Musiałabys narysować jakiś planik z wielkościami terenu, zaznaczonymi kierunkami świata i napisać jaką masz glebę, jak z wilgocią też
Lepiej juz u Ciebie w wątku, możesz mnei zaczepić jak będziesz gotowa.
dziewczyny niestety jakoś mi robota nie idzie jak sobie z wami przy tym kominku pogaduję.
Muszę sobie samodyscyplinę narzucić, bo wiosną nawet na nasionka kopru nie będzie.
Buziaki, kocyk ( pewnie szary) zostawiam na fotelu, złożony w kosteczkę i zmykam
No i zbiłaś mnie z tropu ... ale to dobrze, że mi to mówisz ... dziękuję
A jeśli chciałabym wkomponować tam (cały czas chodzi o tą samą rabatę) jakieś drzewo wielopniowe to w którym miejscu byś je widziała?
da się, ale one sa tak mocne, że będa dominować i kompozycja zmieni charakter już całkiem. Wtedy takie gatunki jak zawilec wielkokwiatowy trzeba sadzić dalej od hortek, bo nie lubią zakwaszania gleby.
Dzięki za poświęcony czas Kasiu
Myślę o czymś takim ... tylko tak ogólnie nie szczegółowo ... wiem, że widziałabym tam kulki różnych rozmiarów, jakieś trawki i byliny + hortensje (niekoniecznie przed jałowcami może w równym szpalerze zamiast tych małych kulek golden tuffet) + żwirek i ... jakieś drzewo wielopniowe ... ale przed jałowcami chciałam dać jakąś przesłonę ...? ściankę ... tylko nie wiem jak to wkomponować ...
No właśnie ładne są
Chodzi mi po głowie żeby je przesłonić jakimś ekranem/ścianką może dwuczęściową ścianką?... i zastanawiam się nad jakimś wielopniowym drzewem
Właśnie mam to samo z moim Jak połączę żurawki z nową rabatą. Ja bym tych jałowców nie ruszała, ktoś tu pisał o mieszanych żywopłotach
P.S. Znam dobrego fachowca w Łodzi
Aniu
Nie da się wyprostować W tej części ogrodu mam łuk za łukiem Dopiero od tarasu w stronę wgłębnika jest kanciato
Musiałabym poszukać zdjęć żeby to zobrazować
Mój spokój umysłu pewnie i ważniejszy ale jak zakłócę spokój umysłu eMa to już muszę zacząć szukać fachowców ... a wiesz jak trudno o dobrego fachowca?
Masz chyba najładniejsze jałowce tej odmiany jakie kiedykolwiek widziałem.
Mimo, że ich nie bardzo lubię, to bym zostawił, bo szmaragdy będą małe i musi upłynąć parę lat zanim dogonią tamte. No chyba, że świerki serbskie, jeżeli zdecydujesz się jałowce wywalić.
Aniu
Ja mam u siebie na razie jeden stożek bukszpanowy i takie małe coś ni to kulka ni stożek, z czego planuję właśnie robić stożek Piękne są stożki cisowe ale u mnie nigdzie nie spotkałam a jak chciałam na zamówienie to cena była kosmiczna
Planuję kupić trzy sztuki wiosną
Jak znajdę jakieś źródło to dam znać
ale cały efekt polega na tym, że to jest przestrzeń zamknieta ramami, i z klimatem półcienia. Na słońcu będzie inne wrażenie. Tez się da.
Najpierw poszukaj tam kształów, przemyśl czy możesz zrobić z tego coś lekko chociaż oddzielnego, a potem dopiero gatunki.
Tak na szybko do słońca (ale będzie bardziej preriowo jednak)
- bukszpany/ świerki kulkowe
- zawilec wielkokwiatowy i mieszańcowy
- bodziszki
- trawy- carexy, kotrzewy, rozplenice
- rozchodniki
- szałwie
- żelaźniak
- trojeść
- penstemon
- sasanki
- peonie ( niedużo)
- orliki/ maki