Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Kondziowy ogrod cz II 18:53, 31 maj 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To ogród, do którego zawsze zaglądam ilekroć jest nowy wpis. Ciekawa jak zawsze co robicie, a robicie wspaniałą robotę Pozdrawiam Was mili ogrodnicy

Danusiu, przyznam, że jestem autentycznie wzruszony. Często mam wątpliwości czy jest sens wstawiać zdjęcia i pokazywać ogród, czy ktokolwiek chce w ogóle nasz ogród poza nami samymi oglądać. Twoje słowa mocno rozwiewają te wątpliwości, bo jeśli taki koneser i pasjonatka ogrodów jak Ty, Danusiu, po setkach jeśli nie tysiącach ogrodów jakie widziałaś i widzisz na codzień, masz jeszcze ochotę obserwować zmienność naszego skromnego ogrodu, to niezwykle miłe uczucie. Dla takich chwil warto żyć!
Grys kamienny na rabacie, klombie 10:06, 31 maj 2017

Do góry
Ja nie mam pod grysem nic, tylko wypieloną, wyrównaną glebę. Czy dawać- nie, nie dawać nic. Wyrównać, wypielić glebę.
Chwasty w trawniku 10:05, 31 maj 2017

Do góry
Nie, inna wersja - mechaniczne pielenie. Wypiel wszystko, wyskub, wybierz z korzeniami zanim trawa niepożądana się wysieje. Teraz ma dwa listki, za chwilę będą nasiona.
Podlewanie trawnika 10:02, 31 maj 2017

Do góry
Częstotliwość podlewania trawnika zależy od wielu czynników, głównie od:

- rodzaju gleby (na gliniastej podlewasz rzadziej, na piaszczystej praktycznie woda ucieka natychmiast
- nasłonecznienia ( w cieniu prawie wcale się nie podlewa, np. raz w tygodniu) na słońcu co dwa dni, obficie, tak aby woda przesiąkła na głębokość strefy korzeni.

Gleba gliniasta trzyma wodę, gleba piaszczysta odprowadza, więc możesz nawet dwa razy dziennie podlewać a i tak nie zalejesz trawnika.

Po prostu zrób eksperyment. Lej ileś tam czasu (zmierz) i sprawdź robiąc nacięcie, jak głęboko jest mokro, czy woda dotarła do strefy korzeni czy raczej mokro jest zbyt płytko. Wtedy skoryguj czas podlewania dwa razy dłużej i znów zobacz.

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie.

Trawnik spalony / zniszczony nawozem 09:58, 31 maj 2017

Do góry
Moim zdaniem przenawożona i za mokro.
Teraz tylko koś co 4 dni (nie za nisko) niewiele podlewaj, raczej rano, rzadko np. co 3 dni, ale obficie na raz i pokaż za miesiąc jak trawnik wygląda.
Chwasty w trawniku 09:55, 31 maj 2017

Do góry
BartekSiewca napisał(a)
Mam pytanie, 2 tyg temu wysiałem trawnik, w miejcu gdzie był zlikwidowany kompostownik zanim wzeszła trawa pojawiło się coś takiego:

pokrywa to ok 2m^2 "dywanowo" pytanie czy trawka się przebija czy odżałować ten fragment i polecieć jakąś chemią odczekać i dosiać trawę? Czy może rwać chwasta, tylko co to i czy rwanie będzie skuteczne?

Ja bym chyba potraktowała chemią i nie żałowała, bo komosa (druga fotka) to pikuś, ale ta trawa - masakra będzie potem.
Chwasty w trawniku 09:54, 31 maj 2017

Do góry
michal_chudzik napisał(a)
Ostatnio na mojej trawie sporo pojawiło się chwastów przypominających trawę jednak jak dla mnie zdecydowanie gorszą. Czy możecie mi powiedzieć co to jest i jak temu zaradzić bo pielenie to jakaś masakra. No i na dodatek pojawiły się pewne grzybki o czym to świadczy, czy gleba wymaga jakiegoś zabiegu?

Masz chwastnicę i jest to chwast praktycznie nie do wytępienia. Ręcznie wyrywaj z korzeniami, wycinaj a w doły dosypuj ziemi i siej nową trawę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:29, 31 maj 2017

Do góry
Niezły kawałek gruntu
Usuwanie trawnika pod rabaty - przesadzanie trawnika 08:27, 31 maj 2017

Do góry
Część rabaty dla kamyków musisz oddzielić czymś (stalowa taśma, ekobord, deska itp. zaś korę sypiesz na całej reszcie. Nie kładź żadnej folii, niczego jeśli mają w kamykach rosnąć rośliny. Bez roślin - rób jak uważasz, dać albo nie
Kondziowy ogrod cz II 08:25, 31 maj 2017

Do góry
To ogród, do którego zawsze zaglądam ilekroć jest nowy wpis. Ciekawa jak zawsze co robicie, a robicie wspaniałą robotę Pozdrawiam Was mili ogrodnicy
Jakie narzędzia na start - czyli kupowanie z głową :D 08:19, 31 maj 2017

Do góry
Faliste mniej miażdżą a lepiej tną. Płynne cięcie, bez szarpania.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:46, 31 maj 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Obejrzałam 4 strony zdjęć, na więcej nie mam już siły taka zmordowana po upale jestem. Powiem jedno - musisz iść na kurs foto, żeby ładne zdjęcia robić, bo zobacz jaki ogród dzięki dobrym zdjęciom stał się piękniejszy

Napisz mi ile metrów ma twój ogród długości?

Drewniane drzewko mnie urzekło i wielkość gunnery

Albo częściej zapraszać Gości z talentem fotograficznym Cieszę się , że znalazłaś czas mimo zmęczenia
Danusiu Ogród ma szerokość 25 metrów i ok 200 metrów długości razem z zabudowaniami. Sam duży ogród ma ok 180 metrów długości
Wąska kiszka
Ranczo Szmaragdowa Dolina 07:32, 31 maj 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Obejrzałam 4 strony zdjęć, na więcej nie mam już siły taka zmordowana po upale jestem. Powiem jedno - musisz iść na kurs foto, żeby ładne zdjęcia robić, bo zobacz jaki ogród dzięki dobrym zdjęciom stał się piękniejszy

Albo częściej zapraszać Gości z talentem fotograficznym Cieszę się , że znalazłaś czas mimo zmęczenia
Danusiu Ogród ma szerokość 25 metrów i ok 200 metrów długości razem z zabudowaniami. Sam duży ogród ma ok 180 metrów długości
Wąska kiszka
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 23:26, 30 maj 2017

Do góry
Wzejdzie, ale musisz stale podlewać. Potem ładnie kosić, bo jakaś taka kołtuniasta ta trawa jest
Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:24, 30 maj 2017

Do góry
Powinien zniknąć. Ale przy podlewaniu automatycznym często jeszcze pozostaje. Następne podlanie rozpuści nawóz.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:00, 30 maj 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A nie mówiłam, że jesteś naszą miss foto Skoro pisze tak sama szefowa to coś w tym jest....
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:57, 30 maj 2017

Do góry

Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 22:16, 30 maj 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Inspirowany forum zakupiłem grujecznika, ale nie do końca teraz wiem, gdzie go posadzić... Jedni sadzą go pół metra od płotu (rozumiem, że w domyśle prowadzenia korony drzewa już poza granicami działki), inni kilka metrów od żywopłotu, ale najbardziej podobała mi się koncepcja Danusi, która połączyła go z choiną kanadyjską. Wówczas ile metrów od płotu należy go posadzić? Choina rosnąca pod nim nie uschnie z braku słońca? Z jakimi innymi roślinami będzie się dobrze komponował?
Wiąz holenderski - Ulmus hollandica "Wredei" 20:34, 30 maj 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja swojego kupiłam wiedząc o tym, ale łudziłam się, że nic mu nie będzie. A pewnie skończy tak samo

Danusiu jak się miewa Twój wiąz? Po przeczytaniu wątku bałem się go kupić, ale dziś nabyłem ładny egzemplarz. Zastanawiam się czy nie popełniłem błędu. Chciałem posadzić żółte drzewo o kolumnowym pokroju, ale może źle wybrałem? Planuję posadzić go na tle żywopłotu z cisa Hickii albo tui Smaragd. Chyba lepiej będzie kontrastował na tle ciemno zielonych cisów. Co myślicie? W jakiej odległości od żywopłotu go posadzić? Hickii sadzony był 50 cm od płotu, zakładając, że rozrośnie się na metr szerokości, to czy wiąz mogę posadzić 1,5 metra od płotu? Czy mogę bliżej?
Moja codzienność - ogród Oli 17:21, 29 maj 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Może nie tak dużo, tu wydaje się za dużo. Zwycięski ogród CHFS 2017

Danusiu planuję coś podobnego tylko na taką ilość i tak nie miałabym miejsca kilka sztuk będzie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies