Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:13, 29 cze 2017

Do góry
Dziekuje za odwiedziny. Te jalowce jakies wyjatkowe pod wzgledem gestosci rosna od godz 11 w cienu. Ja w przyszlym roku te moje wiosna poprzycinam zeby zA kilka lat nie zalowac ze nie przycielam jak beda luzne.

A teraz odnosnie hort. Jak kwitna i spadnie deszcz to kwiatostany nasiakniete i opadaja. Trzeba nie stety jak w zeszlym roku robilam bralam grabie i otrzasalam z wody. Z trawami tez tak mam szczegolnke z prosem.
Kiście kwiatowe po pol metra jak nasiakna do waza po kilogramie i wszystko sie lamie i potem klapa.

Jade pod wieczor jak eM wroci z pracy zobaczyc co sie tam dzieje w ogrodzie. Bo burza byla,ogromna i przyszla z tej strony.

Teraz swkeci slonko jest rzesko.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:56, 29 cze 2017

Do góry
Sylwio jeszcze odnosnie oczka. To wielkie wyzwanie. Nim dojdziesz do perfekcji co, kiedy i jak zaaplikowac to conajmniej 3 lata. Rosliny musza sie rozrosnac aby zylo swoim zyciem bo przeciwnie trzeba aplikowac rozne srodki. Na pelnym sloncu masz glony nie trzeba ich zamawiac, zielona woda wtedy rosliny nie rosna. Ciagle badac ph wody, azotany jak sa ryby.

Juz wszystko przeszlam podszkolilam sie jak sprawowac opieke nad oczkiem, ale wiedzy nigdy nie za duzo zawsze cos tam wyjdzie w praniu.

Moje oczko ma ok 20 m teraz bym zrobila ok 10 m2 i w cieniu. Wiec jak zamierzasz zrobic oczko na terenie obsadz juz dzrzewami iglastymi, bo lisciaste beda do wody wladac liscie a to jest glowna przyczyna gnicia w wodzi i rozmnazaja sie glony.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:44, 29 cze 2017

Do góry
Sylwia przejrzalam kolejny raz twoja wizytowke, bo cbcialam zobaczyc te sosny, ale nie udalo mi sie.

Przez te 2-3 lata zgromadzilas ogromna ilosc roslin, obrobic to wszystko to nie lada wyczy podlac to jeszcze wiekszy. Dobrze, ze popadalo u ciebie.
U nas wczoraj 2 ulewy
Rzed chwila ulewa jakiej w Warszawie jeszcze w tym roku nke bylo. Ściana wody z rynny przlewaly.
Ptasi gaj 13:17, 29 cze 2017

Do góry
Burza przhszla od południa Grójec pozniej Piaseczno i Ursynow, Mokotow i przez Warszawe - armagedon.
Tak szybkiej burzy jeszcze nie widzialam robilam zdjecia i za chwile sciana wody i bardzo silny wiatr. Musialam trzymac szyby na balkonie zeby mi nie powyrywalo. Odbywalomsie bez grzmotu gdzies male blyski.

Pewnie ogrod moj tonie bo zmtej strony nawalnica przyszla.
Ptasi gaj 12:30, 29 cze 2017

Do góry
Znowu przechodzi burza

Miłkowo - sezon 2016-2022 11:26, 29 cze 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
U nas przeszła duża burza, ulewa i znowu takie czarne chmury wychodzą.

Muluś chciałam abyś coś zobaczyła u mnie jak będziesz miała trochę czasu chodzi o te jałowce o których pisałaś o strzyżeniu.

U mnie błyskało i ładnie padało, bez zawirowań, na dziś też burze, już ciemno na niebie
Elu byłam rankiem

A mnie położyło po ulewie hortki w donicy, dziś je podpierałam.

Jakby przełamały się na tych młodych niezdrewniałych pędach, cóż, za rok może będzie lepiej, bo to z patyków, a kwiaty wielkie.

te się ciut podniosły
Pink Anabelle
im dłużej, tym bardziej różowe

Miłkowo - sezon 2016-2022 10:48, 29 cze 2017

Do góry
U nas tez lalo solidnie widac ten deszcz, teraz slonce duszno jak w pralni.
Chmury jakies sie kreca ale nie ciezkie burzowe, jest wiaterek dosyc mocny.

Montana juz przekwita za to horty i lilie w rozkwicie.

Buczek nakrapiany bardzo ladny chcialam kupic ale powoli rosnie.
Piszesz o koniczynie, ladnie rosnie i wyglada, ale ma rozlogi i bardzo ekspansywna. Przyczyna jest kwasne gleba.
Kochana cos za cos masz duzo roslin kwasnolubnych to i koniczyna chce miec u ciebie swoje miejsce i sie panoszy.

Najlepiej sypac na trawniczek duzo wapna granulowanego, tansza kreda malarska i zlac woda, wiosna jesienia i w grudniu-styczniu na snieg.

Milus jak zdrowie, ja sie smarowalam dzisiaj i odeszlo.

I u nas wczoraj była parówa, kimnęłam z tego wszystkiego, kropiło na spokojnie, bokiem burze poszły.
Kupuj buczka, w końcu urośnie, moje powoli, powoli...a teraz juz je widać
Zdecydowanie mam kwaśno, ale koniczynkę lubię, co włazi na linie ciachnę, dzięki za rady, ale u mnie tak mało czasu, że już zabiegi trawnikowe na emeryturę zostawiam, jak będzie czas.
Jak nic ciężkiego nie robię, to jakoś jest, nogi działają. W piątek masaż, no i witaminy łykam, tzn głównie magnez.
Ptasi gaj 06:13, 29 cze 2017

Do góry

Milus piszesz o tych zoltych berberysach, o tak ale one nie powinny rosnac na sloncu zdarza sie, ze slonce je parzy i listki brunatnieja.
W tym miejscu u mnie slonce swieci do 11.oo. Mam dwa krzaki w cieniu ale msja wtedy kolor troche ciemnjejszy. To jest tak jak z źurawksmi.

Odnosnie tych jalowcow jeszcze w tym roku nie bede ciela. W tym miejscu rosna 3 sezon wiec dopiero w tym roku ruszyly z kopyta. Posadzilam je aby oslonic od wistru roze jak kwitna.
Na osiedlu rosna takie jalowce maja juz po 3 metry spodobaly mi sie i posadzilam u siebie.
Ciac bede ale w przyszlym roku. W tym miejscu musze małe przemeblowanie zrobic.
Admiralki przesune blizej kraweznika. Mam tam tez modrzewia ktory obmarzl sa z nim same klopoty czesto czerwce go oblegaja i wywalam go.

Wsadze jakiegoc iglaka na pniu nie chce lisciastego bo w zwirze trzeba odkurzac te liscie.

Tak sie rozpisalam o zoltych berberysach a sa tez admiraly ktore uwielbiam.

Nie, chodziłomi o Admiration, masz piekne okazy, moje ida, jak krew z nosa i kolor na sloncu tez byle jaki.
30m tawuly robi wrazenie, oczko tez.
No i sporo u ciebie roślin, których kompletnie nie znam.
Milego dnia Elu
Ptasi gaj 06:07, 29 cze 2017

Do góry
To wiadomość dla Milusi.

Milus zobacz takie posadziłam jałowce 7 lat temu przy budynku na osiedlu kupowałam w tesco w baletach po 9 zł chodziło o zacienienie klatki schodowej bo od samego rana piekło, kupiłam cztery 2 posadziłam przy kl. sąsiadów 2 przy mojej te foty są od sąsiadów bo przy moich trochę jeszcze inny jałowiec rośnie i trochę je zasłania i nie mogłam pokazać jak pięknie rosną w całości.
O taki efekt mi chodzi aby moje też tak rosły na działce, aby osłonić rośliny przed wiatrem.
Te jałowce nie są przycinane i takie gęściutkie, są po prostu piękne.
Pierwsza fota z boku te same na 2 focie, sięgają połowy pierwszego piętra.

Rozumiefm ideę, rzeczywiscie piekne. Ja mam taki 1, tez gesty, ale po 20 latach zaczal się dzielic, dlatego ciecie radziłam, bo jeszcze gęsciejsze są. Moze ta odmiana nie potrzebuje tego. Osobiscie zaluje, ze niektore moje nie cielam, mialabym bardziej zwarte i jakby mniej pracy.
Ogrodowy spektakl trwa ... 00:51, 29 cze 2017

Do góry
Witam Haniu. Dzięki, widzę że nie śpisz. Tak przepięknie kwitnie i pachnie troche rosła w cieniu więc zdjęcie też byle jakie każdy z aparatem latał i fotografował, szczególnie skośnoocy i Hiszpanie ją oblegali.

Tak myslałam, że to czosnki juz zeschniete, ale bardzo duże takie kule.

Nie przeglądam Twojego ogrodu, ale jutro zajrzę bo widzę, że dużo różnych roślin masz.
Piękny ten bluszcz trójklapowy, jesienią musi być pięknie.

Dobranoc

To tu- to tam- łopatkę mam ! 00:43, 29 cze 2017

Do góry
Witam Haniu. Kiedyś u ciebie już byłam, ale teraz dech mi zaparło.

Po 3-4 latach tak się wszystko zmieniło, a jednak można.

Pięknie kolorowo wszystko rośnie przepięknie.
Pozdrawiam.
Ptasi gaj 00:25, 29 cze 2017

Do góry
Kasiu trzykrotka nie pokłada się dziarsko stoi. Kiedys ją kupiłam 1 doniczkę jako pierwszą roślinę wywalałam ją przesadzałam i jak zrobiłam oczko wyczytałam ze trzykrotka to roślina nadwodna lubi wodę więc ja posadziłam takie ciupki maleńkie w 2 miejscach i tak się rozrosły.
Po przekwitnieniu ścinam ją i ona na nowo odbija.

Podlewaj je dużo.

Idę już spać.
Ptasi gaj 00:13, 29 cze 2017

Do góry
Na koniec dla Kasi Pestki moja łąka

łąka za płotem

Ptasi gaj 00:00, 29 cze 2017

Do góry
Jeszcze nie pokazywałam za tujami szmaragdami mam tawuły które tak kwitły.
nie można z dalszej odległości zrobić bo zaraz płot, ale wyglada to pięknie ok. 30 m

jeszcze kocimiętka i samosiejka - ubiorek

Ptasi gaj 23:51, 28 cze 2017

Do góry
c.d.

Tojeść kropkowana

Tojeść rozesłana płożąca mam zielona i żółtą

niezapominajka wodna

Jeszcze jest kilka roślin które nie zakwitły.

Ptasi gaj 23:33, 28 cze 2017

Do góry
c.d. tutaj widać dokładnie skimer jak sobie pływa

Rośliny przy oczku

Ptasi gaj 23:13, 28 cze 2017

Do góry
Ta żaba tutaj pilnuje. Mam 3 młode żabki zielone, jeszcze nie zrobiłam foty.

Bardzo duży kwiat, inne są mniejsze.

Ptasi gaj 23:01, 28 cze 2017

Do góry
Pokażę może teraz trochę fot związanych z wodą moim oczkiem i roślinami przy brzegu i na wodzie rosnącymi.

pierwsze zdj trochę lustro zaśmiecone, musieliśmy kupić skimer który zbiera wszystkie paprochy z lustra wody. Pobliskie brzozy zrzucają nasiona i śmiecą widać jak czyści i natlenia na 2 zdjęciu. Wszystkie paprochy spływają do niego.

Ogród Cioci cz. 3 22:43, 28 cze 2017

Do góry
Witam Małgosiu. A już myślałam, że nie lubisz a widzę, że masz sporo ta jasnoróżowa to bonica.
W maleńkim ciurkadełku-oczku piękne lilie też mam takie, cudownie kwitną. W tym roku nawiozłam koreczkami substralu pod korzeń rozkwit jak nigdy.
Właśnie mam zamiar za chwile na swoim wątku wszystko pokazać związane z woda.

Pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:11, 28 cze 2017

Do góry
U nas przechodzi druga burza leje jak cholera.

Właśnie dlaczego Sylwia nie wykopiesz studni głębinowej na tym polu wyżej. Może już masz, ale piszesz o podlewaniu i konewkach. Przecież to się można zajechać takim podlewaniem. Nasadziłaś pięknych roślin i tak się męczysz z tym podlewaniem.

Sadź w tym roku drzewa sosny czarne lub zwykłe szybko rosną, nawet wierzby najwyżej wytniesz potem. Dadzą trochę cienia przecież masz tam patelnię wszystko odkryte.

Elu brzozy i sosny już dawno posadzone Od tych roślin zaczynaliśmy ogród, ale jeszcze wszystko malutkie jest...za male , żeby dać cienia, a przy tym wietrze to i cień niewiele daje
Studnię mamy w podwórku zwykłą i wężem woda do beczki w warzywniku , a stamtąd w konewki i heja. Pompa nam dalej w górę wody nie wypchnie. Nie da się u góry głębinówki kopać bo woda jest na poziomie rowu....czyli do źródła nie głębinowego musielibyśmy wieżowiec wykopać w głąb ziemi. U nas jest ogromna różnica wysokości w terenie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies