Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

ren133 11:47, 20 sty 2016

magnolia napisał(a)

ale cały efekt polega na tym, że to jest przestrzeń zamknieta ramami, i z klimatem półcienia. Na słońcu będzie inne wrażenie. Tez się da.
Najpierw poszukaj tam kształów, przemyśl czy możesz zrobić z tego coś lekko chociaż oddzielnego, a potem dopiero gatunki.
Tak na szybko do słońca (ale będzie bardziej preriowo jednak)
- bukszpany/ świerki kulkowe
- zawilec wielkokwiatowy i mieszańcowy
- bodziszki
- trawy- carexy, kotrzewy, rozplenice
- rozchodniki
- szałwie
- żelaźniak
- trojeść
- penstemon
- sasanki
- peonie ( niedużo)
- orliki/ maki
- miodunka
- bergenia
- żurawki do słońca

Dziękuję Ci bardzo za pomoc
A czy dałoby się w to wszystko wkomponować hortensje?
nawigatorka 11:55, 20 sty 2016

magnolia napisał(a)
ja lubię magnolie, za liście bardziej niż za kwiaty- są duże i egzotyczne.
I czasem za pokrój.

Mój klonik męczy się w cieniu zbyt głębokim. Jak wycięcie części cienia i się wzmocni, to wyładnieje, teraz jest mało ciekawy.

Ja jeszcze lubię takie formy z bzów czarnych, ale wiem, że to propozycja dla ekstremistów.

Wiesz ile ja bzow wykarczowalam na swojej dzialce? Duzo.jakby M udlyszal ze chce to posadzic... choc brzmi intrygujaco.
Czyli klon potrzebuje slonca.u mnie by mial.
nawigatorka 11:57, 20 sty 2016

margaretka3 napisał(a)
Podczytuję, podczytuję
Bo od myślenia nad drzewami do mojego ogródka mózg mi się za chwilę zagotuje (nawet przy tych mrozach)

A ja az w kominku rozpalilam
Magda70 12:07, 20 sty 2016

Tu jak zwykle burza mózgów
Podczytuję niezalogowana

Asia, a jakie masz śruby w płytach betonowych?? takie pełne główki czy jak to się nazywa??
nawigatorka 12:14, 20 sty 2016

Magda70 napisał(a)
Tu jak zwykle burza mózgów
Podczytuję niezalogowana

Asia, a jakie masz śruby w płytach betonowych?? takie pełne główki czy jak to się nazywa??

Wiesz mozna je kupic w cast.ja kupilam w necie o polowe taniej ale sie naszukalam.... wyglada to tak-ozdobny lepek nakrecasz na gwint trzymany przez srube w kolku.kiedy orezentacja u Ciebie?

kasia_w 12:14, 20 sty 2016

nie mam klona tatarskiego .Z dużych drzew mam klon jesionolistnego ale tutaj oprócz mnie nikt go nie lubi dyskusje o drzewach mnie trochę osłabiają od zeszłej jesieni, kiedy to wybieralam drzewka.Dużo wtedy po sszkółkach jeździłam i napisze Ci co mi się spodobało : tulipanowce, klon polny , wiaz pendula, śliwa wiśniowa nigra , platany, brzozy doorenboots, buk rohan obelisk a przede wszystkim ambrowce które na pewno bym posadzila gdybym miała duży ogród . Marzeną ma też dużo ciekawych drzew
magnolia 12:15, 20 sty 2016

ren133 napisał(a)

Dziękuję Ci bardzo za pomoc
A czy dałoby się w to wszystko wkomponować hortensje?

da się, ale one sa tak mocne, że będa dominować i kompozycja zmieni charakter już całkiem. Wtedy takie gatunki jak zawilec wielkokwiatowy trzeba sadzić dalej od hortek, bo nie lubią zakwaszania gleby.

trochę może się chaos zrobić.
Magda70 12:21, 20 sty 2016

nawigatorka napisał(a)

Wiesz mozna je kupic w cast.ja kupilam w necie o polowe taniej ale sie naszukalam.... wyglada to tak-ozdobny lepek nakrecasz na gwint trzymany przez srube w kolku.kiedy orezentacja u Ciebie?

a ja też mam szukać czy dasz namiar

prezentacja chyba w przyszłym tygodniu
siakowa 12:22, 20 sty 2016

kasia_w napisał(a)
nie mam klona tatarskiego .Z dużych drzew mam klon jesionolistnego ale tutaj oprócz mnie nikt go nie lubi dyskusje o drzewach mnie trochę osłabiają od zeszłej jesieni, kiedy to wybieralam drzewka.Dużo wtedy po sszkółkach jeździłam i napisze Ci co mi się spodobało : tulipanowce, klon polny , wiaz pendula, śliwa wiśniowa nigra , platany, brzozy doorenboots, buk rohan obelisk a przede wszystkim ambrowce które na pewno bym posadzila gdybym miała duży ogród . Marzeną ma też dużo ciekawych drzew

a ten nowy nabytek z bordowa kora?
ren133 12:26, 20 sty 2016

magnolia napisał(a)

da się, ale one sa tak mocne, że będa dominować i kompozycja zmieni charakter już całkiem. Wtedy takie gatunki jak zawilec wielkokwiatowy trzeba sadzić dalej od hortek, bo nie lubią zakwaszania gleby.

trochę może się chaos zrobić.

No i zbiłaś mnie z tropu ... ale to dobrze, że mi to mówisz ... dziękuję
A jeśli chciałabym wkomponować tam (cały czas chodzi o tą samą rabatę) jakieś drzewo wielopniowe to w którym miejscu byś je widziała?