Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu

Lukaszkuba 19:12, 27 maj 2017

Duzo cierpliwości i podlewaj, zeby nasiona nie wyschły.
analyzer65 11:13, 28 maj 2017

Trawa wschodzi kolejno gatunkami. Nasiona nie są tylko jednego rodzaju.
Dlatego potrzeba czasu. Jeżeli po pierwszym czy drugim koszeniu widać wyraźnie puste place gdzie kompletnie nic się nie dzieje, wtedy można myśleć o dosiewce ale tego samego rodzaju trawy jaki zakupiliśmy.
Lukaszkuba 21:21, 28 maj 2017

Analyzer65 ma racje. Ja pierwsze kiełki miałem po około 10 dniach bo pogoda nie sprzyjała, a niektore gatunki wschodza ok 20-25 dni. Daj trawie czas i podlewaj, by słońce nie wysuszało ziemi z nasionami. Na swoim przykladzie wiem, ze to trudne czekanie, podlewanie i z dnia na dzien nie ma efektow. Dlatego co 10 dni robiłem zdjecia i teraz widze, ze czas i praca ktorą włozony w podlewanie i usuwani chwastow sie oplaciy.
Gardenarium 07:12, 29 maj 2017

Agi napisał(a)
Od niedawna mieszkamy w nowym domu. Dopiero teraz mamy chwilę żeby zająć się trawnikiem, który okazuje się być w opłakanym stanie. Nierówna nawierzchnia , zachwaszczony. Nigdy wcześniej nie miałam doczynienia z zakładaniem trawnika i jego pielęgnacją, a im więcej czytam tym wydaje mi się, że coraz mniej wiem na ten temat. Proszę o poradę jakie prace można wykonać jeszcze w tym roku.

Najważniejsze prace w tym roku to:

- oczyszczenie działki i wywiezienie śmieci
- kilkakrotne odchwaszczenie wraz z usunięciem korzeni chwastów wieloletnich
- wyrównanie terenu
- ewentualne dosypanie ziemi dla wyrównania poziomu
- równanie
- sianie we wrześniu (najlepszy miesiąc) albo sianie po wykonaniu prac powyższych

Instagram Ogrodowiska
gosika67 07:12, 29 maj 2017

Witaj na pewno go odchwaścić,ja mam roczny trawnik i teraz co prawda nie ma dużo chwastów ale nie zaszkodzi rzucić środek na dwuliścienne chwasty.
Gardenarium 07:15, 29 maj 2017

Polecam także ten artykuł

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku

oraz ten wątek

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5692-zakladanie-trawnika-na-zachwaszczonej-zaniedbanej-dzialce

Instagram Ogrodowiska
Jaren34 20:10, 30 maj 2017

Dzien dobry mam maly ogrodek i po tym jak 3 tyg temu sypnalem nawozem stan trawnika sie polepszyl ale wciaz byly widoczne dosc mocne przerzedzenia place ,wiec nie wiem.czy dobrze zrobilem ale wymieszalem ziemie z nasionami i uzupelnilem te miejsca,nastepnie udeptalem i podlalem.Czy trawa w tych miejscach wykielkuje niestety nie przysypalem nasion warstwa ziemi ,widac nasiona!
Teraz nie wiem czy w ogole.dobrze zrobilem robiac dosiewke
Jaren34 20:19, 30 maj 2017

Tak to wygląda
Jaren34 20:20, 30 maj 2017

Gardenarium 23:26, 30 maj 2017

Wzejdzie, ale musisz stale podlewać. Potem ładnie kosić, bo jakaś taka kołtuniasta ta trawa jest

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies