Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

...uDany ogród 13:16, 22 mar 2020

Do góry
I trochę widoczków ogarniętego ogrodu

I tu widać jak straszą suche badyle w stawie. Czas zakasać rękawy, oby jutro nie było zbyt zimno, bo zamierzam się z tym rozprawić
...uDany ogród 13:12, 22 mar 2020

Do góry
I dalej moja wiosna

Wszystko w pąkach, dawno nie widziałam takiej ilości oby ich mróz nie zniszczył.
Magnolie powoli się rozchylają, pierwszy raz
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:11, 22 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Aleś mnie sprowokowała, toż to książkę trzeba by napisać, ale poszperam w zdjęciach.

Maj 2004 rok. Polska w Unii, zniesienie wiz. Pierwszy lot do Anglii na Chelsea Flower Show

Trzeba by Danusiu napisać kolejną książkę, oj tak!
...uDany ogród 13:10, 22 mar 2020

Do góry
Ostatni tydzień miałam przymusowe wolne, kolejny też się taki zapowiada.
Wcale mnie to nie cieszy, ale co zrobić
Trochę posprzątałam po zimie, ale niestety staw został nietknięty. Woda zimna wejść się nie da, ani razu zimą nie było lodu i nie dało się skosić straszących już pałek. M planuje zrobić jakieś ustrojstwo, żeby z brzegu wyrywać ich nadmiar, rozlazły się za bardzo i zasłaniają mi widoki.
Na rabatach wszystko wycięłam i wywiozłam, wymieniłam kilka cegieł w chodnikach i przesadziliśmy żywopłot na swoje miejsce. Wygrabiłam, poczyściłam trochę nałapałam promieni słoneczka, aż tu nagle... wróciła zima.
Dzisiaj biało co chwila, byłam na ogródku dosłownie 15 minut, sprawdzić czy dziki gdzieś się nie dostały bo znów podchodzą pod płot, i zmarzłam na kość . Teraz kocyk i herbatka, M odsypia, Młody siedzi nad wielką hałdą zadań, a Duży ma telekonferencję ze studiów. taka nowa rzeczywistość
Jak wam się żyje , jak zdrówko? Kiedy to się skończy? I jak?
Strasznie dużo niewiadomych, strach i ogólna panika. Wielu ludzi jednak nic sobie z tego nie robi i dobrze się bawią. Co za rok...

Jedyne co mnie teraz cieszy to wiosna, w ogrodzie jestem sobie sama i napawam się takimi widokami

Ogród prawie romantyczny 13:01, 22 mar 2020

Do góry
Napia napisał(a)

Cześć Agnieszka, piękne masz te kępki kwiatuchów, muszą odgapić i posadzić jesienią. Pozdrawiam
Życie w wiejskim ogrodzie 12:49, 22 mar 2020

Do góry
Agania napisał(a)

Łopatkę i pazurki, i rudego kota udało mi się upolować, ale tej wiewiórki już nie... miałeś szczęście.
Ciemierniki zjawiskowe
Kiedy pokażesz znowu wszystkie wiosenne donice i co tam ogrodzie porabiasz?
Masz ogród jak z obrazka
Ile skrzyneczek zmajstrowałeś tylko dwie będą?

Ruda z innego źródła, w ubiegłym roku robiłem większe zamówienie na zwierzaki, jeszcze wszystkiego nie pokazywałem.

Donice będą pokazywane na bieżąco, one nigdy nie stoją w tym samym miejscu i będzie ich jeszcze więcej

Prace ogrodowe wstrzymało ochłodzenie, miałem poważne plany na ten weekend ale cóż. Tak, skrzynie tylko dwie, zobaczę jak się będą sprawować a potem zadecyduję czy chcę więcej.

Choroby klonów, klon - Acer 12:47, 22 mar 2020

Do góry
Proszę o pomoc.

mam klona, któremu rok temu przycięłam jedno z rozgałęzień przy ziemi i pokryłam szarą maścią. W tym roku, po zimie zauważyłam, że kora odpada do wysokości 0,5 m nad ziemią (z drugiej strony pnia niż cięcie- strona Pd-Zach), wnętrze pnia jest szarawe a w środku jest pełno małych czarnych robaczków, jak przecinki.
Zrobiłam oprysk na robaczki i gdzieś na szybko przeczytalam, żeby usunąć obumarłą korę i pokryć pastą do roślin.
Niestety zrobiłam to zanim zanlazłam Wasze forum. Nożem zdjęłam dającą się zdjąc korę i pokryłam pastą. Zauważyłam jeszcze, że gdzieniegdzie pod korą są fragmenty jakby pokryte białą watką. To też posmarowałam pastą ogrodniczą z Targetu ( Jest biaława stąd ten kolor na zdj.)
Niestety nie mam zdj. sprzed mojej demolki, ale teraz to wygląda tak. Odcięłam też jedna gałązkę i nie ma tych czarnych mazów.
Czy to verticillium?
CZy jeżeli zaleję ziemie hektolitrami PW, to klon przeżyje , a grzyb w nim zdechnie, czy dalej w kolonie będzie jego siedlisko?
To zamo sie tyczy grzybów Trichoderma, czy jak je zastosuję, to uratuję klon, czy już zawsze będzie chory?

Dwa ogrody 12:46, 22 mar 2020

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

Jeszcze raz wrócę do tego pięknie kwitnącego obrzeża miodzio
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 12:43, 22 mar 2020

Do góry
I jeszcze ciemierniczek

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 12:42, 22 mar 2020

Do góry
A to moje ostatnie zakupy maleńkie

Życie w wiejskim ogrodzie 12:36, 22 mar 2020

Do góry
Katkak napisał(a)
Przemo, u Ciebie jak zwykle pięknie i z rozmachem. Te kule w misie z kwiatami podbiły moje serce . Aż jęzor z zachwytu wywaliłam

Szklane kule używane są przez Norweskich rybaków w pracy. Bardzo długo ich szukałem ale udało się, dołączyły do nich również metalowe. Taki klimacik stworzyłem na tarasie ...

Zieleń, drewno i antracyt 12:36, 22 mar 2020

Do góry
Za oknem piękne słońce zachęca do wyjścia, ale to tylko złudzenie. Lodowaty wiatr skutecznie uniemożliwia wszelkie działania ogrodowe. Zrobiłam szybki obchód. W skrzyniach zaczynają pojawiać się maleństwa. Szpinak najmniej się boi chłodu.
Nie wytrzymałam i odsadziłam jedną doniczkę bratkami Przed domem nie mam jej gdzie postawić, więc zdobi wejście do drewutni.
A w domu - w końcu wysiałam pomidory i spóźnione karczochy. Z tych drugich pewnie nic nie będzie, powinny pójść do doniczek w lutym.
Pszczelarnia 12:35, 22 mar 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

a potem uchwyciłam słońce.

Ooo Łałł jaki klimat
Zszywkowy ogród marzeń :) 12:33, 22 mar 2020

Do góry
zszywka napisał(a)

O to to chyba podobne do serduszki
Ogród bez reguł 12:29, 22 mar 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Hej

Nad ranem było -2C, teraz jest +2. Myślę, że nie specjalnych strat "w ludziach i sprzęcie" , ale to będzie wiadomo po wizji lokalnej.

Póki co, świeci słońce
Mam nadzieję, że ogrodowe magnolie przetrwały w równie dobrym stanie jak ta balkonowa

Ta Magnolka to wie jak trzymać człowieki w niepewności
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:27, 22 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Niedługo zacznę rozwożenie donic z cebulowymi, na razie sobie stoją i czekają aż pokażą kolor

Jeszcze chwilka ,jeszcze momencik
Pszczelarnia 12:24, 22 mar 2020

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Ten widok szklarni, to jak podróż w czasie. Czysta magia!

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:23, 22 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam pociachany początek od bramy, łącznie z pieleniem drogi do pewnego momentu. Idę i robię wszystko po kolei, łącznie z zasypywaniem nor po nornicach, widzę straty, pougryzane karpy np. gipsówki różowej i tulipanów.

Cieszy bardzo taka wysprzątana na tip top rabata.
Życie w wiejskim ogrodzie 12:20, 22 mar 2020

Do góry
Wendy79 napisał(a)

O, Panie, uklękłam.
Czekałam,czekałam i się doczekałam. Wiedziałam, że mnie nie zawiedziesz i że szczęka opadnie. Jednakże, z powodu choroby, jakikolwiek gwałtowny ruch głową jest niewskazany, więc kolana poszły w ruch.
Nigdy nie pojmę, jak Ty to robisz, że masz tak wymuskane... Tłumaczenia nie pomogą, nie pojmę i już. U mnie nieobrobione i teraz, jak pogoda taka piękna, siedzę w domu. Jednakże powtarzam sobie, że mam czas, jak mantrę i to mi pomaga. Zresztą, biorąc pod uwagę, zaistniałą na świecie sytuację, może niedługo czeka mnie dłuższe rozstanie z pracą, to tego czasu trochę będzie.
Skrzynie bardzo przemyślane. Rozwiązanie z tymi kołkami/palikami na okrycia włókniną/siatką widziałam w GW. i żałowałam, że nie pomyśleliśmy o takim rozwiązaniu. A przydałoby się teraz...Coś czuję, że nastąpi jeszcze większy rozkwit ogrodów warzywnych, a samowystarczalność w tej kwestii będzie w cenie.

Czekam, aż pokażesz powiększający się ogród warzywny, z rabatami kwiatowymi. Wiesz przecież, ze to mój "konik". Proszę, podeślij namiary na dalie. Z chęcią się skuszę.

Moje tulipany w donicach malutkie, doczekam się kwitnienia w maju może. Chyba za późno je wystawiłam na zewnątrz, ale to mój pierwszy raz, więc się uczę.

Rozgadałam się, więc już milknę (siedzę sama w domu, to nie ma dzioba do kogo otworzyć )
Pozdrawiam serdecznie

Witam serdecznie Współczuję choroby, wiem jak to jest bo zazwyczaj o tej porze roku zatoki mnie dopadają i pomimo idealnych warunków pogodowych za oknem i chęci człowiek musi siedzieć w domu. Zdrowie jednak ważniejsze a praca nie zając Obecnie przyszło ochłodzenie więc ogród tak dynamicznie się nie rozwija, można wiele spraw ogrodowych odłożyć na później.

W warzywniku zlikwidowałem poprzeczne alejki trawiaste przez co jest więcej miejsca pod nasadzenia i z urzędu będzie mniej koszenia pod kątami 90 * co mnie ogromnie cieszy.

Oprócz dużej ilości warzyw i wspomnianych owych dalii będzie również sporo kwiatów jednorocznych takich jak kosmosy, cynie, astry. Powstanie mała ,,farma,, kwiatowa która ma zasilić zapotrzebowanie na bukiety w domu i ogrodzie.

Nigdy nie wiadomo jaka będzie zima, swoje donice z tulipanami zawsze chowam bo się boję że zmarzną. W pojemnikach cebulowe bardzo szybko rosną, daj im trochę czasu .

Pozdrawiam gorąco i dużo zdrówka życzę

Zszywkowy ogród marzeń :) 12:17, 22 mar 2020

Do góry
Na końcu przedszkole miesiącznicy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies