Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Karol99 11:36, 20 sty 2016

ren133 napisał(a)

Z tej strony ogrodu mam ciekawą, bardziej nowoczesną dalej graby w kostkach bukszpanowych i to wszystko mi razem bardzo pasuje ... ale cały czas myślę o tej rabacie, z którą ostatnio tyle zamieszania było
Jak ten kawałek ogrodu dostosować do tej bardziej nowoczesnej części?

Nie pasują mi te jałowce ... myślę je podciąć jak żywopłot i czymś przesłonić ... tylko czym? ... ja rozplanować rośliny i kształt rabaty???

Masz chyba najładniejsze jałowce tej odmiany jakie kiedykolwiek widziałem.
Mimo, że ich nie bardzo lubię, to bym zostawił, bo szmaragdy będą małe i musi upłynąć parę lat zanim dogonią tamte. No chyba, że świerki serbskie, jeżeli zdecydujesz się jałowce wywalić.
Iwk4 11:37, 20 sty 2016

No ja też się pogubiłam. Nawet myślałam, że to ciąg dalszy rabaty przy garażu, ale chyba nie. Przydałyby się fotki z jednego miejsca widokowego, które w panoramę można ująć.
siakowa 11:45, 20 sty 2016

tak sobie pomazałąm to wklejam..
wydaje mi się że jak chcesz kulki to różnych rozmiarów kulki cisowe i bukszanowe poukładane nieregularnie trochę zachądzące na hortencje żeby nie dzieliło na rabate środek bok i bok tylko było płynniej

trawy przed i pomiędzy kulami typu carexy, seslerie itp. żeby różniły się odcieniami zielonego i nie było płasko

gdzieś z drugiego boku punktowo molinie żeby tylko ich piórpusze delikatnie tam dyndały

i między te kule i trawy dac byliny,, szałwie i ta reszte którą wymieniła magnolia

ale to pewnie nuda
ren133 11:48, 20 sty 2016

Wklejam sobie ku pamięci
http://www.ogrodyewy.pl/wielopniowe-drzewa-nowy-ogrodowy-trend/

Dzięki Kasiu
ren133 11:53, 20 sty 2016

leon60 napisał(a)
Jak Cię jałowce wkurzają to wyciep ostatecznie 7 smaragdów to nie majątek a spokój umysłu ważniejszy

Mój spokój umysłu pewnie i ważniejszy ale jak zakłócę spokój umysłu eMa to już muszę zacząć szukać fachowców ... a wiesz jak trudno o dobrego fachowca?
ren133 11:56, 20 sty 2016

anna_t napisał(a)
może proste linie zrób, nie kółka tylko kwadraty, nie owale a prostokąty. bedzie spojnie z kanciaty wgłębnikiem i kostkami
tą rabate obok z szałwia tez mozna 'wyprostować"
przypomnij jak wygląda ogród jakby dalej w lewo pójść?

Aniu
Nie da się wyprostować W tej części ogrodu mam łuk za łukiem Dopiero od tarasu w stronę wgłębnika jest kanciato
Musiałabym poszukać zdjęć żeby to zobrazować
AnnaCh 11:57, 20 sty 2016

ren133 napisał(a)
Mój spokój umysłu pewnie i ważniejszy ale jak zakłócę spokój umysłu eMa to już muszę zacząć szukać fachowców ... a wiesz jak trudno o dobrego fachowca?
Właśnie mam to samo z moim Jak połączę żurawki z nową rabatą. Ja bym tych jałowców nie ruszała, ktoś tu pisał o mieszanych żywopłotach
P.S. Znam dobrego fachowca w Łodzi
ren133 11:59, 20 sty 2016

popcorn napisał(a)
I tak masz ładne te jałowce. Ignorowałabym, bo jak wywalisz to nowe smaragdy nie dogonią tych po lewej zbyt szybko i taka dziura będzie razić..

ok, pani bylinowa? czekamy na wiosnę

No właśnie ładne są
Chodzi mi po głowie żeby je przesłonić jakimś ekranem/ścianką może dwuczęściową ścianką?... i zastanawiam się nad jakimś wielopniowym drzewem
ren133 12:00, 20 sty 2016

anna_t napisał(a)
ładne ma te jałowce, widziałam brzydsze. ja bym raczej dosadziła i wykorzysała jako atut czegoś innego jako żywopłot. zauważcie ze Danusia robi w swoich projektach mieszane tła. w zimozielonym, w ogrodzie z lustrem, u syli. zielona też u siebie pomieszała

No właśnie tak kombinuję trochę jak mówisz
ren133 12:01, 20 sty 2016

Juzia napisał(a)
Renia....a Ty masz jakiś plan swojego ogrodu?
Bo łażę po twoim wątku już nie wiem który raz....ale jakoś się w ogrodzie odnaleźć nie mogę...
Albo chociaż fotki rabat...po kolei

Jesteś kolejną osób, która tak mówi ... czyli coś w tym jest ... po pracy wstawię plan lub wkleję fotki tak żeby zobrazować ogród.