Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wymarzony sielankowy ogród..... 20:36, 20 maj 2020

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Żurawki odwdzięczą się
Dużo masz lilaków? U mnie czosnki jeszcze w pąkach.

Ewuś ostatnio kupiłam bez Lila Wonder, mam Krasavitsa moskwy (no ta mi nie zakwitła), kupiłam też Palibiana, i mam 3 odmiany takie które dostałam bez nazw, więc się zbiera, ale pachną cudownie
a tu już za chwilkę jarzmianki w stipie się pojawią
W samym słońcu 20:34, 20 maj 2020

Do góry
Tak sobie pomyślałam,że tu posadzę tak jak kiedyś chciałam Ambrowca Slender albo buk dawyck purple. Buk szerszy chyba z tego co pamiętam. Wtedy chyba będzie to fajny kontrast dla zielieni? I trochę cienia na trawniku
Wymarzony sielankowy ogród..... 20:32, 20 maj 2020

Do góry
Dominika11 napisał(a)
I to mnie zawsze denerwowało w zurawkach, ale i tak są piekne i warte tej pracy

Akurat tą odmianę bardzo lubię, więc chciałabym, żeby została u mnie w ogrodzie na pewno lepiej mi dzielić i odmładzać żurawki, w porównaniu z miskantami i rozplenicami... ostatnio chciałam hameln podzielić, stałam na łopacie a ona ani drgnie, no bez pomocy mojego chłopa nie dałam rady...
buziaczki
orlikowo...

Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:25, 20 maj 2020

Do góry
Witajcie,

Mam taki kiepski trawnik jak na zdjęciach. Podłoże jest gliniasto - piaszczyste. Trawnik ma dwa lata. Sam go siałem powierzchnia ponad 1000 m2, także trochę pracy było i jest. Ostatnio ostro padało, a nadal wygląda jak wygląda. Jak rośnie to strasznie idzie w górę, zamiast jakoś się zagęszczać na boki. Co z tym zrobić? Sypię nawozy dość solidnie, ale cały czas to samo - rośnie w górę i takie grube pędy i łodygi. Na ostatnim zdjęciu trawnik od strony północnej, gdzie jest cały czas cień - tam wygląda najlepiej. Z tego wnioskuję, że może i tak jest za sucho, za mało nawozu, wyjałowiona gleba. Mój pomysł to nawóz i woda non stop i koszenie co 2-3 dni - ale nie wiem czy to dobra taktyka. Chciałbym to jakoś prosto załatwić.

Dodam, że sąsiedzi kilka działek dalej na podobnym podłożu mają super trawę - ale mają ją wiele lat i u nich jest dużo drzewek sporo cienia. U nas drzewka są malutkie. Może to jest przyczyną, albo posiałem jakiś zły gatunek. Skład mieszanki jaki miałem poniżej. Sąsiedzi mówią że mają "wembley"

30% Rajgras angielski Naki (lolium perenne)
10% Kostrzewa czerwona Areta (festucarubra rubra)
20% Życica wielokwiatowa Dukat (Lolium multiflorum)
15% Życica weterwoldzka Kajana (Lolium westerwoldicum)
5% Kostrzewa trzcinowa Escalante (festucarubra arundinacea)
20% Rajgras angielski Bokser (lolium perenne)

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:25, 20 maj 2020

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Podziwiam różności.
Rozumiem, że brzozy wykańczają kolejne rośliny - tym razem derenie? Tylko rogownica sobie świetnie radzi? Świetne połączenie

Derenie pod brzozami- któż z nas nie uległ słynnemu zdjęciu czerwonych gałęzi na tle białych pni. Tak sobie 8 lat temu wyobrażałam ten narożnik.
Posadziłam między brzozami z 10 dereni. Po dwóch sezonach wysadziłam te rosnące najgłębiej, wewnątrz rabaty. Widać było, że się męczą. Zostały te, które rosną na obrzeżach. Przy obecnych warunkach klimatycznych, bez zlewania takiej rabaty hektolitrami wody, taka kompozycja niestety się nie sprawdzi. Ten brzozowy zakątek to najniżej położony fragment ogrodu. Z założenia miał zbierać nadmiar wody po ulewach i roztopach. Miał być samowystarczalny.

Tego uratowałam. Rośnie na półksiężycu.

Rodgersja kasztanowcolistna na nowej miejscówce. Wreszcie ma miejsce na zagęszczanie się.

Po ścięciu ognika objawiły się sadzone lata temu konwalie.

Kwitnienie rozpoczął bodziszek Max Frei.

Podwórkowa rehabilitacja 20:15, 20 maj 2020

Do góry
Jola z dzisiaj dla Ciebie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:10, 20 maj 2020

Do góry
Dominika11 napisał(a)
cudowności

Wiosną codziennie coś cieszy oko.

Dzisiaj pojawiły się one.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:01, 20 maj 2020

Do góry
inka74 napisał(a)
Ogród po deszczach aż bije po oczach intensywnością zieleni i nowych kolorów. U mnie czosnki sprawdziły się posadzone w różach. Na tym etapie już ich liście są zasłonięte przez kolczaste potwory a kwiat wystaje.

inka74 napisał(a)
Ogród po deszczach aż bije po oczach intensywnością zieleni i nowych kolorów. U mnie czosnki sprawdziły się posadzone w różach. Na tym etapie już ich liście są zasłonięte przez kolczaste potwory a kwiat wystaje.

W różach bym ich jednak nie sadziła ze względu na konieczność wykopywania cebulek. Mogą rosnąć gdzieś w pobliżu. Chyba nie przepadam za roślinami, które trzeba co i rusz wykopywać.

Nowych kolorów za wiele jeszcze nie ma. W czerwcu dopiero eksplodują.

Niby ogródek pszczółki Majki 19:53, 20 maj 2020

Do góry
No i przepraszam, która to Marmalade?
Na trawę nie patrzymy, będzie odsunięta i ładny kancik, mam nadzieję, bo chcę zakupić ten fajny szpadelek do trawnika
W samym słońcu 19:47, 20 maj 2020

Do góry
Ewa,czy mogłabyś mi powiedzieć czy na takim kawałku da się zmieścić dwie hortensje i trawę w tyle? To raczej rabata polcoenista,dlatego myślałam o Annabelle i jakimś miskancie z tyłu. Mam w nadmiarze Gracki,ale czy za niskie nie będą?
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 19:47, 20 maj 2020

Do góry

Przerwa na kawę... 19:40, 20 maj 2020

Do góry
inka74 napisał(a)
Obiecane dla Kasyi donice. Trochę taras udało się ogarnąć

Ławeczkę pochwalę jeszcze raz

A skąd ta zielona donica? Bardzo ładna
W moim małym ogródeczku - Dorota 19:39, 20 maj 2020

Do góry
zawitka napisał(a)
Taki tajemniczy ten Twój ogród się zrobił .Donice niebiedkie mnie urzekły.;d
Chciałabym żeby on był właśnie taki tajemniczy, ale on tylko tak na zdjęciach wygląda. Donice o których wspominasz mam już wiele lat, ta największa już była reanimowana przez męża. Zrobiły się w niej pęknięcia po którejś zimie. Teraz przed zimą chowam je pod schody, żeby nie padało na nie.

W moim małym ogródeczku - Dorota 19:32, 20 maj 2020

Do góry
karo napisał(a)
Cześć Dorotko

pospacerowałam po Twoim ogrodzie.
Piękny , kolorowy . Będę częściej zaglądać .

Miło mi i zapraszam częściej u mnie szybko zmienia się w ogrodzie i cały sezon coś kwitnie.

Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 19:30, 20 maj 2020

Do góry
W moim małym ogródeczku - Dorota 19:24, 20 maj 2020

Do góry
oliwka napisał(a)
Dorotko serduszkę masz ładną. A czy widziałaś może odmianę z komórkowymi liśćmi o białych kwiatach? Zastanawiam sie czy nie wymienić swojej na cos takiego. Moja ma różowe kwiaty i troszkę mi to nie pasuje:0)
U mnie w tym roku serduszki są bardzo słane, mają mało kwiatków. Może mają za dużą konkurencję roślinną i nie dały rady wypuścić więcej pędów kwiatowych. Nie wiem jaka to serduszka o komórkowych liściach. Znalazłam na internecie w kolorach białych i różowych, mają różny pokrój liści i całej rośliny.

Te kwiatki rosną już poza ogrodzeniem.
Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 19:16, 20 maj 2020

Do góry
Różanecznik Królowa Jadwiga (Royal Butterfly)
W moim małym ogródeczku - Dorota 19:13, 20 maj 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Te dwubarwne orliki sa super. Nie widzialam u siebie takich, cudowne sa!
U mnie też nie było takich w sprzedaży, one są siane trzy lata temu.

W moim małym ogródeczku - Dorota 19:08, 20 maj 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Czasami nie wiadomo czemu jakieś rośliny się buntują .
Dobrze,że masz innen azali i inne roślinki, yo jedna nie kwitnąca nie razi mocno.
Piękny , bogaty, kolorowy ogród
Dziękuję Aniu, o tą niekwitnącą azalię muszę zadbać w lipcu, bo co rok ładnie kwitła i pachniała.
Kolejne widoki z następnego okna, właśnie myłam okna i w międzyczasie łapałam za aparat.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies