Skosić niżej, mniej podlewać, przez chwilę będzie brzydki, potem na skutek prawidłowej pielęgnacji i prawidłowej wysokości koszenia (nie za nisko) odzyska świetność.
Ad.1 Fakt. 8 dni bez kosiarki
Ad.2 Nawoziłem dwa razy wg wytycznych. Pierwszy raz samym potasem. Drugi raz Florovit Mistrzowski Trawnik.
Ad.3 Chyba nie.
Ad.4 Może tak być, bo wody nie żałowałem a i kilka razy oberwanie chmury było.
Tylko co teraz? Skosić niżej? Czekać aż wyschnie ziemia? Wygrabiać filc? Areacja? Czy pozostaje się modlić?
Kurczę, tyle wysiłku w niego włożyłem, że chciałbym się dalej nim cieszyć.
Pani Danusiu będę kosił wyżej tą część gdzie jest położony trawnik z rolki ale kiedy będę mógł kosić na taką wysokość jak pozostały trawnik ? Tamten skosiłem niżej i jest wręcz idelalny.
Sypać jakiś nawóz czy tylko podlewać ? Ile czasu minie do momentu osoągnięcia trawnika taki jak był zaraz po położeniu ?
Ps. do koszenia lapmy wyciągam z ziemi a wkokół tych krzewód nie kosi się tak tragicznie znowu.
Mam takie pytanie...jak odróżnić t. japońską od t. Fortunea?
Mam 3 okazy na pniu, dotąd myślałem, że jest to Emerald Gaiety, jednak faktycznie, gubi liście zimą/wiosną, a co więcej, zawiązuje kwiaty i owoce.
Po cenach (kosztowały ok. 45 zł/szt.) bardziej pasuje do nich E. Gaiety, ponieważ japońskie są dwa razy droższe....Nie wiem jak je odróżnić.
Wkrótce wstawię zdjęcia, póki co nie mam takiej możliwości.
Wygląda na zasuszoną totalnie, gleba bardzo sucha i zbita, jak skała. Możliwe, że ktoś coś chlusnął z wiadra (np płyn z mycia tarasu z jakimś chemicznym specyfikiem) na trawnik i spaliło. Skoro mówisz że nie było nawożone, to albo zasuszone albo ktoś coś wylał na trawnik.
Pani Danusiu będę kosił wyżej tą część gdzie jest położony trawnik z rolki ale kiedy będę mógł kosić na taką wysokość jak pozostały trawnik ? Tamten skosiłem niżej i jest wręcz idelalny.
Sypać jakiś nawóz czy tylko podlewać ? Ile czasu minie do momentu osoągnięcia trawnika taki jak był zaraz po położeniu ?
Ps. do koszenia lapmy wyciągam z ziemi a wkokół tych krzewód nie kosi się tak tragicznie znowu.
Za krótko koszony, koszenie do bani jest nieładne. Podlewanie nierównomierne, gdzieniegdzie trawa wysuszona jest. Podlewać, kosić wyżej. Kosić co cztery dni.
A tak na marginesie to po co tam jest trawnik skoro krzewy w nim rosną, lampy stoją, koszenie jest znacznie utrudnione i dużo ręcznego podkaszania.