Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Moja codzienność - ogród Oli 17:21, 29 maj 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Może nie tak dużo, tu wydaje się za dużo. Zwycięski ogród CHFS 2017

Danusiu planuję coś podobnego tylko na taką ilość i tak nie miałabym miejsca kilka sztuk będzie.
Rozpoznawanie chwastów 14:32, 29 maj 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja na to odpowiem jak zwykle, wywalić szmatę, wziąć podkładkę pod kolana i pielić.
Jak wiek wieków chwasty rosły, rosną i będą rosnąć. I trzeba je pielić. I z tego powodu nie da się iść na skróty.

No co ja mam powiedzieć na to? Szmata jest be, szkodzi roślinom, chwasty i tak rosną.
Kory kamiennej nie lubię. Brzydka jest. Dla mnie jest brzydka. Może komuś się podoba, mnie nie.

Danusiu napisz proszę lub skieruj mnie do odpowiedniego wątku, cy kamienna kora poza estetyka jest z innych względów nie ok? Bo mam Tez, wiem już ze musze wywalić szatę ale czy kamienie też muszę?
Moja codzienność - ogród Oli 11:20, 29 maj 2017

Do góry
Może nie tak dużo, tu wydaje się za dużo. Zwycięski ogród CHFS 2017
Donice drewniane 11:17, 29 maj 2017

Do góry
Zrób w skrzyni otwory, pod skrzynię podłóż klocki no i starannie podlewaj - bez zalewania, wtedy nie będzie powodzi na dole

Otwór jest konieczny.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:10, 29 maj 2017

Do góry
wiolcia12 napisał(a)

Pani Danusiu
Ponieważ nie jestem fachowcem i to jest pierwszy ogród, który urządzam - zadałam pytanie na forum, na którym miałam nadzieję otrzymam poradę od fachowców...
Nie spodziewałam się uzyskać odpowiedzi - że mam hodować rzeźby i kamienie
To, że nie chciałabym sadzić roślin liściastych - to nie znaczy, że je całkowicie wykluczam... A czy spośród iglastych też naprawdę nic nie wybiorę na taki teren?

Jeśli chodzi o agrowłókninę - są różne szkoły, więc ją położyłam... Ale jak widać w każdej chwili można jeszcze ją zdjąć...

Witaj kochana ogrodniczko początkująca. Jako, że jestem fachowcem z 44 letnim stażem w uprawie ogrodu, chcę propagować i uczyć zasad prawidłowego ogrodnictwa (po załozyłam ogrodowisko) a nie przykrywania na samym wstępie gleby matą szkółkarską (mylisz się, agrowłóknina wygląda inaczej, a to jest mata szkółkarska z plastiku, przeznaczona zupełnie do czego innego. Szkółkarze kładą ją pod doniczki, aby nie przerastały chwastami, gdy stoją w szkółce. W żadnym wypadku nie nadaje się do celu jak to zrobiłaś).

W tym układzie własnie możesz nic nie uprawiać, bo tak prawidłowo się nie uprawia roślin. Rośliny winny być ściółkowane a nie gleba przykrywana plastikiem. Owszem są różne szkoły, ale ta szkoła, o której wspominasz nie jest ogrodnicza i z ogrodnictwem dotyczącym prawidłowej uprawy roślin w glebie nie ma nic wspólnego.

Jako początkującej ogrodniczce mam psi obowiązek pokazać i doradzić, jak powinno się prawidłowo uprawiać rośliny, a nie doradzać, jak je męczyć pod czarnym plastikiem. To tyle gwoli wyjaśnienia.

Doradzam więc usunąć plastik. Następnie doradzę najlepiej jak umiem, co tam posadzić. Pozdrawiam serdecznie i życzę pomyślnego usuwania plastiku.. Zapewniam, że nie pożałujesz tej decyzji, a rośliny ci się odwdzięczą wspaniałym rozwojem i kwitnieniem, a nie opieńkową zgnilizną korzeni i martwicą glebową.

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:47, 29 maj 2017

Do góry
Ja jestem chętna na floksy jak masz za dużo Poproszę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:38, 29 maj 2017

Do góry
Na CHFS królowały łubiny https://www.facebook.com/ogrodowisko/posts/1947994251893321
System automatycznego nawadniania 10:00, 29 maj 2017

Do góry
Gohs napisał(a)
Dzień dobry Chciałabym poradzić się w temacie nawadniania. Układ ogrodu jest dość skomplikowany, na mapce widać obrys rabat, alejkę i elementy stałe: kompostownik, szopkę narzędziową, ławeczki, podest na hamak. Planuję samodzielnie ryzrysować i wykonać nawadnianie. Jak rozplanować zraszacze? Wolałabym uniknąć linii kroplującej w rabatach, nie jestem przekonana do tego rozwiązania. Czy rabaty można podlewać z systemu dysz? U moich rodziców funkcjonuje takie rozwiązanie od kilkunastu lat i rośliny nie narzekają

I drugie pytanie - czemu odradzają Państwo Gardenę? Jeśli nie Gardena, to jaki inny system nada się do samodzielnego montażu?

Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi Dodam tylko, że "ogród" to póki co puste pole

Aby zaprojektować tak duży ogród potrzebne są wymiary, a nie tylko sam plan i układ rabat. Wszak zasięg zraszaczy dobierasz do odległości. Gardena jest dobra dla amatorów, do samodzielnego montażu, a więc w sam raz dla ciebie. najlepiej skorzystać z ich projektowania, jakie mają gdzieś na stronie, na bank ogród będzie podlewał się źle, bo mają wadliwe projekty.

Dlatego nie polecam. Poza tym za wszelkie złączki, które są nietypowe (nie pasują do niczego typowego, wszystko musi być z gardeny) - zapłacisz ogromnie.

Czarno widzę samodzielne projektowanie, gdy nie masz w tym doświadczenia. Tego się człowiek uczy na odpowiednich kursach zakończonych certyfikatem, oraz montując systemy, nie oczekuj odpowiedzi, ponieważ podałeś za mało danych. Radzę dać do zaprojektowania komuś, kto ma ku temu uprawnienia. I jeszcze ma dobre opinie, że te systemy działają.

Ewentualnie potem próbować samemu zrobić, ale mam wątpliwości. Może nie zadziałać, bo może być źle policzone wszystko na początku. Jakie masz źródło wody? Jaka jest pow. działki? Jakie są wymiary, gdzie jest cień?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:59, 29 maj 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeśli chcesz zdrowo uprawiać rośliny i żeby rosły a nie kisiły się, usuń najpierw ten plastik, którym tak szczelnie otuliłaś glebę, przez co zamiera całkowicie jakiekolwiek życie w glebie. W glebie bowiem zachodzą ważne procesy, które zapewniłyby właściwe warunki wodno-powietrzne i wytwarzanie próchnicy, a tak jest tego całkowicie pozbawione. Ja nie mogę doradzić co masz w takich warunkach uprawiać, bo mogę tylko powiedzieć : "uprawiaj" rzeźby i kamienie

Sąsiadced normalnie powiedz o swoich obawach. Wisteria potrafi spowodować katastrofę budowlaną, oderwać dach, rynnę, przewrócić płot, a więc Twoje obawy są uzasadnione.

Ogród bez roślin liściastych jest smutny i bez wyrazu, liściaste są potrzebne.

Pani Danusiu
Ponieważ nie jestem fachowcem i to jest pierwszy ogród, który urządzam - zadałam pytanie na forum, na którym miałam nadzieję otrzymam poradę od fachowców...
Nie spodziewałam się uzyskać odpowiedzi - że mam hodować rzeźby i kamienie
To, że nie chciałabym sadzić roślin liściastych - to nie znaczy, że je całkowicie wykluczam... A czy spośród iglastych też naprawdę nic nie wybiorę na taki teren?

Jeśli chodzi o agrowłókninę - są różne szkoły, więc ją położyłam... Ale jak widać w każdej chwili można jeszcze ją zdjąć...
Żywopłot mieszany 09:54, 29 maj 2017

Do góry
Nie doradzę bo nie moja bajka i nie moje polecane rośliny. Nie jestem zwolenniczką az takiego mieszania roślin które mają stanowić tło. Powstanie typowy misz-masz do przewalenia zaraz po zrobieniu. Tak myślę.

Pomyśl już teraz, co będziesz sadziła przed żywopłotem i w jakim układzie, gdy już będzie mieszany żywopłot, w dodatku nieformowany?

Świerka kłującego (srebrnego) nie sadź, to wielkie drzewo i potrafi w rok zgubić wszystkie igły, jak dostanie przędziorka, a jak będzie miał 20 metrów to jak go opryskasz?
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 09:48, 29 maj 2017

Do góry
Ponieważ to moja dawna kompozycja- odpowiem:

cyprysik Lawsona - forma pienna, może być dowolna roślina na pniu, w dowolnym kolorze, kordylina australijska odmiana 'Atropurpurea', koleus Blumego, aksamitka (kolor kwiatów kremowy), petunia kolor kwiatów granatowy, bluszcz o pstrokatych listkach obrzeżonych na biało lub żółto, kocanka włochata (kremowe listki).
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:42, 29 maj 2017

Do góry
Jeśli chcesz zdrowo uprawiać rośliny i żeby rosły a nie kisiły się, usuń najpierw ten plastik, którym tak szczelnie otuliłaś glebę, przez co zamiera całkowicie jakiekolwiek życie w glebie. W glebie bowiem zachodzą ważne procesy, które zapewniłyby właściwe warunki wodno-powietrzne i wytwarzanie próchnicy, a tak jest tego całkowicie pozbawione. Ja nie mogę doradzić co masz w takich warunkach uprawiać, bo mogę tylko powiedzieć : "uprawiaj" rzeźby i kamienie

Sąsiadced normalnie powiedz o swoich obawach. Wisteria potrafi spowodować katastrofę budowlaną, oderwać dach, rynnę, przewrócić płot, a więc Twoje obawy są uzasadnione.

Ogród bez roślin liściastych jest smutny i bez wyrazu, liściaste są potrzebne.
Mata przeciw chwastom 09:14, 29 maj 2017

Do góry
Sytuacja nie naprawi się jak za kliknięciem czarodziejską różdżką. Może materiał był słaby, korzenie poucinane? Może za mokro za długo było.

Przyczyny bywają fizjologiczne, a nie zaraz choroba

Fytoftoroza to nie jest, a być może zamieranie pędów - opryskaj może Topsinem.
Ale nie wpadaj w panikę, błędy w uprawie są w większości przyczyną wszelkich problemów z tujami.
Obrzeża rabat - oddzielanie kory od żwiru 09:08, 29 maj 2017

Do góry
Nie umiem zdecydować za ciebie. Cienkie są do kitu. Wybierz grubsze. Na pewno się opłaci na początku wybrać grubsze a droższe, ale będzie przynajmniej dłużej leżało.
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 07:37, 29 maj 2017

Do góry
Na piaszczystej glebie ile byś nie nasypała żyznej ziemi, i tak piach ją po jakimś czasie "zje", wchłonie. Tak ze marzenie, że nie będziesz podlewać zbyt często jest nierealne. Będziesz musiała, piach ma swoje wymagania. Woda poleci i przeleci.

Ale z dwojga złego ciesz się, że masz piach, a nie zbitą glebę gliniastą.
Nawożenie, zasilanie trawnika 07:35, 29 maj 2017

Do góry
Tak - znam ogród gdzie tak się stało. Odrodził się. Nic się nie martw. Odrośnie.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:30, 29 maj 2017

Do góry
cacy napisał(a)
Problem jest tego typu ze troche sie oczytałem juz i jest kilka koncepcji /przyczyn możliwych takiego stanu tylko jak odkryć ta właściwa ...zeby podjąć jakies działania -tylko jakie zeby czegos bardziej nie spierniczyć...

Cacy, zapewne spaliłeś trawnik w tych miejscach zbyt dużą dawką nawozu, albo brakiem podlewania tuz po nawożeniu, lub po prostu za mało podlałeś, granulki się nie rozpuściły i spaliły trawnik. Teraz to tylko podlewaj mocno. Tylko to możesz zrobić, żeby poprawić stan trawnika.

Przyjrzyj się, czy nie leżą jeszcze w trawniku nierozpuszczone granulki nawozu?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:27, 29 maj 2017

Do góry
Astusia86 napisał(a)
Witam. Ktoś zadał pytanie, czy da się jakoś ,,pozbyć" rżyska. Równiez dołączam do tego pytania. Wiem, że nie można zbyt nisko kosić, ale czy jest jakiś sposób, by trawnik,,przyzwyczaić" do niskiego koszenia? Ja, żeby mój trawnik wyglądał na zielony, muszę kosić na ,,4" co daje ok 5,5cm. Przy skoszeniu o cm niżej pojawia się rżysko. Czy ma to związek z gatunkiem trawy? Czy mozna coś zrobić, żeby trawa była zielona, gęsta, ładna i przede wszystkim bez rżyska przy niższym koszeniu? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam Daria.

Żeby trawnik dało się nisko kosić, trzeba założyć pole golfowe i takie mieszanki traw, które można nisko kosić. Trawnik w słońcu kosimy niżej od trawnika w cieniu (wyżej pozostawiamy). Innej opcji "przyzwyczajenia" trawnika nie ma i nie będzie, bo trawnika zbyt nisko kosić się nie da.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:26, 29 maj 2017

Do góry
lamerczak napisał(a)
Witam. Spryskałem trawnik Preparatem Starane Trawniki na chwasty dwulistne i wygląda na to że mi się trawa spaliła bo wystcha, jak ją uratować ?. Ppisało że nie zaszkodzi , dawkę zastosowałem prawdopodobnie za dużą. Przepaliło mi też jedną malinę świeżo posadzoną. Proszę o ponoc , tyle razy dosiewałem i twraz wszystko się spali ?. ;( młody niedoświadczony człowiek.

Jeśli tak zrobiłeś jak napisałeś, to efekty są nieodwracalne. I ja na to nic nie poradzę. Trzeba przełknąć gorzką pigułę i poczekać co dalej będzie, podlewać trawnik.

Przy pryskaniu trawnika trzeba osłaniać inne rośliny rosnące w pobliżu, bo je może popalić także. Jeśli dawka za duża, albo trawnik za młody, spaliło również trawnik.

A może chwastów była tak dużo, że spaliło chwasty i jest puste miejsce bo chwastów już nie ma, a trawy brak??? Pokaż z bliska miejsce, że spaliło także trawnik.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:22, 29 maj 2017

Do góry
marcinek03 napisał(a)

Prosze p porade. Przeoczylem koszenie i przerosla mi trawa. Mam ladny trawnik i gesty, ale w glebi widac taki efekt jak na zdjeciu. Lisc zamienil sie w takie źdźbła (nie przesadnie). Mysle, ze trzeba nisko skosic, ale u mnie gesty trawnik nie pozwala na niskie koszenie, bo rwie trawe mimo, ze kosiarka i nóż ostry. Czekam na pomoc.

Twój problem polega na tym, że uważasz: Mysle, ze trzeba nisko skosic, ale u mnie gesty trawnik nie pozwala na niskie koszenie

Jest to błędne myślenie, gdyż nie można trawnika za nisko kosić, bo kosisz mu "zielone piórka" własnie to, co jest w trawniku ozdobne i co mu służy do asymilacji. Niskim koszeniem zniszczyłeś swój trawnik i pozostało rżysko Zmień podejście i koś wyżej. Przerośnięty trawnik kosimy na dwa razy. 1 koszenie najwyżej jak masz w kosiarce. Następne koszenie, prawidłowe, ale nie za niskie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies