Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Typografia ogrodu 12:44, 20 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

To jest wątek Asi ... ale ona jest taka gościnna, że nawet w kominku dla nas napaliła i ... sobie pogaduszki urządziłyśmy

Czujcie sie swobodnie
Typografia ogrodu 12:43, 20 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

No i zbiłaś mnie z tropu ... ale to dobrze, że mi to mówisz ... dziękuję
A jeśli chciałabym wkomponować tam (cały czas chodzi o tą samą rabatę) jakieś drzewo wielopniowe to w którym miejscu byś je widziała?

Musiałabys narysować jakiś planik z wielkościami terenu, zaznaczonymi kierunkami świata i napisać jaką masz glebę, jak z wilgocią też
Lepiej juz u Ciebie w wątku, możesz mnei zaczepić jak będziesz gotowa.
dziewczyny niestety jakoś mi robota nie idzie jak sobie z wami przy tym kominku pogaduję.
Muszę sobie samodyscyplinę narzucić, bo wiosną nawet na nasionka kopru nie będzie.
Buziaki, kocyk ( pewnie szary) zostawiam na fotelu, złożony w kosteczkę i zmykam
Typografia ogrodu 12:38, 20 sty 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ren, Ty jesteś na swoim wątku? Bo się gubię? Czyj to wątek?

To jest wątek Asi ... ale ona jest taka gościnna, że nawet w kominku dla nas napaliła i ... sobie pogaduszki urządziłyśmy
Typografia ogrodu 12:26, 20 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

da się, ale one sa tak mocne, że będa dominować i kompozycja zmieni charakter już całkiem. Wtedy takie gatunki jak zawilec wielkokwiatowy trzeba sadzić dalej od hortek, bo nie lubią zakwaszania gleby.

trochę może się chaos zrobić.

No i zbiłaś mnie z tropu ... ale to dobrze, że mi to mówisz ... dziękuję
A jeśli chciałabym wkomponować tam (cały czas chodzi o tą samą rabatę) jakieś drzewo wielopniowe to w którym miejscu byś je widziała?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:18, 20 sty 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Właśnie mam to samo z moim Jak połączę żurawki z nową rabatą. Ja bym tych jałowców nie ruszała, ktoś tu pisał o mieszanych żywopłotach
P.S. Znam dobrego fachowca w Łodzi

... dobrze, że jest ktoś sprawdzony w razie czego
Typografia ogrodu 12:15, 20 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Dziękuję Ci bardzo za pomoc
A czy dałoby się w to wszystko wkomponować hortensje?

da się, ale one sa tak mocne, że będa dominować i kompozycja zmieni charakter już całkiem. Wtedy takie gatunki jak zawilec wielkokwiatowy trzeba sadzić dalej od hortek, bo nie lubią zakwaszania gleby.

trochę może się chaos zrobić.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:15, 20 sty 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
tak sobie pomazałąm to wklejam..
wydaje mi się że jak chcesz kulki to różnych rozmiarów kulki cisowe i bukszanowe poukładane nieregularnie trochę zachądzące na hortencje żeby nie dzieliło na rabate środek bok i bok tylko było płynniej

trawy przed i pomiędzy kulami typu carexy, seslerie itp. żeby różniły się odcieniami zielonego i nie było płasko

gdzieś z drugiego boku punktowo molinie żeby tylko ich piórpusze delikatnie tam dyndały

i między te kule i trawy dac byliny,, szałwie i ta reszte którą wymieniła magnolia

ale to pewnie nuda

Dzięki za poświęcony czas Kasiu
Myślę o czymś takim ... tylko tak ogólnie nie szczegółowo ... wiem, że widziałabym tam kulki różnych rozmiarów, jakieś trawki i byliny + hortensje (niekoniecznie przed jałowcami może w równym szpalerze zamiast tych małych kulek golden tuffet) + żwirek i ... jakieś drzewo wielopniowe ... ale przed jałowcami chciałam dać jakąś przesłonę ...? ściankę ... tylko nie wiem jak to wkomponować ...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:06, 20 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
No ja też się pogubiłam. Nawet myślałam, że to ciąg dalszy rabaty przy garażu, ale chyba nie. Przydałyby się fotki z jednego miejsca widokowego, które w panoramę można ująć.

Przygotuję wieczorkiem schemat ogrodu
A czytałam Iwonko, że też masz dylematy chelseowskie?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:04, 20 sty 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)

Masz chyba najładniejsze jałowce tej odmiany jakie kiedykolwiek widziałem.
Mimo, że ich nie bardzo lubię, to bym zostawił, bo szmaragdy będą małe i musi upłynąć parę lat zanim dogonią tamte. No chyba, że świerki serbskie, jeżeli zdecydujesz się jałowce wywalić.

Niestety jałowce póki co muszą pozostać ... trzeba je czymś przesłonić, przyciąć i może przez jakiś czas z nimi wytrzymam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:01, 20 sty 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
Renia....a Ty masz jakiś plan swojego ogrodu?
Bo łażę po twoim wątku już nie wiem który raz....ale jakoś się w ogrodzie odnaleźć nie mogę...
Albo chociaż fotki rabat...po kolei

Jesteś kolejną osób, która tak mówi ... czyli coś w tym jest ... po pracy wstawię plan lub wkleję fotki tak żeby zobrazować ogród.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:00, 20 sty 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
ładne ma te jałowce, widziałam brzydsze. ja bym raczej dosadziła i wykorzysała jako atut czegoś innego jako żywopłot. zauważcie ze Danusia robi w swoich projektach mieszane tła. w zimozielonym, w ogrodzie z lustrem, u syli. zielona też u siebie pomieszała

No właśnie tak kombinuję trochę jak mówisz
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:59, 20 sty 2016

Do góry
popcorn napisał(a)
I tak masz ładne te jałowce. Ignorowałabym, bo jak wywalisz to nowe smaragdy nie dogonią tych po lewej zbyt szybko i taka dziura będzie razić..

ok, pani bylinowa? czekamy na wiosnę

No właśnie ładne są
Chodzi mi po głowie żeby je przesłonić jakimś ekranem/ścianką może dwuczęściową ścianką?... i zastanawiam się nad jakimś wielopniowym drzewem
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:57, 20 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Mój spokój umysłu pewnie i ważniejszy ale jak zakłócę spokój umysłu eMa to już muszę zacząć szukać fachowców ... a wiesz jak trudno o dobrego fachowca?
Właśnie mam to samo z moim Jak połączę żurawki z nową rabatą. Ja bym tych jałowców nie ruszała, ktoś tu pisał o mieszanych żywopłotach
P.S. Znam dobrego fachowca w Łodzi
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:56, 20 sty 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
może proste linie zrób, nie kółka tylko kwadraty, nie owale a prostokąty. bedzie spojnie z kanciaty wgłębnikiem i kostkami
tą rabate obok z szałwia tez mozna 'wyprostować"
przypomnij jak wygląda ogród jakby dalej w lewo pójść?

Aniu
Nie da się wyprostować W tej części ogrodu mam łuk za łukiem Dopiero od tarasu w stronę wgłębnika jest kanciato
Musiałabym poszukać zdjęć żeby to zobrazować
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:53, 20 sty 2016

Do góry
leon60 napisał(a)
Jak Cię jałowce wkurzają to wyciep ostatecznie 7 smaragdów to nie majątek a spokój umysłu ważniejszy

Mój spokój umysłu pewnie i ważniejszy ale jak zakłócę spokój umysłu eMa to już muszę zacząć szukać fachowców ... a wiesz jak trudno o dobrego fachowca?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:48, 20 sty 2016

Do góry
Wklejam sobie ku pamięci
http://www.ogrodyewy.pl/wielopniowe-drzewa-nowy-ogrodowy-trend/

Dzięki Kasiu
Typografia ogrodu 11:47, 20 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

ale cały efekt polega na tym, że to jest przestrzeń zamknieta ramami, i z klimatem półcienia. Na słońcu będzie inne wrażenie. Tez się da.
Najpierw poszukaj tam kształów, przemyśl czy możesz zrobić z tego coś lekko chociaż oddzielnego, a potem dopiero gatunki.
Tak na szybko do słońca (ale będzie bardziej preriowo jednak)
- bukszpany/ świerki kulkowe
- zawilec wielkokwiatowy i mieszańcowy
- bodziszki
- trawy- carexy, kotrzewy, rozplenice
- rozchodniki
- szałwie
- żelaźniak
- trojeść
- penstemon
- sasanki
- peonie ( niedużo)
- orliki/ maki
- miodunka
- bergenia
- żurawki do słońca

Dziękuję Ci bardzo za pomoc
A czy dałoby się w to wszystko wkomponować hortensje?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:36, 20 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Z tej strony ogrodu mam ciekawą, bardziej nowoczesną dalej graby w kostkach bukszpanowych i to wszystko mi razem bardzo pasuje ... ale cały czas myślę o tej rabacie, z którą ostatnio tyle zamieszania było
Jak ten kawałek ogrodu dostosować do tej bardziej nowoczesnej części?

Nie pasują mi te jałowce ... myślę je podciąć jak żywopłot i czymś przesłonić ... tylko czym? ... ja rozplanować rośliny i kształt rabaty???

Masz chyba najładniejsze jałowce tej odmiany jakie kiedykolwiek widziałem.
Mimo, że ich nie bardzo lubię, to bym zostawił, bo szmaragdy będą małe i musi upłynąć parę lat zanim dogonią tamte. No chyba, że świerki serbskie, jeżeli zdecydujesz się jałowce wywalić.
Malutki pod lasem 11:18, 20 sty 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Bardzo to pocieszające co piszesz.
Trochę boję sie tego połączenia tych rabat, zobaczę jeszcze jak to wyjdzie w praniu, czy M się na to zgodzi, bo ostatnio ma dużo do powiedzenia w kwestii "mojego ogródka"
A z czego miałyby być te stożki?

Aniu
Ja mam u siebie na razie jeden stożek bukszpanowy i takie małe coś ni to kulka ni stożek, z czego planuję właśnie robić stożek Piękne są stożki cisowe ale u mnie nigdzie nie spotkałam a jak chciałam na zamówienie to cena była kosmiczna
Planuję kupić trzy sztuki wiosną
Jak znajdę jakieś źródło to dam znać
Typografia ogrodu 11:10, 20 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Magnolio
U mnie jest mnóstwo słońca na rabacie, którą chciałam bardzo zmienić. Nie wiem czy tak mogę u Asi? Usunę za chwilkę po prostu U mnie to miejsce tak wygląda:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5315-jak-ozywic-moj-szmaragdowy-ogrod?page=594

ale cały efekt polega na tym, że to jest przestrzeń zamknieta ramami, i z klimatem półcienia. Na słońcu będzie inne wrażenie. Tez się da.
Najpierw poszukaj tam kształów, przemyśl czy możesz zrobić z tego coś lekko chociaż oddzielnego, a potem dopiero gatunki.
Tak na szybko do słońca (ale będzie bardziej preriowo jednak)
- bukszpany/ świerki kulkowe
- zawilec wielkokwiatowy i mieszańcowy
- bodziszki
- trawy- carexy, kotrzewy, rozplenice
- rozchodniki
- szałwie
- żelaźniak
- trojeść
- penstemon
- sasanki
- peonie ( niedużo)
- orliki/ maki
- miodunka
- bergenia
- żurawki do słońca
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies