Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

KOla 11:56, 15 cze 2020

Dorota123 napisał(a)
Tak ta róża jest wielkokwiatowa i na prawdę ją polecam.

Dorotko, te białe, drobne kwiatki na ostatnim zdjęciu to co? I jak długo kwitnie? Właśnie posadziłam róże w kolorze różowym, za nimi mam bordowego klona i szukam czegoś do wypełnienia przestrzeni między różami. Chcę też rozjasnić ta rabatę. Myślałam też o trawach, ale wydaje mi sie, że takie jasne ażurowe wypełnienia będą lepsze. A może masz jakiś inny pomysł?
Dorota123 17:51, 15 cze 2020

Katkak napisał(a)
Dorotko dziękujemy za zdjęcia z elfikami u nas. Bardzo się Idze podobały. Róże masz zjawiskowe, do wyboru do koloru. Ja mam sentyment do tych herbacianych. Choć Double Delight bardzo podobna do mojej Nostalgii, którą uwielbiam.
Ja właśnie nie wiem jak na prawdę ma moja różyczka na imię, czy pokazywałaś już swoją? bo można by porównać. Herbacianych róż mam chyba z 10 sztuk w różnych odcieniach. Cieszę się że Idze spodobały się Elfiki.

Kto podpowie Double Delight, czy NOSTALGIA? Kupiona jako bezimienna.

Dorota123 18:01, 15 cze 2020

violaskom napisał(a)

Dorotko jest bosko! Wszystkie róże są piękne. Sama nie wiem, która podoba mi się bardziej. Bardzo lubię patrzyć na szersze kadry z Twojego ogrodu. Całe rabaty są tak bogate, że aż mnie zatyka!
Co to jest na tym zdjęciu. Wygląda super!
Ta biało kwitnąca roślina to Modrak sercolistny, jest wieloletni. Przy ziemi ma duże liście wielkości rabarbaru. U mnie zakwitł po 2 latach od posadzenia, lubi wilgotne podłoże.
Też lubię oglądać szerokie kadry w innych ogrodach, wtedy widać coś więcej niż jedną, czy dwie rośliny. Sam portret jakiejś rośliny interesuje mnie wtedy, gdy widzę jak prezentuje się na rabacie z innymi roślinami.

MODRAK SERCOLISTNY

Dorota123 18:15, 15 cze 2020

Nowa12 napisał(a)
Pięknie różany teraz ten Twój ogród. Stipy robią za fajne tło. Róże w pełnym rozkwicie już masz więc zdecydowanie szybciej niż u mnie.
Dziękuję Zanim wstąpiłam tu na forum, nie przepadałam za różami, były dla mnie za bardzo drapieżne. Nie znałam odmian i nie wiedziałam gdzie mam kupić. Dopiero tu na forum podglądałam w innych wątkach, nieśmiało pytałam i stałam się tak pazerna na rośliny , że ciągle było mi mało. No i doszłam do 80 sztuk i nie ma szans na kolejne, bo brak miejsca na rabatach, a jest jeszcze tyle pięknych odmian. Myślę, że u mnie ta piaskowa ziemia nagrzewa się szybciej i rośliny wcześniej startują, a może te odmiany wcześniej kwitną.

Dorota123 18:21, 15 cze 2020

BASIA8 napisał(a)
Dorotko piękne Masz różyczki
Pozdrawiam.
Basiu cieszę się, że Ci się spodobały.

RENE DES VIOLETTES

LADY OF SHALOTT

Dorota123 18:39, 15 cze 2020

KOla napisał(a)

Dorotko, te białe, drobne kwiatki na ostatnim zdjęciu to co? I jak długo kwitnie? Właśnie posadziłam róże w kolorze różowym, za nimi mam bordowego klona i szukam czegoś do wypełnienia przestrzeni między różami. Chcę też rozjasnić ta rabatę. Myślałam też o trawach, ale wydaje mi sie, że takie jasne ażurowe wypełnienia będą lepsze. A może masz jakiś inny pomysł?
Ta roślina to Modrak sercolistny.
Musisz zostawić dla niego sporo miejsca. Nie pamiętam jak długo kwitnie, tak na prawdę to nie zwracam na to uwagi. Musiałabyś sprawdzić na stronie jakiejś szkółki, może tam jest taka informacja.
Ładnie rozjaśnia też trawa o białych liściac, jakiś miskant, ale nie mam na swoich zdjęciach, ja bardzo ją lubię.

NEW DAWN

anpi 00:03, 16 cze 2020

Dorotko jak zwykle ślicznie u Ciebie Zachwycam się różami i myślę, że ich zapach wywabił Elfy z ukrycia Przeurocza aranżacja z nimi!!!
KasiaBawaria 08:01, 16 cze 2020

Charles Austin to ta lososiowa? Piekna!takiej szukam.

A ta pojedyncza fioletowa roza to co?
violaskom 08:16, 16 cze 2020

Cudny widok! Uwielbiam te strzeliste naparstnice. Są u Ciebie wielkie. U mnie w tym roku tylko 2 kępki są tak dorodne. Reszta jakaś mizerota. Albo cienkie albo niskie.
ElzbietaFranka 09:15, 16 cze 2020

Witam Dorotka

Przeglądam wątek i tak sobie myślę, że to mistrzostwo aby tak upchać wszystko i aby tak ładnie wygladali. Naparstnice z innymi roślinami robią wrażenie.
Róże piękne.
Chętnie bym jeszcze dokupiła, ale wstrzymuje zakupy różane mam za dużo pracy. Jeszcze ten rok obfitujący w mszyce to ręce opadają jak to widzę. Nigdy nie miałam tyle robactwa już widzę po tej burzy 2 roze mają czarna plamistość.

Na szczęście są to róże dawno kupione jak nie miałam pojęcia o kupowaniu ładna podoba się to kupiłam nie patrząc o jej zdrowotność.

Niezapominajki już wykopałam pewnie się rozsialy. Zrobiłam kilka błędów przy sadzeniu niezapominajek nie przypuszczałam, że aż tak wyrosną na 0,5 metra i zagłusza inne rośliny. No ale człowiek się uczy.

Pozdrawiam