Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nowoczesny ogród ze skarpami 21:12, 17 kwi 2020

Do góry
Rzucam parę fotek po dzisiejszym obchodzie. Miałam dziś towarzyszkę podczas obchodu

Jako pierwsza rabata kulkowisko przy tarasie. Szałwia już duża, czosnki mają pączki, a ID dziś wyskubałam kłosy.. W drugiej części tarasu będzie powtórzone te kulkowisko, tylko muszę wysadzić i podzielić miskanty, które tam teraz rosły.. Zastanawiam się czy wysypać kamieniem tę rabatę czy korą...

Działka prawie w Borach Tucholskich 21:09, 17 kwi 2020

Do góry

Ogród do odnowy 21:07, 17 kwi 2020

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Pierwszy raz piekłam w brytfannie

czemu kurier mi jeszcze go nie dostarczyl ostatnio przez przypadek kupilam mieszanke bezglutenowa. wyszlo ohydztwo a nie chleb
Ogród wśród pól i wiatrów 20:59, 17 kwi 2020

Do góry
Zuzka25 napisał(a)
Podsyłam zdjęcie moich berberysów Admiration, które rosną w dwóch różnych miejscach. One za jakich czas będą mieć taką żółtą/ zieloną obwódkę na listkach. Ten berberys ładnie się wybarwia w słońcu.

Zuzka, dziękuję Już widziałam wcześniej to Twoje zdjęcie, tak więc ostatecznie pozbyłam się wątpliwości co do moich nowych nabytków Oba zakupione berberysy zostały posadzone w słońcu. Mam nadzieję, że będą dobrze rosły i pięknie się wybarwią

Dziękuję raz jeszcze!
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:56, 17 kwi 2020

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Żale trzeba wylewać. Powściąganie złych emocji zawsze się źle kończy.
Nie chcemy przecież, żebyś popadła w jakieś nałogi.
Mnie dzisiaj pomogło trochę 3- godzinne bieganie z opryskiwaczem.
Drugi oprysk propionianem odhaczony.
Grusze spryskałam wyjątkowo obficie.

Może szafirki choć ciut ukoją?

Haniu, jak można mieć tak pięknie w ogrodzie, no jak?
Ty w lepszym świecie żyjesz po prostu

Jutro idę biegać po moim ogrodzie i tylko Twoich umiejętności projektowania ogrodu mi brakuje.
Malutki pod lasem 20:56, 17 kwi 2020

Do góry
A dzisiaj jak już oderwałam ucho od telefonu, a oczy od monitora, to zabrałam się za małe roszady. Uznałam, że na starych, pierwszych rabatach mam za dużo fal... No i jak tu zrobić, żeby było w miarę spójnie? Poleciałam na prosto, bo wydaje mi się, że linie proste z kołami zaprojektowanymi przez Makadamię będą ok.
Więc fala, która obecnie mnie najbardziej wkurzała, bo jak zdalnie pracuję przy stole w jadalni, to przez okno ją widziałam, została wyprostowana, najpierw sznurkiem

Później zerwałam darń, a na koniec zaczęłam przekładać kostki Wydaje mi się, że fajnie będzie. Jest równolegle do chodnika pod domem. M wyszedł na chwilę jak byłam w trakcie i nawet nic już nie mówi o trawniku, bo sam widzi, że to walka z wiatrakami bez nawadniania. Sam stwierdził, że tam kiepsko trawa rosła pod tą wierzbą i źle się kosiło tą falę
Nie zdążyłam dokończyć, ale już mało zostało Jutro będę finiszować

A plan mam też taki, te wszystkie bergenie stamtąd wykopię, dwa berberysy kolumnowe też. Wsadzę tam pięć sztuk anabelle, bo obecnie jedna rośnie tam obok samotnie, to zostanie przesadzona lekko i dostanie towarzystwo, Angelika podpowiedziała mi, że jak jest mało miejsca, to żeby nie wchodziły na tuje wbiję dwa paliki i dyskretnie podeprę je na czarnej gumce Będą dość blisko brzegu rabaty, ale w nogi dostaną te bergenie, żeby wiosną nie było zupełnie łyso
Berberysy wykorzystam na innej rabacie, ale najpierw tam muszę też tetrisy pourządzać
Ogród wśród pól i wiatrów 20:48, 17 kwi 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
A ja polecam moim zdaniem najpiękniej wybarwiający się berberys Orange Ice.
A zdjecia Admiration są często "podkręcone" chociaż na żywo też jest niebrzydki .

Ależ prześliczny ten Orange Ice. Wprawdzie, na ten moment, nie bardzo widzę ten kolor u siebie w ogrodzie, co nie zmienia faktu, że na zdjęciach wygląda wręcz jak sztucznie farbowany!! Co do Admiration - tak, teraz już to wiem, że zdjęcia w necie są podkręcone. Ale kilka godzin wcześniej totalnie się zdziwiłam!! Nie zmienia to jednak faktu, że w rzeczywistości bardzo mi się podoba

Zostawiam drugi mój dzisiejszy nabytek - berberys bagatelle
Rosną symetrycznie po drugiej stronie schodów

Hortensjowo 20:46, 17 kwi 2020

Do góry
makadamia napisał(a)

Nadrabiam zaległości i jest mi bardzo wesoło z różnych powodów

Asia, miło że wpadłaś i mogłam Ciem rozśmieszyć

makadamia napisał(a)

Nadrabiam zaległości i jest mi bardzo wesoło z różnych powodów

1. widzę że dziewczyny też Cię wzięły w obroty co do cięcia cisów
bardzo dobrze, może razem coś w końcu wskóramy
teraz to są wielkie, nieforemne buły. nie mówię, żeby je ciąć w perfekcyjne stożki jak od igły (chociaż pomysł Iwonki z przeniesieniem cisa był fajny), ale przynajmniej w ścianę. może być wysoka, jeśli potrzebujecie cienia

2. jestem pod wrażeniem, ile Ty chcesz zmieścić na tej małej powierzchni
jesteś gorsza niż ja

3. ładnie rysujesz to co jest aktualnie na rabacie, ale jak zaczynasz planować, to natychmiast przestajesz pamiętać o wymiarach. Helen - wszystkie rośliny które tam narysowałaś, zajmą więcej miejsca niż przewidujesz

ad 1. No jak się tak upieracie i chcecie mieć do czynienia z moim eM, to spróbuję zrobić ścianę. Ale nie wiem czy będę mogła wrócić do domu po tej operacji.
Może tylko Iwonka mnie zrozumie.

ad 2. Ciesz się, że bywa gorzej

ad 3. To dlatego, że ja okularnica jestem i już powinnam iść po nowe okulary, ale epidemia i nie mogę ryzykować
A tak na poważnie, masz w 100% rację. Teraz nawet mi się wydaje, że judaszek rośnie za blisko cisów. Będę go musiała mocno ciąć, mam nadzieję, że to zniesie.

makadamia napisał(a)

narysowałam Ci rabatę na siatce (1 metr - 2 kratki)

jak będziesz wstawiała rośliny, to najpierw sprawdź na jakiejkolwiek stronie, jaką mają szerokość, narysuj kółko o tej samej średnicy i dopiero ustawiaj

I znowu masz rację.

makadamia napisał(a)

A co do pomysłów na rabatę -wybacz, ale uważam, że ten pomysł się nie sprawdzi i za dwa lata będziesz przesadzała. Dereń i hortensja przerosną całą rabatę i będą bardzo ciężko wyglądały. Razem z cisami skutecznie zacienią trzcinniki, które nie będą chciały rosnąć (mam doświadczenie ze swoimi).
Mnie się podoba pomysł z drzewkami na pniu. Mogą być trzmieliny (będzie zimozielono) albo kaliny (będzie kwitnąco).

Pomysł i rysunek super. Dziękuję Ci bardzo.
Zaraz zapytam Kasię jakie duże rosną korony kalin na pniu. Jeżeli byłyby większe niż 1 m, to zrobi się ciężko, chyba że mogą być cięte. W przeciwnym wypadku wezmę trzmieliny na pniu.

Asia, i jeszcze jedno - całą resztę rabaty też muszą zmienić i czy masz tutaj jakieś sugestie. Chodzi mi o duże nasadzenia, wypełniacze sama zrobię
W narożniku rośnie magnolia. Co byś przy niej widziała, żeby zrównoważyć cisy po drugiej stronie (to o czym pisała Iwonka)?
Malutki pod lasem 20:44, 17 kwi 2020

Do góry
Zakwitła mi Robin Hill przy tarasie Podoba mi się, ma trochę inne kwiatki od zwykłych ŚŚ, przynajmniej tak mi się wydaje
A z szafirków zostało mi tyle Coś mi przeryło po tej rabacie i taki efekt...
Malutki pod lasem 20:43, 17 kwi 2020

Do góry
Wczoraj moi panowie pociachali wielką górę gałęzi, zrobiła się mała kupka Trochę tego było, bo sam wycięty modrzew już był duży. Zastanawiam się czy teraz to zmielone mogę rozsypać po rabatach?
Posadziłam sałatę, pory i selery, bo udało mi się kupić na ryneczku jak byłam po warzywa wczoraj Posiałam też buraczki i marchew, a dziś Jasio posiał ogórki, które zabraliśmy do domu na południowe okno
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:40, 17 kwi 2020

Do góry
Helen napisał(a)
Haniu, cofnęłam cały wpis, nie mogę zawsze u Ciebie wylewać żalów, bo mnie wyrzucisz a widoczki u Ciebie przednie i godne podpatrywania.

Niefajnie teraz każdemu i tyle.

Żale trzeba wylewać. Powściąganie złych emocji zawsze się źle kończy.
Nie chcemy przecież, żebyś popadła w jakieś nałogi.
Mnie dzisiaj pomogło trochę 3- godzinne bieganie z opryskiwaczem.
Drugi oprysk propionianem odhaczony.
Grusze spryskałam wyjątkowo obficie.

Może szafirki choć ciut ukoją?

Ogród z rzeźbą 20:40, 17 kwi 2020

Do góry
Dziewczyny, czy nie zamorduję trytom takim ścięciem? Bardzo ładnie przezimowały (no bo zimy praktycznie nie było), w zasadzie były zielone, trochę tylko suchych liści. No ale coś mnie podkusiło i ciachnęłam. Jedną niżej, drugą wyżej.

Ogród z rzeźbą 20:37, 17 kwi 2020

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
cudowne tulipany az cieplo sie na serduszku robi

Od eMka dostałam Cudowny wielki bukiet
Niestety właśnie dzisiaj zostały pocięte, zapakowane i jutro zasilą kompostownik na działce.

Tak symbolicznie brateczki na balkonie, no czymś się trzeba pocieszać

Ogród z rzeźbą 20:35, 17 kwi 2020

Do góry
Kasya napisał(a)
Mało, ja poproszę więcej, może być po weekendzie

Tiarelek nie ścięłam a one już chcą kwitnąć

Ogród wśród pól i wiatrów 20:34, 17 kwi 2020

Do góry
mmonnicca_mK napisał(a)
Nie ma sprawy, mam nadzieję, że pomogłam. Jeśli zależy Ci na intensywnie czerwonym berberysie to może Ruby Star?

Oczywiście pomogłaś Uspokoiłaś mnie i uratowałaś sprzedawcę przed awanturą, hehe Taka byłam zszokowana tym co mi eM. przywiózł, że gotowa byłam dzwonić do szkółki, żeby powiedzieć co myślę Oczywiście, żeby nie było ... te berberysy które zostały zakupione bardzo ale to bardzo mi się podobają
Tylko po prostu spodziewałam się czegoś innego ...

Obejrzałam sobie ten Ruby Star, o którym piszesz. Bardzo fajny. Ciekawa jestem tylko czy zachowałby kolor w cieniu... Generalnie, zakupione dziś berberysy pozwoliły mi niemal całkowicie pożegnać się z żurawkami w moim ogrodzie. Dostały słoneczne miejsce, pod hortensjami.

Ale mam jeszcze jedno (ostatnie) miejsce z żurawkami. Schowane w cieniu aronii. Tak więc jeślibym się zdecydowała na wymianę, musiałabym mieć coś, co zachowuje bordowy kolor w cieniu. No ale póki co będzie to ostatni bastion żurawek w moim ogrodzie

Pozostawiam moje własne osobiste - już wsadzone Berberys Admiration

Love it
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:23, 17 kwi 2020

Do góry
Kokesz napisał(a)

Moje się w zeszłym roku wysiały, i na jesień te maluchy przesadziłam w inne miejsce, wszystkie powyciągały mi z ziemi gawrony żadna malutka sadzonka się nie uchowała
Już nie będę dzielić ani przesadzać jesienią roślin bo te ptaszyska mi wszystko wyciągną

W glebie zapewne były jakieś ptasie przysmaki.

Osiągnęłam już taki stan, że przestałam wyklinać kreta , który notorycznie dewastuje mi rabatę przy furtce na przedpłociu. Kot zrobił sobie drapak z pnia wiąza. Trzeba się chyba pogodzić z tym, że coś zawsze będzie wbrew naszym oczekiwaniom.
Choć przyznam, że nie jest to łatwe.

Piwonie wyglądają obiecująco.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:14, 17 kwi 2020

Do góry
kwartet napisał(a)
Haniu ten twój "przypadkowy " skrawek świata piękny jest.
A nie zmieściłoby się jakieś kolumnowe drzewko na tle wierzy , oś widokowa by się poprawiła.
Nieustająco obecna cicha wielbicielka

Posadziłam tam kolumnowego graba, ale z przyczyn kompozycyjnych jest przesunięty w lewy narożnik (za kolumną zegara widać kolejnego graba)-kiedyś z tym narożnym utworzą zgrabną parkę. Kolejny egzemplarz na tej wąskiej rabacie nie wyglądałby dobrze.
Zresztą- zanim drzewko by podrosło, to ta budowla spróchnieje. Chwilowo omijam ją wzrokiem.

Częściej przebywam w tej części ogrodu.

Brzozowy raj 20:05, 17 kwi 2020

Do góry
W brzozowym raju są i piękne brzozy. To są same samosiejki, ale i tak piękne❤️ Nie mogę się na nie napatrzeć tej wiosny☘️

LeŚnicZaNka 20:03, 17 kwi 2020

Do góry
LeŚnicZaNka 20:02, 17 kwi 2020

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies