kupujacego.

To tyle Radziu powodzenia.

Ja werbenę siałem ale nic z tego nie wyszło Werbeny siewki dostałem też od Mirki ale musiałem jeszcze dokupić i jeszcze dokupię Na szczęście pani na targu widać że dobrze dba o rośliny i nie mam się co martwić że mizerne kupie

Z nornicami problemu na szczęście nie mam- jak to kiedyś na wsiach było na podwórko przywoziło się żużel, kamienie, cegłówki, dachówki, żwir, byle było uklepane i nie jeździło się po błocie. No a ja teraz przed każdym sadzenie biorę pręt do ręki i wywalam to wszystko żeby coś mogło rosnąc. Plus taki że właśnie te nornice nie maja jak drążyć

Niektóre lilie były pędzone

Mi się wydaję że moje róże które były sadzone jesienią przemarzały (mimo stroiszu,kopczyków itp.) dlatego że za całością ( domem, ogródkiem warzywnikiem itd.) są pole a od nich nie ma żadnej osłony, toteż jak zimą wieje mroźny wiatr to straty w młodych różach są. Te sadzone wiosną przyjmują się podrosną i nie zmarzną im nawet końcówki.

Róż przez internet nie zamawiam bo ceny nie dla mnie...

Dzięki za odwiedziny Elu

Pozdrawiam
Tu ma być ogród :) 12:20, 02 lip 2017

Do góry
Tak tak, drogi się nie zmieniają są do tej pory te same w Orzeszu. Jedynie przybywa nowych domów. Jeszcze w latach 80 po tych dróżkach przejeżdżał 1 maluch na godzinę, a teraz? Sama sobie dopowiedz.

Dzięki za pw. Pozdrawiam

Wszystko się zgadza

Znasz na pewno znacznie lepiej okolice ode mnie, bo ja przybysz i mimo, że w sumie mieszkam tu 10 lat, to pobocznymi trasami rzadko się poruszam.
Wśród brzóz i dębów 12:11, 02 lip 2017

Do góry
Wczorsj pisalam o powojniku zrobilam fote jak chcesz to zobacz na moim watku.
Moje małe wielkie marzenie 12:08, 02 lip 2017

Do góry
Witam Alicjo dzieki ze wpadlas do mnie. Odpisze wieczorem, ale najpierw musze przejrzec twoj ogrod.
Z ogródka na wsi 12:03, 02 lip 2017

Do góry
Werbena duza, moje mniejsze z wlasnego siewu chociaz pod koniec lutego wysiane. Miala cala kuwete flancow. Teraz rosnie w calym ogrodzie, wielkosci rozne bo zalezy to od gleby.

Lilia mam zaledwie dwie, jedna warta pokazania, za tydzien dwa gdyz u mnie opozniemie. Druga tegoroczna slabiutkie zalazki kwiatowe. Nornice mi wygryzly jak i tulipany i zrezygnowalam z sadzenia. Moze posadzw w jakis azurowych pojemnikach i bedzie git.

U ciebie Radziu juz niektore rosliny sa dojrzale.
Odnosnie roz. Nie wiem kiedy kupowac wiosna czy jesienia. Mi sie wydaje to wszystko zalezy od jakosci zywotnosci sadzonki. Szkolki internetowe chca sprzedac wiec jak nie widzisz to wciskaja o roznej kondycji rosliny. Jakbys kupowal normalnie u ogrodnika to bys pewnie wiele roslin nie kupil. Zdjecia kusza, bo sa to foty z najwyzszej polki.

Ja kupowalsm w tym roku sporo roslin przez internet z jednej szkolki jestem zadowolona z drugiej nie. Wiem jedno nie nalezy sie napalac wczesna wiosna, bo rosliny przychodza bardzo mikre i w slabej kondycji.
Cena najtansza zawsze musi sie odbic na wzroscie potrzebuje duzo czasu aby w pelni cieszyla oko kupujacego.

To tyle Radziu powodzenia.
Ptasi gaj 11:41, 02 lip 2017

Do góry
Z ta susza wprost nie do uwierzenia. W zeszlym roku pamietam bylo odwrotnie.
U nas byly trawy biale pojechalam na Ślask a tam zielono.
Dzisiaj pewnie juz pada. U nas od samego rana siapi z przerwami.
Z ogródka na wsi 00:42, 02 lip 2017

Do góry
Jeszcze u Mirki byłam, ale teraz na pewno.
Mirkowy ogród (początki) 00:37, 02 lip 2017

Do góry
Witam Mirka widać dosyć dobrze.
Ja nie wiem, czy ty musisz mieć jakieś zgłoszenie jak masz naturalne oczko. Coś tam jest może glina i nie będzie przeciekać.
Najpierw wykarczujcie i róbcie zdjęcia.
Bo tak mi się wydaje, zgłasza się jak robi się oczko a ty już masz tam coś naturalnego.
Zobacz najpierw co tam w tej glebie siedzi ile tej wody i trzeba obserwować czy ta woda utrzymuje się czy wysycha.

Drzewa urosną, ale te dziki to okropna rzecz. Nie chce wymawiać złej godziny, ale jak te cholery zryją ci glebę to się nie pozbierasz cała praca na marne.

Wiesz Mirka możesz po wtykać te połamane wierzby do ziemi one odpuszczą. Widziałam jak facet ma słupki z wierzby umocował elektrycznego pastucha, te wierzby grube na 8 cm i grubsze mu odbiły i maja piękne peruki. Możesz się śmiać, ale naprawdę.
Rolnik hoduje jakieś krowy z takimi dużymi rogami nie daleko mojej działki więc nie ściemniam.
Kasia Pestka ma też parkan z wierzby. Nie zastanawiaj się tylko zabezpiecz to pole jak nie masz płotu.

Mirka widzę, że masz tam tatarak taki fajny nie wyrzucajcie go bardzo potrzebny do oczka natlenia wodę. Jak widzisz jakieś rośliny w tej wodzie to ich nie wyrzucaj do wiadra i do wody, wszystko się przyda.

Fajna rzecz takie dzikie oko.
Z ogródka na wsi 00:22, 02 lip 2017

Do góry
Radziu witam i odwiedzę.
Ptasi gaj 00:20, 02 lip 2017

Do góry
Przed domem

Dalszy ciąg nastąpi. Dobranoc
Ptasi gaj 00:17, 02 lip 2017

Do góry
Róża Sangerhauser Jubilaumsrose - Kordesa - to jest róża z jesieni 2016 r. mała jeszcze ale kwitnie bardzo ładnie

Róża z wiosny 2016 r. mam gdzieś fotę całego krzaka, wsiąkła w moim bałaganie

Mocna zdrowa róża Rosengrafin Marie Henriette

Róża NN dość dawno ją kupiłam 2 razy przesadzana, ale bardzo twarda sztuka kwitnie bez przerwy do zimy. Pachnąca delikatny róż, w pąku i rozwinięta dzisiaj.

Na koniec pnąca "Laguna", która marznie odradza się i znowu kwitnie. Ma dosyć wysokie pędy dużo pąków ale te najmniejsze kwitną.

Ptasi gaj 23:51, 01 lip 2017

Do góry
c. d.

Błękitny anioł. Jestem ślepa co tu dużo mówić nie potrafię nastawić aparatu, aby kolory dobrze wychodziły, poprawię się muszę następnym razem okulary założyć. Inna sprawa słońce odbija się od ekranu trzeba robić w cieniu.

Powojnik płożący, ale trzymam go na podpórce.

Taki stawik mi się podoba Elu wstawiłam fotki mojego odkrycia zajrzysz?
Ptasi gaj 23:48, 01 lip 2017

Do góry
Róże Róże moje ulubienice. Tak wygląda róża po burzy. Duża ilość kwiatów i woda dały się we znaki tej róży ugina się pod ciężarem kwiatów.

To róża pnąca która zmarzła odbiła z ziemi i już mocno odbiła ma mnóstwo pączków kwiatowych jeden juz w rozkwicie. Jak będą wszystkie kwitły to zrobię fotę.

Róża przepiękna, ma wszystkie zalety, zdrowa, bez mszyc, pachnąca piękne duże kwiaty, ale NN, kupiłam ją kto z W-wy to wie pod Halą Mirowską 4 lata temu. Dwie poniższe foty

Biała ciężka piękna róża - gdzieś mam nazwę

Ptasi gaj 23:33, 01 lip 2017

Do góry
c. d. Któryś raz pokazuję dziewanne bo co dzień to większy rozkwit.

Taki mam czarny bez młodziutki kwitnie.

trawy dzisiejsze za miesiąc powinny być już kłosy

Juki kwitną liście mam tragiczne żółkną.

Ptasi gaj 23:27, 01 lip 2017

Do góry
Pokażę może teraz trochę fot związanych z wodą moim oczkiem i roślinami przy brzegu i na wodzie rosnącymi.

pierwsze zdj trochę lustro zaśmiecone, musieliśmy kupić skimer który zbiera wszystkie paprochy z lustra wody. Pobliskie brzozy zrzucają nasiona i śmiecą widać jak czyści i natlenia na 2 zdjęciu. Wszystkie paprochy spływają do niego.

Ale cudnie!
Ptasi gaj 23:26, 01 lip 2017

Do góry
c. d.

Błękitny anioł. Jestem ślepa co tu dużo mówić nie potrafię nastawić aparatu, aby kolory dobrze wychodziły, poprawię się muszę następnym razem okulary założyć. Inna sprawa słońce odbija się od ekranu trzeba robić w cieniu.

Powojnik płożący, ale trzymam go na podpórce.

Ptasi gaj 23:17, 01 lip 2017

Do góry
Te róże to zaledwie małe piwko. Pokazuję dzisiejsze zdjęcia. Na sam przyjazd zawsze wszyscy idziemy zobaczyć oczko, czy woda jest, bo zdarzyło się, że włączony filtr pękła rura i woda była pobierana przez filtr ale poza filtr wydalana zamiast do oczka.
Na słupku w altanie siedziała ważka.

Uwielbiam krwawnicę, podobno jest ekspansywna tylko nie u mnie rośnie obok oczka

Ogród Ani :) 14:58, 01 lip 2017

Do góry
Kasia gdzie to takie ceny masz po 4 zl. Mnie przywozi po 6 z przywozem tez bardzo ladna przede wszystkim sucha. Ziemia placilam po 8 zl ale prima sort 80 l. Obornik po 6 zl przerobiony od kilku lat jeden i ten sam dostawca.

Posłałam Ci linka
Ptasi gaj 14:31, 01 lip 2017

Do góry
Ja mam nazwy, ale gdzies w szufladach pochowane. Jak bedzie ktos chcial wiedziec to poszukam. Przyjechalam i zrobilam przeglad robot brr.
Liliowo i kolorowo:) 14:30, 01 lip 2017

Do góry
W zeszlym roku byla idealna pogoda dla roz. Wiosna ciepla pozniej tez. Jak porownuje zdjecia z zeszlego roku to w 2016 tez lepiej kwitly nie musialy walczyc z mrozami w maju.
Powojnik znajde nazwe, a moze i takiego mam doktor Rupper chyba dwa razy kwitnie wczesniejsza wiosna robi przerwe i znowu kwitnie. Wejde na strone hodowcyni tam wszystkie sa ze fotami.

Twoj ogrod starszy od mojego wiec jeszcze nie mam takiego buszu moge sobie pozwolic na przycina nie co dwa lata.

Ide zaraz do ogrodu mam liste co mam zrobic, zerwalo mi agrowloknine na plocie przez te burzeczwartkowe i musze ja przymocowac bo bluszcz tam rosnie.
Nastepnie zurawki oczyscic z chwastow i tawuly przy zurawkach podciac bo zaglusza je.
Wieczorem posmarowac skrzyp na skalniaku randapem. Jest co robic non stop. Wywiezc jeszcze stary kompost bo eM trawe kosi i musze zrobic miejsce.

Ide bo mizwali wszystko na kupe.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies