Ja różnie ukorzeniam - do ziemi z piaskiem lub najpierw w wodzie. Nie zawsze z pozytywnym skutkiem. Tego o wydłużanych liściach dopiero ukorzeniam w ziemi z piaskiem, nie wiem co będzie. Najlepiej jest jak można pobrać kawałek choć z malutkim korzonkiem, ale nie zawsze się da, jak roślina z ziemi wyrasta tylko jednym pędem i dopiero potem się rozkrzewia.
Tym na ostatnim zdjęciu mogę się już z tobą podzielić, bo rozrósł się i będę go dzielić dla Basi. Będzie już z korzonkami, wiec się przyjmie. Trzeba tylko uważać by go nie przelać . U mnie dostaje tylko 100 ml wody co 10-14 dni.
Mam jeszcze takiego z fioletową obwódką na liściach, ładnie przyrasta, ale ten się rozkrzewia od jednego pędu głównego. Spróbuję go ukorzenić z pędu. Chyba muszę więcej sadzonek robić
Poppy, dziękuję. No dziura jest, wyrwa nawet. Trzeba to oswoić i z tym żyć. Był niesamowity, był cudny i cudowny.
Wiesz, z kotami jak z ludźmi - mater semper certa est, kim był ojciec... Może przyszedł z dziczy...
Dla przypomnienia wstawiam plan - aktualne pole działań jest oznaczone 15 i 16.
Ja się za bardzo nie znam, ale pompki chyba na gwoździa niewiele pomogą...
Po ostatnich smierdzacych kapielach w blotku, wykapalam Eddiego. Myslalam, ze bedzie gorzej, woda nawet czysta byla. Za to teraz wyglada jak owca.Ale chcialam uzyc szamponu odstraszajacego kleszcze, a potem spray, wiec musial isc i tak pod prysznic.
Proszę o odp czy 3x platan klonolistny Alphen’s Globe szczepiony na pniu korona kulista będzie dobrym pomysłem na tej rabacie. Czy odległość miedzy drzewami 2,5 metra będzie wystarczającą ? Ew jakie inne 3 drzewa na pniu można by było tu posadzić ? Na dole rosną już lawendy i rozplenice hamlen, za nimi przy płocie krzewy tawuły. Czy takie rozmieszczenie traw (przy 1 i 3 drzewie) i lawendy po środku będzie ok? Zostaje jeszcze bok rabaty ten przy warzywnikach do obsadzenia. Czy powtórzyć tam lawendę czy rozplenice a może jakieś inne trawy? Czy dodać takie samo drzewo tj platana czy może jakieś inne dla przełamania?
Trawy narysowane na żółto to rozplenice, ale przesunięte bo drzewa początkowo miały być tam gdzie są słupki, ale wyszło za ciasno bo co 2m. Trawy są do przesadzenia.
Ewa, jak są zawirowania pogodowe, to i u mnie.
U twojej imienniczki Ewy, rośnie już 15 lat, ona ma w formie drzewka. Przeżył i -30 stopni.
Twardziel, bo jak zetniesz, odbija, jak katalpa czy paulownia.