Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:06, 02 cze 2017

Do góry
Można posadzić
Laika pytanie o rabatę korą pokrytą 21:33, 02 cze 2017

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
A co z rabatami bylinowymi? Czytalam, ze kora ma zly wplyw na wiekszosc bylin-zawiera garbniki i zakwasza ziemie. Hamuje rozwoj chwastow nie tylko poprzez prrzykrycie ziemi ale takze poprzez wytwarzane podczas rozkladu substancje, ktore dzialaja jak naualny preparat chwastobojczy. Czym w takim razie sciolkowac rabaty, lub tylko miejsca w ktorych rosna byliny?Niektorym, tzw. lesnym to sluzy. Wiadomo ze preriowe byliny tego nie znosza. Co pomiedzy nimi, jezeli nie chce sie zwiru?Ktory i tak niewiele pomaga na chwasty?

Ale przecież w powyższym poście napisałam co z bylinami cytuję

Obornik, kompost czy próchnica służą poprawie zdrowotności gleby, jej użyźnianiu i najlepiej stosować ja na różankach, rabatach bylinowych.

Usuwanie trawnika pod rabaty - przesadzanie trawnika 21:31, 02 cze 2017

Do góry
Trzeba najpierw ustalić przyczynę, co mają źle, a zapewne przyczyna tkwi:

- albo za mokro
- albo za sucho
- albo za głęboko posadzone
'- albo za dużo nawozów i wszystkiego tak się nie robi
- źle przygotowane podłoże
nie wiem co jeszcze, ale substancje chemiczne p. brązowieniu to ja w to nie wierzę w ogóle, wierzę w prawidłowe przygotowanie gleby, ściółkowanie korą i systematyczne podlewanie ale nie zalewanie.
A co im jest i jaka jest przyczyna - nie wiem. Trzeba to ustalić, może wywiad i zdjęcia coś pomogą. Inaczej nie da rady nic ustalić. Mogę sobie tutaj wypisywać i przypuszczać.
Świerk - choroby i szkodniki świerków połączony 20:59, 02 cze 2017

Do góry
Slawek88 napisał(a)
Witam jestem dosyć świeżym ogrodnikiem czy może ktoś mi podpowiedzieć co dzieje się ze świerkiem ma kilka brązowych przyrostów jakiś miesiąc temu był pryskany na ochojniki.Czy to są jakieś choroby grzybowe?
Jak ujarzmić pnącą trzmielinę? 20:54, 02 cze 2017

Do góry

Busz nieokiełznany i pozwolenie roślinom rosnąć tak, jak chcą - to nie jest dobra droga do zadbanego ogrodu. Trzeba je ciąć, a jak?
Jak chcesz, ale ciąć. Nie pozwalać na włażenie na jałowce bo zginą pod ich ciężarem i z powodu braku światła i z powodu ciasnoty.

Jak dodawać zdjęcia 06:31, 02 cze 2017

Do góry
Nie, mozna wklejać w pionie. Ja też wklejam w pionie.
Ulewa po zasianiu trawnika 06:28, 02 cze 2017

Do góry
jacek_z napisał(a)
Witam,
Miałem ponownie "szczęście"... dwa lata temu przy sianiu trawy trafiłem na upały.
W tym roku po kilku dniach od posiania trawy (600m2) spadł ulewny deszcz (wczoraj)i większa część nasion spłynęła tuż pod świeżo posadzone tuje.

Proszę Was o pomoc co w tej sytuacji zrobić? Trawnika raczej nie uratuję ale co z tujami?
Wszystkich nasion nie wybiorę (zmieszane z ziemią).
Czy poczekać aż trawa wokół tuji wzejdzie i wtedy ją usunąć ręcznie?
Czy też po tym jak wzejdzie przykryć ją tymczasowo grubą agrowłókniną?
Proszę o propozycję, mi już ręce opadają.

Przeczytaj ten wątek
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:15, 01 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja jestem chętna na floksy jak masz za dużo Poproszę
Danusiu w przyszłym roku będę pamietałą, narazie jeszcze nie zarosły mi gazonów
Nawożenie, zasilanie trawnika 16:11, 01 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak - znam ogród gdzie tak się stało. Odrodził się. Nic się nie martw. Odrośnie.

Danusiu, jeśli to do mnie, to dzięki za pocieszenie. Nigdy się tyle w trawnik nie wpatrywałam co ostatnio, ciągle szukam zmian na lepsze. To, co miało paść już chyba padło, ucierpiało troche koniczyny, zioła, ktore się wsiały na obrzeżach, jak macierzanka czy oregano, tam, gdzie więcej się sypnęło to i trawa poczerniała, ale raczej żyje, zaczyna nowe źdźbła wypuszczać. Ale narozrabiałam, na mojej słabej ziemi trawa i tak ma ciężko, to jej tak dokopałam...
Kondziowy ogrod cz II 18:53, 31 maj 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To ogród, do którego zawsze zaglądam ilekroć jest nowy wpis. Ciekawa jak zawsze co robicie, a robicie wspaniałą robotę Pozdrawiam Was mili ogrodnicy

Danusiu, przyznam, że jestem autentycznie wzruszony. Często mam wątpliwości czy jest sens wstawiać zdjęcia i pokazywać ogród, czy ktokolwiek chce w ogóle nasz ogród poza nami samymi oglądać. Twoje słowa mocno rozwiewają te wątpliwości, bo jeśli taki koneser i pasjonatka ogrodów jak Ty, Danusiu, po setkach jeśli nie tysiącach ogrodów jakie widziałaś i widzisz na codzień, masz jeszcze ochotę obserwować zmienność naszego skromnego ogrodu, to niezwykle miłe uczucie. Dla takich chwil warto żyć!
Grys kamienny na rabacie, klombie 10:06, 31 maj 2017

Do góry
Ja nie mam pod grysem nic, tylko wypieloną, wyrównaną glebę. Czy dawać- nie, nie dawać nic. Wyrównać, wypielić glebę.
Chwasty w trawniku 10:05, 31 maj 2017

Do góry
Nie, inna wersja - mechaniczne pielenie. Wypiel wszystko, wyskub, wybierz z korzeniami zanim trawa niepożądana się wysieje. Teraz ma dwa listki, za chwilę będą nasiona.
Podlewanie trawnika 10:02, 31 maj 2017

Do góry
Częstotliwość podlewania trawnika zależy od wielu czynników, głównie od:

- rodzaju gleby (na gliniastej podlewasz rzadziej, na piaszczystej praktycznie woda ucieka natychmiast
- nasłonecznienia ( w cieniu prawie wcale się nie podlewa, np. raz w tygodniu) na słońcu co dwa dni, obficie, tak aby woda przesiąkła na głębokość strefy korzeni.

Gleba gliniasta trzyma wodę, gleba piaszczysta odprowadza, więc możesz nawet dwa razy dziennie podlewać a i tak nie zalejesz trawnika.

Po prostu zrób eksperyment. Lej ileś tam czasu (zmierz) i sprawdź robiąc nacięcie, jak głęboko jest mokro, czy woda dotarła do strefy korzeni czy raczej mokro jest zbyt płytko. Wtedy skoryguj czas podlewania dwa razy dłużej i znów zobacz.

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie.

Trawnik spalony / zniszczony nawozem 09:58, 31 maj 2017

Do góry
Moim zdaniem przenawożona i za mokro.
Teraz tylko koś co 4 dni (nie za nisko) niewiele podlewaj, raczej rano, rzadko np. co 3 dni, ale obficie na raz i pokaż za miesiąc jak trawnik wygląda.
Chwasty w trawniku 09:55, 31 maj 2017

Do góry
BartekSiewca napisał(a)
Mam pytanie, 2 tyg temu wysiałem trawnik, w miejcu gdzie był zlikwidowany kompostownik zanim wzeszła trawa pojawiło się coś takiego:

pokrywa to ok 2m^2 "dywanowo" pytanie czy trawka się przebija czy odżałować ten fragment i polecieć jakąś chemią odczekać i dosiać trawę? Czy może rwać chwasta, tylko co to i czy rwanie będzie skuteczne?

Ja bym chyba potraktowała chemią i nie żałowała, bo komosa (druga fotka) to pikuś, ale ta trawa - masakra będzie potem.
Chwasty w trawniku 09:54, 31 maj 2017

Do góry
michal_chudzik napisał(a)
Ostatnio na mojej trawie sporo pojawiło się chwastów przypominających trawę jednak jak dla mnie zdecydowanie gorszą. Czy możecie mi powiedzieć co to jest i jak temu zaradzić bo pielenie to jakaś masakra. No i na dodatek pojawiły się pewne grzybki o czym to świadczy, czy gleba wymaga jakiegoś zabiegu?

Masz chwastnicę i jest to chwast praktycznie nie do wytępienia. Ręcznie wyrywaj z korzeniami, wycinaj a w doły dosypuj ziemi i siej nową trawę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:29, 31 maj 2017

Do góry
Niezły kawałek gruntu
Usuwanie trawnika pod rabaty - przesadzanie trawnika 08:27, 31 maj 2017

Do góry
Część rabaty dla kamyków musisz oddzielić czymś (stalowa taśma, ekobord, deska itp. zaś korę sypiesz na całej reszcie. Nie kładź żadnej folii, niczego jeśli mają w kamykach rosnąć rośliny. Bez roślin - rób jak uważasz, dać albo nie
Kondziowy ogrod cz II 08:25, 31 maj 2017

Do góry
To ogród, do którego zawsze zaglądam ilekroć jest nowy wpis. Ciekawa jak zawsze co robicie, a robicie wspaniałą robotę Pozdrawiam Was mili ogrodnicy
Jakie narzędzia na start - czyli kupowanie z głową :D 08:19, 31 maj 2017

Do góry
Faliste mniej miażdżą a lepiej tną. Płynne cięcie, bez szarpania.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies