Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 07:58, 22 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, bardzo przepraszam, ze nie zdążyłam zrobić relacji o buksikach. Za chwilę siadam na moim wątku i zbiorę potrzebne fotki. Pamiętam o tobie, mam teraz chwilkę, to poszukam
Dam znać, jak zrobię
Buziaki
Acha, Malgosik z "ogrodu na glinie" robiła swoje kulkowisko z tuji Danica i buksików. Fajnie wyszło razem

Dziękuję Iwonko, za pamięć. Super wyszły te kulki i tak krok po kroku zrelacjonowałaś, wielkie dzięki. Za chwilkę wejdę w wątek Małgosi i zobaczę jak formowała kulki z tuii. Jeszcze raz wielkie dzięki.
Ogródek Iwony 22:47, 21 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Taki wątek jest u Mirki.
A teraz mam randkę z M.
Jutro wszystko napiszę i dla Miry ciurkadełko będzie
Dzięki Iwonko
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:40, 21 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Reniu, dziękuję za poglądowe zdjęcia. Twój wgłębnik - placyk wypoczynkowy dostał super donice wkoło
Z obsadzeniami super pasuje. Te krwawniki - jeszcze nie miałam okazji napisać - ślicznie zagrały na tle szmaragdów.
Murki zrobione profesjonalnie - ale nie załapałam, czy one są murowane i obłożone płytą, czy konstrukcja drewniana? Masz tam fundament? Jak głęboki?
Co planujesz wewnątrz wyłożyć na ziemię ?
Podoba mi się. O co chodzi, ze jest nie wyjściowe - wyjście jest przecież z niego

Cieszę się, że Ci się podoba
I już wszystko wyjaśniam - całość nie jest ułożona na fundamencie - wykonana jest z płyty warstwowej złączonej obróbką blacharską na konstrukcji stalowej zabetonowanej w gruncie. Od poziomu trawnika podłoga jest na głębokości 30 cm. W przyszłości planuję ją wyłożyć płytami betonowymi i żwirkiem, podobnie jak u Ciebie Będą tam ławeczki, stół, palenisko ... takie są plany a co z tego wyjdzie? ... potrzeba czasu i ... no wiesz ...
Ogródek Iwony 20:36, 21 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Chodziło mi o tę rabatę bez oczka na drugim zdjęciu ale ta z oczkiem też fajna tak więc proszę o opis roślinek i tu i tu
A jeszcze mam pytania odnośnie oczka
1.Czy w oczku filtrujesz wodę czy może tylko pompka starcza?
2.Czy zbierają się tam glony jeśli jest przestój w pracy pompki? Czy trzeba w takim oczku myć co jakiś czas ścianki? Woda jest czysta?
3.Czy używasz jakiś specjalnych płynów do wody?
5.Czy masz tam jakieś wodne roślinki
6.Jak głębokie jest to oczko?
7.Czy często trzeba uzupełniać wodę? Czy na zimę demontujesz wszystko tzn pompka jest chowana?
Ogródek Iwony 18:00, 21 lip 2015

Do góry
Mira napisał(a)
Iwonko napisz co tam rośnie u Ciebie na tej rabacie powyżej.Widzę,że masz sporo trawek

Mira. o ciurkadełku jutro. A którą rabatę mam opisać? Na ostatniej fotce jest inna rabata
Ogródek Iwony 17:03, 21 lip 2015

Do góry
Taki wątek jest u Mirki.
A teraz mam randkę z M.
Jutro wszystko napiszę i dla Miry ciurkadełko będzie
Ogródek Iwony 16:40, 21 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
4 lata temu zrobiłam pierwsze sadzonki z bukszpanów, które ładnie się rozrosły i zrobiłam rok temu z nich żywopłocik bukszpanowy - z sadzonek trzyletnich

Eeee, to ty byłaś obeznana w trendach ogrodowych na długo przed wejściem na Ogrodowisko Ja rok przed wejściem na O. bukszpana rozczochrańca wyciepałam, nie wiedząc, że to najbardziej pożądany krzew w ogrodzie
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 16:26, 21 lip 2015

Do góry
Aniu, zapraszam na historię moich buksików
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=827
Ogródek Iwony 16:24, 21 lip 2015

Do góry
W marcu kupiłam sadzonki bukszpanów z O, posadziłam w dołek po dwie sztuki.

Tego z lewej posadziłam pojedynczo. Dałam obornika i na to kompostu wymieszanego z ziemią.

Teraz w lipcu wyglądają tak (są zdrowe i gęste, mimo, że martwiłam się, że sadzone miały pozawijane w doniczce korzenie)

Dwa zdążyłam w zeszłym tygodniu przyciąć po raz pierwszy. Myślę, ze przy następnym cięciu będą już ładne kuleczki

A tu na przytarasowej bukszpany czteroletnie (z tej samej hodowli, co żywopłocik) otrzymały drugie cięcie

Zaczynam mieć swoje własne kulki
Ogródek Iwony 16:23, 21 lip 2015

Do góry
Rozochocona efektem cierpliwego oczekiwania posadziłam ścinki bukszpanów do doniczek w czerwcu, dość gęsto i postawiłam w cieniu, pamiętałam o podlewaniu.

W sierpniu widać było, że buksiki rosną, roślinki miały takie korzonki:

Posadziłam do ziemi,

ale wiosną okazało się, że za gęsto i musiałam je przesadzać, bo kładliśmy obrzeża. Posadziłam je wiosną do małych doniczek w cień. I teraz sobie tam rosną i czekają, aż będę je potrzebować
Ogródek Iwony 16:22, 21 lip 2015

Do góry
Dla Anusi zebrałam informacje o moich buksikach
4 lata temu zrobiłam pierwsze sadzonki z bukszpanów, które ładnie się rozrosły i zrobiłam rok temu z nich żywopłocik bukszpanowy - z sadzonek trzyletnich:

Przesadzałam w czerwcu z gołym korzeniem, więc odchorowały swoje. Trochę zżółkły jesienią

ale wiosną odbiły nowymi przyrostami i po cięciu wiosennym wyglądają o niebo lepiej.
Powinnam je w czerwcu przyciąć, ale były straszne upały, na dniach będą cięte
Czasem słońce czasem deszcz 15:36, 21 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ewa, fotki z kompa wklejam, bo mnie nie ma w domu. A bluszczu nie mam na fotkach, bo wolno rośnie i ciągle go coś zasłania
Jutro wrócę, to ci sfocę moje mikrusy.
Na fotce jest pięciolistkowy. Chcesz się gościa pozbyć, to wycinasz z płotu, korzokni wykopujesz. Zawsze można posadzić we wiadrze po farbie bez dna
Ale on się korzeniami nie rozłazi, tylko wypuszcza z gałązki leżącej na ziemi korzonki. Jak raz na 2 miesiące zrobidz obchód ogrodu, to będziesz go miała pod kontrolą

dziękuję Iwonko, chętnie obejrzę też Twój bluszcz poczekam na zdjęcia
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 15:21, 21 lip 2015

Do góry
Anusia napisał(a)
Iwonkobędę wdzięczna. Ja trochę mniej cierpliwa więc na początek planuję kule Danica u nas kosztują 14 zł./szt. Sama też będę eksperymentowała Każda wskazówka jest dla mnie cenna Boję się, żę buksiki będą mi brązowieć, rdzewieć. Podobny dylemat miałam z tujami na razie jest ok.

Aniu, bardzo przepraszam, ze nie zdążyłam zrobić relacji o buksikach. Za chwilę siadam na moim wątku i zbiorę potrzebne fotki. Pamiętam o tobie, mam teraz chwilkę, to poszukam
Dam znać, jak zrobię
Buziaki
Acha, Malgosik z "ogrodu na glinie" robiła swoje kulkowisko z tuji Danica i buksików. Fajnie wyszło razem
Czasem słońce czasem deszcz 15:03, 21 lip 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
Dla pewności dopytam- na zdj. jest winobluszcz pięciolistkowy?
widzę że masz do niego większy sentyment niż do bluszczu

Ewa, fotki z kompa wklejam, bo mnie nie ma w domu. A bluszczu nie mam na fotkach, bo wolno rośnie i ciągle go coś zasłania
Jutro wrócę, to ci sfocę moje mikrusy.
Na fotce jest pięciolistkowy. Chcesz się gościa pozbyć, to wycinasz z płotu, korzokni wykopujesz. Zawsze można posadzić we wiadrze po farbie bez dna
Ale on się korzeniami nie rozłazi, tylko wypuszcza z gałązki leżącej na ziemi korzonki. Jak raz na 2 miesiące zrobidz obchód ogrodu, to będziesz go miała pod kontrolą
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:53, 21 lip 2015

Do góry
Reniu, dziękuję za poglądowe zdjęcia. Twój wgłębnik - placyk wypoczynkowy dostał super donice wkoło
Z obsadzeniami super pasuje. Te krwawniki - jeszcze nie miałam okazji napisać - ślicznie zagrały na tle szmaragdów.
Murki zrobione profesjonalnie - ale nie załapałam, czy one są murowane i obłożone płytą, czy konstrukcja drewniana? Masz tam fundament? Jak głęboki?
Co planujesz wewnątrz wyłożyć na ziemię ?
Podoba mi się. O co chodzi, ze jest nie wyjściowe - wyjście jest przecież z niego
Czasem słońce czasem deszcz 14:32, 21 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ja u siebie połączyć chcę bluszcz zimozielony na jednej ścianie z winobluszczem. Ten drugi szybciej rośnie - da efekt na teraz, bluszcz na lata

o to to to na kilka lat winobluscz to nie bedzie miał takich znowu korzeni jak po 15 ale moze sie myle
Czasem słońce czasem deszcz 14:24, 21 lip 2015

Do góry
Powojnik lubi słońce - odpada chyba
Wiciokrzew - ciąglez mszycami walczę, ale mam. W tym roku odkryłam gnojówkę z pokrzywy - jest moim sprzymierzeńcem.
Korzenie winobluszczu, tak jak drzewa, były takie, co pokazywałam po 15 latach rośnięcia w jednym miejscu.
Ja u siebie połączyć chcę bluszcz zimozielony na jednej ścianie z winobluszczem. Ten drugi szybciej rośnie - da efekt na teraz, bluszcz na lata
Bluszcz też musisz pilnować, by kierować go na siatkę, inaczej będzie się płożył po ziemi
Jeszcze raz zalinkuję to zdjęcie:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/91/918096/original.JPG
Zobacz, z ziemi idą 2-3 gałązki, a masa zielona jest na ścianie. Ładnie się czepia mackami, to się na siatkę wepnie. Możesz go ciąć.
Ogródek Iwony 13:38, 21 lip 2015

Do góry
Reniu, mi też
Bzyczkowi chyba też się podoba pysznogłówka
W Gąszczu u Tess 13:35, 21 lip 2015

Do góry
Nooooooooooo, z drewnem fajny pomysł
W Gąszczu u Tess 12:56, 21 lip 2015

Do góry
O matko, to jak się wdasz w remont w domu, to na to forum czasu zabraknie
Tesiu, u Oli na początku było oczko wodne wyłożone płaskimi kamieniami. Wystarczy tylko ułożyć wkoło lekko wysuwając do środka:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3458-moja-codziennosc-ogrod-oli
Ja poprzednie ciurkadełko robiłam z plastikowej donicy i obkładałam brzegi kamieniami.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/67/672879/original.JPG
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/67/672882/original.JPG
Może byłby to pomysł na zrobienie brzegu u Ciebie? Buziak
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies