Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Dorota123 15:57, 14 cze 2020

abiko napisał(a)
U Ciebie jak zwykle pięknie i kolorowo. Róże śliczne. Zgadzam się, że nie każde należy krótko ciąć. Mój Louis Odier to nie wiem czy to w ogóle on. Pachnie ładnie, ale w gruncie nie rósł, przeniosłam na chwilę do donicy ale, coś z nim jest nie tak.
Dziękuję bardzo u mnie kolorowo. Mam dwie róże w donicach dużych, ale u mnie lepiej się róże czują w gruncie. Co rok jak się skuszę na jakieś nowe i nie mam gdzie posadzić, lądują do jesieni w donice i tak męczą się w nich cały sezon. Są na forum ogrodnicy, którym nie sprawia problemu róża w donicy, ja w tych donicach mam kiepskie róże.

Dorota123 16:04, 14 cze 2020

Aneta1309 napisał(a)
Nie wiem co napisać, istne szaleństwo barw i z pewnością zapachów.
Anetko ja zazwyczaj wybieram rośliny, które pachną. W dzień mają zwykle delikatniejszy zapach, ale wieczorem, nawet jak nie zwrócisz uwagi na jakiś okaz - zapach spowoduje, że zatrzymasz się.

JoannA 16:10, 14 cze 2020

Przepięknie Dorotko
Róże zachwycające.
Pamiętasz może jaka to odmiana tej białej piwonii. Jestem nią zachwycona.
Dorota123 16:18, 14 cze 2020

KasiaBawaria napisał(a)
Jejciu, jak u ciebie bujnie i kolorowo. Przepiekne roze. Polecisz mi jakas lososiowa taka do 120 cm wysokosci?Szukam zdrowej rozy
Moje dzieciaki tez wszystkie robale biora do reki
Moją ulubioną różą w tym kolorze jest Charles Austin, zdrowa, silne pędy, wysokość regulujesz cięciem. Miałam ją już jako wysoki krzak i i taki średni. Teraz ma około 140 cm, ale ja chciałam mieć wyższy, żeby wyszedł krzak ponad byliny.

Druga moja ulubiona róża łososiowa to Garden Of Roses, ta zdecydowanie niższa, ale i jej słabo przycinam pędy. W tym roku jest poniżej metra, pięknie już rozkrzewiona. Na zdjęcia musisz poczekać, bo jeszcze nie kwitnie.

CHARLES AUSTIN

greg66 16:23, 14 cze 2020

Dorotko czy ta róza Charles Austin to jest wielokwiatowa? bo mam miejsce na dwie róże takie co mają grube łodygi i dużo kwiatków, chciałbym w takim kolorze i kremowym.
Dorota123 16:24, 14 cze 2020

Ewa777 napisał(a)
Twój ogród przemienił się teraz w różany raj
Przepiękny kolor ma ta SOUVENIR DU DR JAMAIN.
Piękny, ale mało widoczny z daleka, niknie wśród zieleni. Przed domem mam dość spokojnie z kolorem, ale wzdłuż wjazdu na podwórku jest kolorowa rabata.

DOUBLE DELIGHT, albo Nostalgia kupiona be nazwy.

Dorota123 16:29, 14 cze 2020

Waclaw napisał(a)

Wszystko piękne ale te piwonie! I stoją jak druty. Moje po dzisiejszym deszczu wszystkie pochylone. Muszę im podpórki zrobić
Moje wszystkie piwonie mają spawane okręgi, które je podtrzymują, a czasem jeszcze wbijam palik i dowiązuję. Po kwitnieniu wiążę im mocno wszystkie łodygi, żeby doświetlić pozostałe rośliny.

Iwonka 16:38, 14 cze 2020

Dorota123 napisał(a)

Róże przepiękne Dorotko, twój ogród jest tak barwny. Moje nieprzycięte w tym roku wcale kwitną najładniej ze wszystkich lat. Niestety mam tylko 4, a na razie kwitną tylko dwie. Nuda okropna u mnie
Co to za kwiatuchy? Tych różowych nie znam wcale, białe przypominają orliki.
Dorota123 16:53, 14 cze 2020

anabuko1 napisał(a)

Dorotko, u ciebie cały czas pięknie, i pięknie
widzę hosty w donicach.J
Już ci one tak zimowały ??

Ja podziałam 3 hosty wczoraj dosłownie , do donic.
nie wiem jak one bedą rosły, bo tak jeszcze ja ich nie sadziłam.
Dziękuję

Moje funkie zimują w donicach w ogrodzie, znoszę je w jedno miejsce i tak stoją do wiosny, aż mają ładne liście. Wtedy znajduję im miejscówki. Tych donic mam całkiem sporo, a to z braku dla nich stałego miejsca. W cieniu są dekoracyjne całe lato.
Tu pod hortensjami rosną w skrzyneczce funkie. Mam jeszcze w innych miejscach posadzone w skrzyneczki.

Tu na dole zdjęcia widać troszeczkę skrzyneczkę i donicę , a w nich srebrno szare funkie.

Dorota123 17:06, 14 cze 2020

danuta_szwajcer napisał(a)
Też już doszłam do wniosków, że niektóre róże zyskują jak im się za dużo nie skraca pędów. Twoja SOUVENIR DU DR JAMAIN ma większe kwiaty, u mnie jest bardziej w cieniu. Piękne masz te kompozycje z łubinami i naparstnicami a róże masz boskie Cudny ten Twój ogród, a teraz masz różany raj na ziemi i nic tylko siedzieć w altanie i podziwiam i się delektować, stworzyłas piękne dzieło Pozdrawiam
Dlatego ja różom pozawalam rosnąć, niewiele mam niskich róż.
SOUVENIR DU DR JAMAIN masz bardzo dobrze posadzoną, moja jest w półcieniu i mimo iż nie było upałów już zaczęło jej przypalać płatki. Może zasil ją jakąś gnojówką, u mnie w ciągłości się robi ze skrzypu i skórek banana.
Dziękuję za tyle miłych słów pod adresem moich ogrodowych osiągnięć.
Pozdrawiam i zapraszam, jeszcze wiele róż do pokazania jest w moim małym ogródeczku.