Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Tu narazie jest ściernisko... 08:59, 14 maj 2020

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Różne różności.

Co to za kwiatuszki? To żółte wygląda bardzo fajnie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:59, 14 maj 2020

Do góry
Ewab26 napisał(a)
Witam.

Co tu jeszcze dosadzić?
Jak już azalie przekwitną będzie pusto i ponuro.
Proszę o radę.

Nie wiem jaka tam strona świata, nie wiem jaki masz styl ogrodu i rozmiar tej rabaty, ale przy pięknym tarasie nie sadziłabym kosodrzewiny - chyba, że ją uwielbiasz. Jeśli tak, to dosadziłabym rozplenicę - wybierz sobie odmianę, mają różne kolory "kotków".

Możesz zamiast kosodrzewiny dać żółtą trzmielinę na pniu (3 szt.), a pod nią azalie japońskie w jednym kolorze (3 szt. jedna obok drugiej) do tego kilka sztuk żurawki w kolorze czerwonym lub rudym lub limonkowym, lub zielono-białą trzmielinę płożącą. Jak masz gotówkę, to można kupić cis.
Zielonym do góry... :) 08:52, 14 maj 2020

Do góry
Dawno mnie nie było, ale już jestem...
W tym roku w koncu doczekalam sie ogrodzenia, niestety musialam przez to wyciac 55 pieknych kilkuletnich grabow (oj serce plakało, nowe nasadzone ale takie malizy), pan przy okazji rozplantował mi ziemie zalegajacą od czasów budowy i działka mi się powiekszyła o 3ary mam miejsce na swój warzywnik

Działam pomalutku, z uporem maniaka meczę meżą o wyciecie niektórych drzew (zwłaszcza jednej choinki... ale kiedyś uprosze)

Wstawiam zdjęcia, chociaż jak oglądam Wasze to mi głupio...bo u mnie wiecznie niedoróbka, ale coż tak to jest jak się zabiera do roboty tak jak my

Tutaj gdzie ziemia posialam poplon wg wskazowek Mazana (bobik, peluszke i slonecznik), w warzywniku ziemie uzyzniam, bo niestety to jest glina z wykopow pod dom -a pod nią czarnoziem, ale dam rade, kurzaka im swojego daje i pod każdą rabatę swój kompostownik, tam gdzie tektura będą kolejne grządki, nawet już przekopane z komnostem są
Astrantia major - jarzmianka większa 08:46, 14 maj 2020

Do góry
U mnie moulin rouge bardzo powoli przyrasta i jest malutka. A mam 3 sadzonki i kazda tak rosnie. A Lars ma duze liscie i rosnie silnie.

Dębowe zakątki 08:41, 14 maj 2020

Do góry

Milion razy widziałam bociany ale nigdy takiego z budulcem w dziobie. Rewelacja.
Sezon 2017 u Hanusi 08:39, 14 maj 2020

Do góry
Czas na ogórki i cukinię do wysadzenia w grunt. A tu rozsadza nie gotowa, nic może kupię u ogrodniczki.

Ogród Basi 08:37, 14 maj 2020

Do góry

Uwielbiam trzmielinę oskrzydloną, mam dwa krzaki ale twoja poprowadzona w wysokiej formie jest rewelacyjna. Taką już kupiłaś czy sama poprowadziłaś?
Sezon 2017 u Hanusi 08:34, 14 maj 2020

Do góry
Wczoraj wieczorem jeździliśmy przykrywać do ogrodu. Ziemniaki zwarzone, czarne, przykryłam kartonami. W szklarni też włókninę naciągnęłam na pomidory. Najbardziej mi żal piwonii bylinowych, ale może tylko skurczyły się z zimna i normalnie zakwitną? Jeszcze jedna zimna noc wg prognoz. Zjadłam już swoją rzodkiewkę i sałatę. O szczypiorze nie wspominam, bo pierwszą partię już kończę, następna się szykuje. Rukola wzeszła, i teraz będzie tylko większa!
Deszczu nie było, chociaż sugerowali, że będzie. Dziś rano słońce i dziękuję za jego przesłanie do mnie.

Poza moim stresem ogrodowo przymrozkowym nic ciekawego się nie dzieje. Przeglądam nasiona, może jeszcze co wysieję na rabaty z jednorocznych. Miłego.

Doświadczalnia bylinowo-różana 08:27, 14 maj 2020

Do góry
Anda napisał(a)
Czas na fotki, tzn. parę tylko, bo wena mnie opuściła Spojrzenie wstecz, bo sprzed 2 tygodni

Rabata cienista, epimedium i trzcinnik Overdam.

Ewuś Epimedium się wyróżnia
Kamasji też jest wiele gatunków, moje są malutkie 20cm i prawie granatowe
Problemy z tujami 08:27, 14 maj 2020

Do góry
Dzień dobry.
Tuje kopane z gruntu posadzone na jesieni 2019. Piękne. Podlewane. Posadzone w duży dołek plus torf kwaśny, ziemia ogrodowa, ziemia rodzima. Wiosną, podczas tych bardzo ciepłych dni zauważyłam podsychanie tuj. Obudziłam się że przecież trzeba podlewać. Kupiłam obornik granulowany koński. Sypnęłam po garści pod każdą . Podlewam .Jednak tuje schną. Lub może chorują. Obawiam się że niektóre z nich nie są już do uratowania....
Między tujami kartony i wysypana kora. Pies sąsiadki czasem zagląda i koty z okolicy. Ziemia gliniasta. U sąsiadów tuje kupione u tego samego człowieka, z tego samego pola są piękne. Rosną zdrowo.
Czytając wątek nasuwa mi się że zasuszyłam swoje tujki. Jakie jest zdanie forumowiczów, fachowców? Ja swoją przygodę z ogrodem zaczynam czerpiąc wiedzę z Ogrodowiska. Będę wdzięczna za podpowiedź.

Zieleń, drewno i antracyt 08:14, 14 maj 2020

Do góry

pamiętasz nazwę tego bodziszka? pierwszy raz taki widzę. Jest boski po prostu.
Ogród z wilkiem zamkn. 08:10, 14 maj 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ja dopiero zaczynam moją przygodę z perzem.

Gratuluje wygranej i skończonej!

Ewa dziękuję
na tej nowej części mam pełno perzu ,walka tylko skończona na tej rabacie
do dalszej na razie nie mam sił

sylwia_slomczewska napisał(a)
Madzia podziwiam i gratuluję wygranej walki

podziwiam to ja Was widziałam fotki wczoraj w pracy zaraz lecę jeszcze raz obejrzeć

kaz742011 napisał(a)
Te twoje kloniki to mi spokoju nie dają. Tak sobie myślę może by u mnie gdzieś takiego upchnąć .

Kasia na pewno znajdziesz miejsce ….co ma Cię kusić

Helen napisał(a)

Madzia, czy ja dobrze widzę, że u Ciebie rośnie blisko siebie klonik, który lubi wodę i rozchodnik, który nie koniecznie lubi jej nadmiar? Jeżeli tak, jak Ty to robisz, no jak?

Helen
po rostu sadzę ,gdzie mam miejsce i gdzie mi pasuje ….jeśli nie rośnie ,to przesadzam gdzie indziej
nie jestem przykładem do naśladowania

Johanka77 napisał(a)

Miodzio

Dziękuję

Dwa ogrody 08:10, 14 maj 2020

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Małgosik, warzywka trochę podrosły, chociaż noce zimne. W sobotę wysadziłam część pomidorów gruntowych w pole, na razie są, a gdyby jakiś przymrozek je zmroził, drugą partię mam w zapasie. W grunt poszły też sadzonki kwiatów jednorocznych, już dość miałam tych doniczuszeka poza tym wszystko wołało o dokarmianie. Podobnie było z pomidorami do szklarni, teraz widać, że już ciemnieją.

Niezła produkcja pomidorków i sałat
Pozdro Mariolka
Wzgórze chaosu 08:07, 14 maj 2020

Do góry
Iwonka napisał(a)

u Ciebie sie własnie utwierdziłem że tricolora chce mieć...sliczne u Ciebie sa...szkoda że zapomnialem że takie duże rosną
Ogród z wilkiem zamkn. 08:00, 14 maj 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Aleś się zawzięła! Podziwiam widoki, podziwiam zapał...

Asia
zapał w tym tygodniu osłabł -może przez ilość innej pracy albo też przez ból rąk

mrokasia napisał(a)
Łączę się w bólu rąk i pleców związanym z walką z perzem. I podziwiam efekty .[/quote

Kaos ile to trzeba się narobić ,żeby w końcu mieć ,tak jak się chce ….
masakra z tym perzem …..
do efektów jeszcze daleko ,ale i tak cieszy mnie każdy krok do przodu

O kurcze Magda! Podziwiam! Moze być do mnie wpadła, z rozpędu dasz radę
Mnie też to czeka ale nie mam weny...

Basia czemu nie ….odrobię się u siebie ,potem u Ciebie i jak wpadniemy w trans, to wpadniemy jeszcze do innych na walkę perzową

moja wena w tym tygodniu zdechła …..za dużo pracy zawodowej -jedynie dziś mam wolne ,ale leje ….dobrze ,bo i tak muszę kilka innych rzeczy pozałatwiać
Buziaki

kilka niedobitków fotkowych
Gledczja

Ambrowce

Klon po czwartej przeprowadzce

Palibin

Ogród z wilkiem zamkn. 07:51, 14 maj 2020

Do góry
Milka napisał(a)

O rany, ile pracy, Ja mniej zrywałam, a rąk nie czuję.
Skończona rabata super

Milka miło Cię widzieć u mnie ja zaglądam do Ciebie po cichutku -poprawię się i lecę się przywitać

ogród ,to ciągła praca ,ale jak jest efekt ,to cieszy …..chociaż nie powiem ,żeby to kopanie perzu zaliczyło się do moich ulubionych zajęć ......ale cieszę się ,że ta rabata jest przygotowana na dosadzanie kolejnych nadwyżek

ręce mnie bolą do dziś -już chyba ze 3 noce nie mogłam spać z tego drętwienia palców
pewnie to SKS dodatkowo
kwiatuszki rodkowe w podziękowaniu za odwiedzinki zostawiam

moja malutka kalina już w pierwszym sezonie dała mi kwiatka

i deszczowy klonik jeszcze znalazłam

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 07:41, 14 maj 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Już kolorowo i ślicznie się zrobiło.Deszcze były potrzebne.
Szkoda,że teraz to zimno przyszło.Nic , miejmy nadzieję,że to ostanie zimnie noce i dni.
rodek Progres Śliczności.
W ogóle jak pamiętam to twoje rodki są śliczne
Pozdrawiam Halinko

Deszcz to życie dla roslin zaraz inaczej wyglądają .W te zimne noce to u mnie nawet sadzonki młode chryzantem nie ucierpiały. Wczoraj robiłam nowe to przykryłam takimi
kapelusikami plastikowymi a wcześniejsze stoją i nawet ładnie idą w górę .
.
Ogród z wilkiem zamkn. 07:41, 14 maj 2020

Do góry
Waclaw napisał(a)
ależ roboty zrobiłaś! Taka duża rabata

Wacław jeszcze dziś mnie ręce bolą -drętwieją i mam jak kołki ale cieszę się ,że udało mi się odchwaścić tą całą 50 metrową rabatę ….teraz będzie mi przyjemnie dosadzać drobiazgi …..
muszę dokupić korę ,zanim jest tak ładnie wyplewione,bo ten perz od najmniejszego kawałeczka odrasta ….
Pozdrawiam

Margerytka40 napisał(a)
Madzia zaglądam, podziwiam nieustannie zapał

Asia zapał na ukończeniu
jeszcze zrobić porządek ze skarpami ,w miarę uporządkować teren,te grudy ziemi pomielić ,wybrać klącza i na ten sezon chyba nic więcej nie robię

Anusia napisał(a)
Magda no, no podziwiam. Masz nowe wyzwanie. Katalogowa część miodzio. W bardzo szybkim tempie wszystkie rośliny porozrastały się. Jestem pod mega wrażeniem. Buziole ślę.

Ania dziękuję bardzo za komplementy
nowe wyzwanie równa się nowe możliwości i kupa roboty
Buziaki

deszczowymaj napisał(a)
Madziu ja u Ciebie też jestem na bieżąco

Tak masz ładnie ,że już nie wiem co pisać

podziwiam za walkę z perzem ..aż tyle tego paskudztwa nazbierałaś ..

Asia cieszę się ,że zaglądasz
i cieszę się ,że z tym perzem skończyłam ( na rabacie tylko -na pseudo trawniku na razie nawet nie myślę o walce )

ja też wiele razy nie wiem co pisać ….jakiejś niemocy słownej dostaję ,bo oprócz pięknie ,ślicznie itp. nic mi do głowy nie przychodzi
forum teraz tak pędzi ,a ja mam dużo ulubionych wątków i nie wyrabiam ….

u mnie pada ….mam wolne ….mogę nadrobić trochę i u siebie i u Was

jedynie muszę z psicą do weta jechać -znowu sobie ciążę uroiła ….jakiś guz jej się zrobił -mam nadzieję ,że to zatkany kanał mleczny …..ech chyba w końcu ją muszę wysterylizować ,bo to już drugi raz....
sesja psia

moje dwa derenie NN ….

Ogród z wilkiem zamkn. 07:12, 14 maj 2020

Do góry
gierczusia napisał(a)
Macierzanka ?? taka maciupka ??? I taka limonkowa ?? nnooo nie mogę wlaśnie patrzę na ten karmnik i sibie myślę ,że on taki plaskaty to raczej fajnych poduszek nie zrobi ... Jak już będzie cieplej i będziesz w ogrodzie to zrób jj fotkę z bliska plissss
Aaa...i pomyśl,że masz jeszcze tyle radości przy zagospodarowaniu nowej części ogrodu a perz...jakby powiedział Wołodyjowski : nic to
Ps..co masz posadzone pod brzózkami ??? Bo myślę i myślę....
Ściskam

Ela nie wiem co to za rodzaj macierzanki ….
z bliska mam tylko takie zdjęcie....z chwastem ….

masz rację z tą nową częścią -tyle miejsc na chciejstwa ….jest tylko jeden problem -eM -chce dużo trawnika …..tam oprócz tych 2 rabat przy płocie ( śmietnikowej i wyrzutków ) to na razie planuję tylko skarpy obsadzić ….w tym sezonie ….a co dalej -życie pokaże
pod brzozami mam miskanty ML ,hortensje Limelight ,świerki nidiformis ,paprocie ,klony,derenie ,berberysy ,trawki chocolatte lub bronze form ( nie pamiętam dokładnie które),ice dance ,jarzmianki i jeszcze różne kwiatki -penstemony ,zawilce ,floksy,przetaczniki ,kukliki …..misz -masz na całego -

a w drugiej brzozowej ( na nowej części ) mam kaliny ,hortensje ,też miskanty tylko chyba gracki i ML,wrzosy ,kulki tujkowe ,dużo ice dance ,rozplenice -tam wszystko małe jeszcze
Buziaki
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:39, 14 maj 2020

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies