A z dobrych wieści posadzone na balkonie w styczniu cebulki nazcyzów zaczynają wychodzić posadziłam je głęboko, więc trochę czasu im zajęło przebicie się na świat myślałam, że na Święta zakwitną ale w tym tempie to do maja im zejdzie Pędzie pachnąco
Truskawka ładnie przezimowała na balkonie
Szafirki też styczniowe, troszkę się spóźniły mają być blado niebieskie
Mój przechowalnikowo sadzonkowy kosz stał się Wielanocnym gdzieś tam widać mini rozchodniki
I zakupy z Gardenii nabierają masy, były już za bardzo rozwinięte i bałam się że w ogrodzie zmarzną
Moi Drodzy,
do zainteresowanych z moich terenów, którzy mogliby odebrać osobiście.
Na chwilę obecną mam do oddania:
1) dużo jeżówek różowych, tych zwykłych, spore sadzonki
Rozwary nie muszą być niebieskie. Bardziej mi tu pasuje róż lub fiolet albo biel ewentualnie pasują. Zaglądałam do ogrodniczego wracając z pracy, ale nie ma jeszcze rozwarów. Raczej wiosenne kwiaty, obecnie kwitnące.
Zakupiłam 3 żagwiny. Ciemny fiolet najbardziej mi się podobał.
Już posadzone. Uzupełnią moje floksy szydlaste.
Moim skromnym zdaniem to co planujesz to Ci się tam absolutnie nie zmieści.
Jeżeli masz tam trochę więcej niż metr szerokości w głąb rabaty to przed cisami możesz posadzić albo miskanta albo hortensję, dwie te rośliny jedna za drugą nie wejdą. Na długości 3 metrów na upartego dasz radę upchać 3 rośliny np. dereń, miskant i hortensja, ale to na upartego - będzie bardzo gęsto.
W jakiej odległości od cisów rośnie judaszowiec? I co to za odmiana, w sensie jak szeroki i wysoki będzie?
Ja bym przede wszystkim zastanowiła się co zrobić z tymi wielkimi cisami bo one sprawiają wrażenie ciężkiego kloca i co byś nie posadziła przed nimi będzie sprawiało wrażenie małej pitki. Jak wysokiej przesłony potrzebujesz w tym miejscu? Ja bym je przycięła w pionie i poziomie, żeby je optycznie odchudzić.
Usunęłabym te trzmieliny. Przede wszystkim zrobiłabym z nich kule i posadziła w innym miejscu. Ale ja nie jestem obiektywna bo akurat tych żółtych nie lubię .
Dalej też masz posadzone cisy - jak zamierzasz je prowadzić? W sensie formy (ekran?) i wysokości? One mają się jakoś zrosnąć z tymi wielkimi cisami?