Witsm Milus jeszcze bluszcze nigdy nie byly takie duze. W tym roku podwoily swoja obietosc nie wiem jaka to przyczyna.
Lisci duzo jak nie zmarzna to kolorow bedzie masa od cytrynowego po czerwony, bordowy i amarantowy. Jeszcze mialam bluszcz trojklapowy ale wymarzl.
Chce winorosl puscic na sosne.
Kasiu zawsze wiosna no powiedzmy jak juz zaczenaja wyrastac mlode trawki to wygrabiam grabkami te stare (sciernisko) i nie widzialam pustych miejsc.
Sa takie duzo rozrastaja sie na boki jest im tu dobrze.
Tez piele staram sie nie dopuscic do zakwitniecia chwastow to wtedy sie rozsiewaja najwiecej. U mnie problemem jest rozgwiazdnica i potem kilka chwasto na szczescie nie sa mikrusami i latwo sie je wyrywa.
Pod źwirem mam agrowloknine nie folie, miejscami rozkladalam gazety i sypalam zwirek.
Ale ziarenko jak przyleci z wiatrem to znajdzie sobie zawsze miejsce na wykielkowanie wiec na chwasty nie ma rady. Teraz wyrastsja chwasty podobne do trawy i maja az czarne kiscie takie lisie ogony jak to sie rozsieje to kiniec po calej dzialce.
Najgorsze sa chwasty ktore maja korzenie rozlogowe czyli perz. Mialam jeszcze najpierw myslalam ze to kwiat szlachetny "oman". Moze wyglada jak szlachetny, ale potrafi zdominowac cala dzialke nie dosyc , ze sie krzewi to jeszcze sie rozsiewa.
Uzywam tez randapu, ale malo. Nie pryskam tylko smaruje po lisciech. Ostatnio walcze innym srodkiem ze skrzypem na skalniaku malowalam juz 2 razy.
Skrzypu nie da rady wypielic, bo urwiesz a w to miejsce wyrosnie kilka wiec jestto walka zawsze przegrana. Nawet wapno nie pomorze.
Skrzyp nie moze zakwitnac wiosne tzw parasolki bo tam ma pozywke dla korzeni.
Rozpisalam sie z rana trzeba wrocic do codziennosci.
Ale piękny widok, trawa rewelacja, u mnie w tym roku tragedia ale muszę to przeżyć, róże masz piękne no i trawy,a co to za trawy na pierwszym planie na tym zdjęciu co jest aktualnie? Pozdrawiam
Trawiasta mnie zainspirowała. Od wczoraj przeglądam trawy bo chyba jedną taką rabatę zrobię. Posadzę tam jaśminowca Virginal bo nie chcę go wywalać a chcę go wyeksponować.
Jakie masz trawy tam posadzone? Zwłaszcza te wielkie mnie interesują.
Aurelia ja sadzilam trawy bo cos trzeba bylo w tych mokradlach wtedy posadzic. Nie robilam wczesniej zdjec, ale w tym miejscy bylo bajoro takie bsgienko. Osuszylismy to zoltymi rurami melioracyjnymi i przysypalismy zwirem. W tym zwirze posadzilam trawy aby cos tam roslo.
Nie spodziewalsm sie, ze bedzie im tak dobrze rosna jak na drozdzach wzdluz i wszerz.
Mam blisko ogrodnika ktory sprowadzil jakies trawy i kupilam takie mikre z klosami nie psmietsm nazw.
Na pierwszym planie to rozplenice pozniej trawa afrykanska i proso rozgowate te najeyzsze nie znam nazw.