Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wzgórze chaosu 21:31, 13 maj 2020

Do góry
U mnie mrozu na szczęście nie było, ale niestety znika mi element krajobrazu zapożyczonego... Od jakichś dwóch tygodni z przerażeniem obserwuję zasychanie ogromnego świerka sąsiadów. Jeszcze nie dawno razem z moją sosną i jodłą tworzył ogromną zieloną ścianę, fajne tło dla całej rabaty.
Na zdjęciu między bukami widać tę bidę, troszkę igieł jeszcze mu zostało, ale to chyba kwestia kilkunastu dni jak się cały osypie. Smutek ogromny, piękny był ten świerk.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:30, 13 maj 2020

Do góry
kaz742011 napisał(a)
Twoje też są super . Mam zapisane takie twoje zdjęcie jako inspirację.

Dziękuję, jak miło! Lubię ten zakątek, z okropnego szpecącego garażu, który przyprawiał mnie o ból głowy i czasami nawet płacz jednak dało się coś zrobić.

Tak dla porównania październik 2018r.

Zielona przestrzeń 21:26, 13 maj 2020

Do góry
Bez czarny dla Izy

Pszczelarnia 21:26, 13 maj 2020

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Ewa ja do Ciebie po naukę jak zwykle. Kiedy obciąć kwiatostany ciemiernikom cuchnącym? W sumie to jeszcze ładne są i chcę by się wysiały. Nowe liście już wyszły.

Jak obetniesz kwiaty, to jak się wysieją? Trzeba poczekać jeszcze. Jeszcze ostatnie:

Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 21:24, 13 maj 2020

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Cos takiego skleciłam:

A potem takie coś znalazłam

https://www.picuki.com/media/2153904703045698121

O! To ogród Wieloszki
Piękny jest!
Ogród pod lasem 21:24, 13 maj 2020

Do góry
trochę cytrynki

i jeszcze trochę

i rzeczka na wspak

dąb z trybulą

Ogród w remoncie 21:21, 13 maj 2020

Do góry
Ciemiernik cuchnący obecnie

A to młodziutka kocimiętka Cat's pajmas

Pszczelarnia 21:20, 13 maj 2020

Do góry
Agania napisał(a)

Moja Black Tulip w tym roku nie zakwitła, przyznam, że nie mam odwagi na taki zabieg, o którym piszesz, nie masz zdjęcia jak wyglądał ten splot korzeni po
wyciągnięciu z ziemi.
Rustica jak moja co do odmiany możesz mieć pewność

Aganiu, nie mam. Wierz mi wszystko tarmoszę z torfu. A kwaśnolubne to jakby z przekory.

To był filc, można było trzepać, używałam noża do rozcinania.

Moje epimedia:

To na pewno epimedium youngianum 'Niveum'

To kwitło w kwietniu:

i to epimedium rubrum

Na tej rabatce

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:19, 13 maj 2020

Do góry
Poppy napisał(a)

Juz nie wiem, jakie rosliny sie u mnie sprawdza. Bylo sucho, posadzilam takie, co lubia sucho, bo takie, co lubia normalnie, nie dawaly rady nawet z podlewaniem, ale zrobilo sie mokro,od konca lata przez calutka zime, duza czesc wypadla Teraz znowu sucho, te, co polubily jednak troche bardziej mokro, sie buntuja i zapowiada sie kolejny wypad. Wiele roslin przezylo mega mokra zime z mrozem, ale wykonczyla je wiosenna susza,mocno okazjonaly mroz, a teraz szkode robia suche wiatry. Nijak nie moge utrafic A tez nie mam wrazliwych roslin, jak na moj klimat, rzecz jasna, staram sie podstawy dobrac 'zelazne'.

Trzeba sadzić i takie, i takie. W razie skrajnych zjawisk pogodowych coś tam zawsze będzie.
Pozwoliłam się rozsiać firletce. W razie suszy będzie jakiś kolor.Czyściec na glinie też daje radę.

W moim ogrodzie raczkują rośliny do cienistych miejsc. Sukcesów w ich uprawie nie mam. Może kiedyś się rozbujają.
To jakaś rasowa paproć. I jej trzecia miejscówka. Wciąż coś jej nie pasuje. Pewnie ma za sucho.

Rodgersji kasztanowcolistnej zmieniłam miejsce. Zobaczymy, czy będzie zadowolona.

O dziwo, przed kilkoma laty, na bardzo słonecznym stanowisku pięknie mi rosły i kwitły tawułki. Teraz cienia jest więcej, ale i mniej wilgoci. Rosną i kwitną, ale nie są już tak okazałe.

Zadowolona jestem z brunner. Poradziły sobie świetnie.Pięknie kwitły. Dobrze współpracowały z tulipanami. Nie wiem tylko, czy je się ścina po kwitnieniu? Może ktoś doświadczony podpowie.

A tiarellki wciąż są dla mnie zagadką.

Ogród pod lasem 21:13, 13 maj 2020

Do góry
Misa numer jeden

Cieniowane kukliki

Misa numer dwa

właśnie zaczynające hiacyntowce

Ogród w remoncie 21:08, 13 maj 2020

Do góry
Moje róże

Zaczynają pączkować

Zdarzają się pojedyncze mszyce, na razie zbieram ręcznie. Za to zauważyłam sporo mszyc na dereniach Sibrica. Chyba muszę prysnąć na nie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:01, 13 maj 2020

Do góry
Milka napisał(a)
U nas też nawałnica była. Haniu, a tamaryszka nie tniesz? on wtedy lepiej się zagęszcza i ładniejszy pokrój ma.

Tamaryszkowi pozwalam rosnąć w granicach rabaty. Wycinam mu gałęzie, które włażą na inne rośliny lub na ścieżkę. Podkrzesuję go nieco. Podoba mi się w wersji nieco rozczochranej.
Widziałam w okolicznych ogrodach bardzo mocno cięte każdego roku. Ten mój, póki co, może się rozbujać.
Po prawdzie rosną tam dwa. Bo kiedy 5 lat temu wsadzałam do ziemi 20 cm patyczki, to brakowało mi wiary w moc tkwiąca w roślinach.

Ogród bez reguł 21:01, 13 maj 2020

Do góry
Zachodzące słońce daje cudne światło

Wzgórze chaosu 20:57, 13 maj 2020

Do góry
Iwonka napisał(a)
Młode listki najpiękniejsze
Ale iglaste też zaskakują. Zobacz jak twój ulubiony u mnie świerk kaukaski oszalał z ilością szyszeczek

Ciekawe ile z nich przetrwa?

Cudny!!!!!!!!
Ogród pod Górą 20:57, 13 maj 2020

Do góry
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 20:56, 13 maj 2020

Do góry
Witajcie,

zwracam się do Was o pomoc, bowiem przejrzałem cały wątek i jedyna wstępna diagnoza na problem z moimi brzozami jest niepewna i wskazuje na Ogłodek, krotoryjek olchowiec lub trociniarka. Nic jednak nie wydaje mi się na tyle pewne by podjąć decyzję o "leczeniu".

Jest "coś" co co roku atakuje po jednej mojej brzozie ustawionej w rzędzie (dla porównania u sąsiada po drugiej stronie drogi nic się nie dzieje). Już dwie brzozy po dwóch latach walki uschły. I widzę, że trzecią najprawdopodobniej czeka ten sam los. Proszę pomóżcie. Co to może być i jak to leczyć?

Ogród bez reguł 20:56, 13 maj 2020

Do góry
Munstead Wood, jabłuszka na Oli

orliki, żurawka krwista

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 20:55, 13 maj 2020

Do góry
Anusia napisał(a)

Będą Aniu. W lipcu i sierpniu walczyliśmy chyba wszyscy o rośliny. Susza okropna. Za to wrzesień był cudowny.

Ach zapomniałam dodać, że nie był to czas stracony. Uczę się malować

Ale fajnie Ci ta nauka wychodzi, super Podoba mi się ten wielki kamień fajny ma kształt i miejsce nietypowe, zaciekawia
Wzgórze chaosu 20:55, 13 maj 2020

Do góry
Madia napisał(a)
Czesc Iwonko,

Podziwiam ile pracy wlozylas w tym sezonie. Zmiany w ogrodzie to jest to, co ja tez bardzo lubie robic. Przy dojrzalym ogrodzie jak Twoj, wymagaja o wiele wiecej wysilku niz zakladanie od 0, wiec tym bardziej uklony dla Twojej pracowitosci i pomyslow.

Kolorowy misz masz bardzo energetyczny, dobry na przebudzenie o poranku.

Madia dziękuję za tyle ciepłych słów Najgorsza robota za mną, te dwa ostatnie sezony dały najwięcej. Obecny to dopinanie większych lub mniejszych drobiazgów. Moi trzej mężczyźni bardzo się zaangażowali przez przymusowe "zasiedzenie w domu" , dużo ciężkich prac ogarnęli, mają nawet swoje rabatki i o nie dbają
Wyzwaniem jest ta rabata, połączenie starego z nowym. Ale nie spieszę się, planowanie jest fajne

Ogród bez reguł 20:52, 13 maj 2020

Do góry
lilie zapączkowane

irysy syberyjskie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies