Robercie, to zdjęcie z magnolią i następne z forsycją, piękności, ze strumieniem tajemnicze, wszystkie ciekawe.
U mnie przekwitła przylaszczka, kwitną sasanki, chcą kwitnąć tulipany i magnolia. Pozdrawiam.
Ula magnolia w pąkach czeka na słoneczko a właściwie 4 magnolie. A słoneczka brak i deszcz zapowiadają , nie wiadomo czy nie zniszczy płatków.U mnie rh tak jak wszystko będą dośc późno myśle że na Dzień Matki będzie apogeum rododendronowe bo azalie nieco wcześniej. Szkoda że ten Pudełek tak daleko ode mnie , chętnie bym zajrzała.
Ta magnolia ma 12 lat i wiem , ze to z tych duzych drzew i wczesnie kwitnie wiec dlatego czesto przymarza a w tym roku pieknie kwitnie bo nic jej nie zaszkodzilo ale moze ktos zna nazwe?Ona ma dla mnie wyjatkowe znaczernie i zostala posadzona specjalnie wiec nazywam ja po swojemu
Dziękuję za piękne zdjęcie Twojej magnolii, doczekasz się i będziesz miała morze kwiatów, ogrodnicy muszę mieć cierpliwość
Pytałaś o Cinderellę, moja zdecydowanie jest pudrowo różowa, uwielbiam ją, wklejam zdjęcia to zobaczysz
Tak wyglądał krzew w 2011 roku, 3 letni! Ona naprawdę wielka rośnie, znajdź jej dużo miejsca
kwiaty w zbliżeniu
Zimą 2012 zmarzła tak, że przycięłam ją przy samej ziemi, chciałam ją nawet wyrzucić, całe szczęście, że tego nie zrobiłam, wypuściła kilkanaście 2 metrowych pędów, kwitła jak zawsze pięknie i do przymrozków, polecam ją bo nie choruje i ma piękne ciemnozielone skórzaste liście. Ale kłuje niemiłosiernie
Obecnie ogród jest po kolejnej przeróbce Cinderella dostała solidną kratkę, wreszcie jest też porządnie rozpięta i mocno znowu przycięta, zobaczymy jak zakwitnie
Obejrzałam obrazki, poczytałam nowinki Ciemierniki przypominają mi dzieciństwo, moja babcia je miała na ogrodzie. Lubiłam ich kwiaty, które wtedy wydawały mi się "woskowe"... biało-zielone, pierwsze kwiaty po zimie.. Moje ciemierniki też zakwitły - bordowe... myślałam, że nic z nich nie będzie, bo takie marniutkie liście miały. A one zakwitły... białe mam w domu. Wysadzę do gruntu
Magnolia jest cudnej urody. Warto ją mieć. Moja ma dopiero dwa pąki. Może doczekam kiedyś takiego drzewka jakie masz Ty
Ewuniu, kiedyś pisałaś o róży - Cinderella jeśli dobrze pamiętam. Czy ona ma kwiaty w kolorze pudrowego różu czy też nasycenie różu jest większe?... Pytam, bo bardzo mi się spodobała ta róża u Ciebie, a kiedy zaczęłam szukać w necie, to kolor był bardzo intensywny i teraz już sama nie wiem....
Magnolia Soulengana rzeczywiście piękna jest, ma niesamowitą ilość kwiatów, szkoda, że tak szybko przekwita
Ale zachęcam do kupna, to wielkie drzewo jest, polecam szczepioną na pniu bo zajmuje mniej miejsca
Uczę się ogrodu Zrobiłam sobie notatki z Danusi artykułu o magnoliach. Muszę kupić Pinivit. https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/154-magnolie-w-ogrodzie
cyt " Magnolie wytwarzają kwiaty bardzo wcześnie - już w marcu, dlatego nawozimy je także wcześnie np. Pinivitem (dla roślin wymagających lekko kwaśnego podłoża). Nawożenie zaczynamy w marcu, a kończymy w czerwcu. Jest ono konieczne dla zapewnienia obfitego kwitnienia. Jeśli nie mamy czasu pilnować tych terminów - zastosujmy nawóz długo działający, który stopniowo uwalnia składniki pokarmowe do gleby. Wtedy nawozimy tylko raz w sezonie."
Madzen polecała też Agrecol do magnolii, żeby sypać w maju i w czerwcu.