Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

ren133 12:52, 21 lip 2015

Iwk4 napisał(a)

Kasiu, byliny muszą dać radę w rok. Taka ich rola. Choć się martwiłam, bo ta rabata wcześniej długo byłą pusta. Musze to dopracować w następnych latach. Koniecznie pójdą tu tulipany. I bratki, choć niekoniecznie żółte, ale koniecznie drobne. Od marca kwitną do teraz. Wystarczy im ciut cienia innych kwiatów, aby odetchnęły od żaru słonecznego.
Zobacz - robią teraz za tło i ściółka dla innych roślin.

Podoba mi się ta kompozycja kwiatowa
Iwk4 13:38, 21 lip 2015

Reniu, mi też
Bzyczkowi chyba też się podoba pysznogłówka
Iwk4 16:22, 21 lip 2015

Dla Anusi zebrałam informacje o moich buksikach
4 lata temu zrobiłam pierwsze sadzonki z bukszpanów, które ładnie się rozrosły i zrobiłam rok temu z nich żywopłocik bukszpanowy - z sadzonek trzyletnich:

Przesadzałam w czerwcu z gołym korzeniem, więc odchorowały swoje. Trochę zżółkły jesienią

ale wiosną odbiły nowymi przyrostami i po cięciu wiosennym wyglądają o niebo lepiej.
Powinnam je w czerwcu przyciąć, ale były straszne upały, na dniach będą cięte
Iwk4 16:23, 21 lip 2015

Rozochocona efektem cierpliwego oczekiwania posadziłam ścinki bukszpanów do doniczek w czerwcu, dość gęsto i postawiłam w cieniu, pamiętałam o podlewaniu.

W sierpniu widać było, że buksiki rosną, roślinki miały takie korzonki:

Posadziłam do ziemi,

ale wiosną okazało się, że za gęsto i musiałam je przesadzać, bo kładliśmy obrzeża. Posadziłam je wiosną do małych doniczek w cień. I teraz sobie tam rosną i czekają, aż będę je potrzebować
Iwk4 16:24, 21 lip 2015

W marcu kupiłam sadzonki bukszpanów z O, posadziłam w dołek po dwie sztuki.

Tego z lewej posadziłam pojedynczo. Dałam obornika i na to kompostu wymieszanego z ziemią.

Teraz w lipcu wyglądają tak (są zdrowe i gęste, mimo, że martwiłam się, że sadzone miały pozawijane w doniczce korzenie)

Dwa zdążyłam w zeszłym tygodniu przyciąć po raz pierwszy. Myślę, ze przy następnym cięciu będą już ładne kuleczki

A tu na przytarasowej bukszpany czteroletnie (z tej samej hodowli, co żywopłocik) otrzymały drugie cięcie

Zaczynam mieć swoje własne kulki
Tess 16:40, 21 lip 2015

Iwk4 napisał(a)
4 lata temu zrobiłam pierwsze sadzonki z bukszpanów, które ładnie się rozrosły i zrobiłam rok temu z nich żywopłocik bukszpanowy - z sadzonek trzyletnich

Eeee, to ty byłaś obeznana w trendach ogrodowych na długo przed wejściem na Ogrodowisko Ja rok przed wejściem na O. bukszpana rozczochrańca wyciepałam, nie wiedząc, że to najbardziej pożądany krzew w ogrodzie
rzulieta 16:42, 21 lip 2015

ja miałam tak samo
MiraR 16:49, 21 lip 2015

Iwonko napisz co tam rośnie u Ciebie na tej rabacie powyżej.Widzę,że masz sporo trawek Tylko nie wiem jakie?
A w oczku masz kastę czy wykładane folią jest? Masz gdzieś zdjęcia co po kolei było robione? Chętnie bym obejrzała bo zastanawiam się nad takim albo nad ciurkadłem z kamieniem.Ptaszki miałyby wodopój Doczytałam,że ściankę wodną będziesz robić w sierpniu.A już się cieszyłam,że na dniach bo jestem ogromnie ciekawa co wymyśliłaś
Miłego dnia
Tess 16:49, 21 lip 2015

Zapomniałam napisać, że bardzo budująca jest ta instrukcja
Szkoda, że nie ma takiego wątku: jak wyhodować własne roślinki z sadzoneczek.
Iwk4 17:03, 21 lip 2015

Taki wątek jest u Mirki.
A teraz mam randkę z M.
Jutro wszystko napiszę i dla Miry ciurkadełko będzie