U mnie już kwitną, na razie biały i fioletowy.
Mam czosnki Krzysztofa i też liście się wykładają, jak ciut podsychają usuwam i czosnki Globmaster, już kwitną i też powoli liście usuwam, bo nawet jak mają wilgoć, te liście brzydną.
zaczyna kolkwicja
dziś od rana leje
molinie rosną, buksy nie przycięłam i poczochrane
o dziwo na razie bez ćmy
mus pilnować
w gazonach o dziwo rośliny w formie
Aniu, są piękne, szkoda tylko że tak krótko kwitną.
ta piwonia, mam ich 3, jest na słonku i one słabo kwitną, w tym roku po 1 kwiatku
ale po deszczach nabrały masy, może kiedyś wydadzą więcej kwiecia
te niezawodne, jednak wolą półcień, kwiat ponad 30cm
ta ogromna, kolor nadal nie udaje się uchwycić, jest biskupi fiolet
wiele pąków dopiero otworzy
a tu kwiatek paulowni
są tak wysoko, ze wącham, jak spadną
Rabata po kompostownikiem .
Tawułki z brzegu przerosły cisy ellegantissima, chyba pójdą na tyły.
Żurawki też wielkie mutanty
Wogóle nie widać czterech kulek bukszpanowych i czterech cisów w środku.
W środku są jeszcze trzy spore hosty i cztery carexy elata aurea(jeszcze małe)
Tu już widzę, ze mogłam zasłonić moje trzy czarne "poidełka" dla gołębi.
Późnie zasłonią je hortensje ale teraz mogłyby już piwonie które są z lewej strony
Tu jest trzecia piwonia między dużymi buksami, też mogłaby iść pod wiśnię...tylko czy to będzie dobrze wyglądało te trzy piwonie równo pod wiśniami...dalej mam tendencje do sadzenia naprzwmiennie w rzedach.
Tą piwonię i tak zawsze wycinam po kwitnieniu bo liście wchodzą mi na bukszpany.
Tą środkową tawułę chyba dam w lewo, pomiędzy nimi mam carexy buchanana którego zjadły
I tu też muszę uporządkować.
Przesunę małego buksa bardziej do przodu i dodam tu jeszcze jedną kulkę.
Przed hakuro będzie rozplenica Vertigo jak w zeszłym roku.
Są tam jeszcze cztery niskie jeżówki od Johanki i trzy molinie Variegata, których nie widać w tym gąszczu...i trzy szałwie Caradonna jeszcze.
Znajdź kogoś kto montuje i używa takie rzeczy i kupisz pewnie kilka metrów. Ja kupiłem trzy metry. Na Twoim zdjęciu to właśnie dwa króćce z kawałkiem węża tak jak na moim zdjęciu. Są chyba gotowe takie zestawy z huntera ale nieopłacalne. Koszt ok.30 zł szt.
Dostałam je, był uprzątany wiejski dom po zmarłych właścicielach. A wszyscy znajomi i rodzina wie, że ja takie rzeczy chętnie przygarnę Mam trochę różnych staroci
Kiedyś chyba w sprzedaży były tylko takie doniczki. Wszystkie babcie na wsiach je miały
Wczoraj kupiłam funkie, niektóre po 15 zł i 2 szt takie większe po 30 zl,ale chyba przepłaciłem.
Najgorsze to, że jak popatrzyłam na producenta szkółka Pilawa k/Piaseczna przez którą przejezdzam na działkę to mnie .... Wzięła.
Weszłam na ich stronę a tam wybór że włosy dęba stają.
No trudno pojadę zobaczę. W każdym razie nie należy się napalać.
Ostatnich swoich dni dożyły stoliki z pniaczków zrobione pod orzechem i koło ogniska, trzeba było pomyśleć o nowych
Do tego na wierzch użyliśmy desek ze stodoły
i taki stoliczek mamy
U mnie jeżeli Bonifacy i Zośka nie przymrozi to ok tygodnia trzeba czekać na kwitnienie azalii wszystkich. Clondyge kwitnie bo wcześniej na balkonie oszklonym stały.
Pisałaś u mnie, że przycinasz rododendrony i azalie. Raz się na przycięcie skusiłam też wyczytałam aby przycinać wtedy się zagęszczają. Mimo przycięcia nie zauwazylam aby się zagęściły. Jak będziesz przycinalam proszę zrób fotki przed przycięciem i po wrzuć na watek aby pokazać. Pewnie nie tylko ja chętnie popatrzymy jak to robisz i późniejsze efekty tego przycięcia.
Czekam na kwitnięcie u ciebie rododendronów ej.
Piwonie piękne muszę też zakup zrobic.
Pytałaś o jarzębinę mam je od 7 lat te z szarymi liśćmi więc tak prawdę mówiąc to dopiero w tym roku będą dobrze kwitły. U mnie rosną powoli ale myślę, że to problem gleby miały za mokro. Teraz lata suche i lepiej rosną.
Na Ursynowie jest posadzonych bardzo dużo jarzębina różnych. Są też te o szarych liściach całe aleje i rosną bardzo dobrze teren piaszczysty.
Kwitną świetnie owoców ptaki maja od groma. Zresztą na moim osiedlu też posadzili jarzebiny w zeszłym roku.
Teraz jest bardzo dużo nasadzeń różnych drzew przy drogach w parkach gdzie się da to sądzą. Za osiedlem posadzili piękne czerwone i zielone wysokie klony widzę, że się przyjęły.
Kup Miluś ptaki lubią jarzębiny szczególnie jak przemrożone.
Właśnie tego się obawiałam. I dlatego u mnie hakone rośnie już w donicy. Co prawda dopiero od kilku dni. Gdy zobaczyłam jej coraz szersze rozłogi to postanowiłam ją usunąć z rabat do donic. Może tam też będzie ładnie zdobić.
Na wszelki wypadek, co nieco pookrywałam włókniną bądź doniczkami.Ale chyba przymrozku u mnie nie było, żadnych oznak nie zauważyłam.
Szkoda byłoby np. ziemniaczków.