Pozdrawiam wszystkich odwiedzających, pozwolicie ze bede pozdrawiać grupowo? Przecież wiosna nadeszła i program naprawczy trzeba wprowadzać
Dzisiaj zapowiada sie cudowna pogoda i w cieniu +15
Wypije kawkę i chyba trzeba z jedna donice obsadzić? Padły pytania gdzie te zakupy będą rosnąc? W donicach wszytskie za wyjątkiem krokusow, ktore posadzialm wczoraj do gruntu bo mi sie zachciało wielkokowiatowych
Nie wiem jaka u Was jest pogoda u mnie juz jak w II połowie marca.... Bezlistne drzewa kopane z gruntu najlepiej teraz przesadzać, gdy jeszcze sa w fazie spoczynku. Wczoraj był ostatni moment na przesadzenie pęcherznic, bo juz całe w pękających pakach były. Trawy przesadzę dopiero gdy juz sie porządnie ociepli, pewnie za dwa tygodnie ale wszystko zależy od długofalowych prognoz. U nas ani śniegu ani mrozów większych niż -2 nie zapowiadaja. Mamy za sobą juz drugą bardzo krótka i lekką zimę i bardzo wczesną wegetację. W Mazowieckim pewnie nie wczesniej niż za 1-2 tygodnie beda takie warunki a widze, że na Slasku i w Małopolsce za dwa tygodnie...
Aniu u nas w tym tygodniu juz mozna, bo obserwuję forsycje. W najbardziej nasłonecznionych miejscach już zaczynaja kwitnac. Przymrozków u nas nie ma i nie zapowiadaja większych niz -2 do końca marca.
Dzisiaj w nocy było +2 , gdy u Ciebie jeszcze na porządnym minusie.
Hortensje u mnie juz maja wielkie liście, orliki ostrózki juz porządnie ruszyły. Lawenda i róże w najbardziej nasłonecznionych miejscahc tez ma juz otwarte listki. Więc dla mnie to odpowieni moment na cięcie zwłaszcza, ze w nastepny weekend zamiast w moim to bedę porządki czynić w ogrodzie tesciowej a w ciagu tygodnia nie mam czasu na ogród.
Ja bym je teraz przesadziła, u nas w ogóle zimy nie było, mrozów do końca marca nie zapowiadają więc to dobry temin do lrzesadzania lisciastych. Jesli się myle niech ktoś skoryguje
Wg mnie to nawoz, ale tes możesz zrobic. Wsadż kilka kulek do słoika, dbaj o wilgotnośc i obserwuj. Jesli sie nie zmienia to nawóz
Korona drzewa zawsze sie będzie poruszać przy wietrze, dopoki pień nie będzie miał kilkadziesiąt cm obwou. Jesli korzenie sa stabilne nie musisz juz paliwkować. Zwykle palikowanie wystarczy przez 1-2 lat
Miskanty w słońcu i przy dużej ilosci wody urosną wielkie. Byc miz na piachu i z mała iloscią substancji odżywczych bedą małe. U mnie rosną bardzo szybko.... Az sie boję czy przestaną....