Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Żywopłot strzyżony liściasty 10:32, 03 maj 2017

Do góry
Badziew bym powiedziała. Brzydactwo. Zdecydowanie sądzę o takim pomyśle negatywnie.
Codzienne przejeżdżam obok takiego pola obsadzonego taką wierzbą. Paskudztwo. Dobre na ogień.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 10:31, 03 maj 2017

Do góry
Koniczyna musi być w fazie wegetacji czyli wzrostu. Robić to w słoneczną pogodę. Widać już koniczynę? Rośnie? Jeśli tak - to można pryskać.
Nawożenie, zasilanie trawnika 10:28, 03 maj 2017

Do góry
RadekM napisał(a)
Witam

Mam pytanie co powinienem zrobić żeby poprawić wygląd trawnika.

Ziemię mam ph 8 w związku z tym 2 kwietnia areowałem trawnik z filcu i nawiozłem siarczanem amonu i podlałem. Po miesiącu ukazuje mi się taki oto obraz...

Gdzie popełniłem błąd?,

czy to wina pogody że tak nierównomiernie się zazielenił ?
bo zały miałem o takim wyglądzie jak te pasy

Czy mam w tych miejscach jeszcze raz areować czy nawieźć nawozem pro complex. ???. Jakie lekarstwo ?

1. Przejechać siewnikiem bo bladych pasach, tu trawnik jest zagłodzony, a tam gdzie zielony - spadł nawóz
2. Błąd popełniłeś podczas nawożenia, naucz się nawozić tak, aby nawóz spadł równomiernie a nie w pasy.
3. Nie to nie wina pogody, to wyłącznie twoja wina
4. Nie robić aeracji, zrobić nawożenie wyłącznie w bladych miejscach.
5. Lekarstwo - nauka nawożenia.

Przykład zdjęciowy powyżej -nawożenie w "koła" - u ciebie "w pasy".
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 10:24, 03 maj 2017

Do góry
To zapewne "tłusta" ziemia, nie powinna tak pękać. Może zmień nieco jej strukturę poprzez rozluźnienie torfem?
Chwasty w trawniku 10:21, 03 maj 2017

Do góry
To jeden "rzep". Plus mech.

Przekop widłami i wybieraj to, albo opryskaj. Pozbądź się, opryskanie herbicydem selektywnym nic nie da, bo trawnika tutaj nie ma już.
Zakładanie nowego trawnika na starym 10:19, 03 maj 2017

Do góry
Z opisu wynika, że deweloper, jak to deweloperzy - zrobił trawnik po najmniejszej linii oporu, czyli na "odwal". Nasypał, posiał i z głowy. Niech się Pan Przechol martwi . To bardzo częste postępowanie. Komu by się chciało właściwie przygotować glebę? Przekopać, odchwaścić, wyrównać? A potem dopiero siać.

Poziom trawnika przy płytach jest zbyt nisko, za mało ziemi, można się przewrócić.
Widoczny gruz, zapewne ziemia pobudowlana z innego miejsca zgarnięta, bo akurat brakowało.

Jak chcesz być bardziej dociekliwym to daj próbkę do zbadania, powiedzą czy to martwica czy coś odżywczego zawiera. A jak ci się nie chce, to nawieź kompostu,czy próchnicy, ukorzeniacza czy czegoś innego żyznego podłoża, przekop jeszcze raz wszystko i dopiero od nowa siej.

Całkiem sympatyczny ogródek, warto o niego zadbać.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:13, 03 maj 2017

Do góry
Zła? Ależ skąd.

Można było ewentualnie zrobić wątek w Ogrodach świata pt. 'Holandia wiosna 2017" ale jestem wdzięczna
Linia kroplująca - połączenie, ciśnienie 10:11, 03 maj 2017

Do góry
lucky napisał(a)
Witam muszę stworzyć projekt nawadniania. Mam problem. Jeśli zastosuję redukcje ciśnienia w lini kroplującej takiej jak na zdjęciu to ciśnienie na każdej z nich będzie takie same? Mogę oczywiście zmienić dane, zamiast 25m dać 50,100m. Czy takie połączenie będzie dobre. Skąd mogę wziąć tabelkę albo wykres ze spadkami ciśnienia? Czy każda rura ma inne spadki?

Brak zdjęcia. Załącz zdjęcie, o którym wspominasz.
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 10:02, 03 maj 2017

Do góry
Luqe napisał(a)
Witam jako nowy uzytkownik i od razu mam pytanie.

Musialem podniesc pare cm teren podworka wiec

Zamowilem ziemie zebyzrobic trawnik. Okazalo sie podczaz jej rozkladania ze robi sie duzo zbitych duzych granulek ziemia jest lepka i ciezko sie ja rozgrabia. Po zwalowaniu zrobila sie zbita powierzchnia prawie nie mozliwa do rozgrabienia. Jakos udalo mi sie ja grabiami rozluznic i posiac trawe. Po paru dniach mimo ze bylo mokro od deszczu i ziemia byla podlewana powstaly na niej pekniecia. Szczeliny maja szerokosc kilku milimetrow i jest ich naprawde sporo.

I teraz pytanie czy to jest normalne? Pierwszy raz widze taka pekajaca ziemie. Czy na takiej ziemi wyrosnie w ogole trawa czy to go...no nie ziemia pod trawnik?

Bede wdzieczny za pomoc bo nie wiem czy wolac sprzedacxe zeby zabieral ta ziemie czy spokojnie czekac az trawa zakielkuje i bedzie wszystko ok.
Pozdrawiam

Nie, to nie jest normalne. Aby poradzić z sensem pokaż proszę jak wygląda ta ziemia.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:59, 02 maj 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Koniczyny to raczej nie wyrwiesz samym wyrywaniem,

Zastosuj Bofix, Mniszek lub Starane. Pozbędziesz się szybko i ostatecznie.

Można je zastosować teraz w maju?
Stawy i przydomowe oczka wodne 07:39, 02 maj 2017

Do góry
Żabek się nie kupuje, ryby tak. Żaby muszą same przyjść. Taka ich "uroda".
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:33, 02 maj 2017

Do góry
Bardzo działaliśmy 1 maja. Prywatnie. Do nocy
Aż czułam w kościach i mięśniach Moje zdrowie wymaga nie szarpania się. Ale fajnie było popracować, bo w pracy to raczej wykonuję bardzo lekkie zajęcie polegające na patrzeniu i staniu ewentualnie
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:23, 02 maj 2017

Do góry
Koniczyny to raczej nie wyrwiesz samym wyrywaniem,

Zastosuj Bofix, Mniszek lub Starane. Pozbędziesz się szybko i ostatecznie.
Problemy techniczne 07:22, 02 maj 2017

Do góry
Sprecyzuj Asiu dokładnie, gdzie się nie zmienia liczba napisanych postów?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:27, 01 maj 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Joanka - dziękuję za wieści z Holandii. My w tym roku nie byliśmy na majówce, choć mieliśmy super zaproszenie, ale mam robotę u siebie. Dziś dopiero skończyliśmy o ósmej wieczorem. Czuję w kościach tę robotę.

Violka, dziękuję, masywny ten panicz

Panicz przecież musi być masywny by w zdrowiu i jednoczesnie dostojnie rodu dochował
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:58, 01 maj 2017

Do góry
Joanka - dziękuję za wieści z Holandii. My w tym roku nie byliśmy na majówce, choć mieliśmy super zaproszenie, ale mam robotę u siebie. Dziś dopiero skończyliśmy o ósmej wieczorem. Czuję w kościach tę robotę.

Violka, dziękuję, masywny ten panicz
Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:06, 01 maj 2017

Do góry
Nawóz plus woda (rozpuszczenie nawozu) i ciepło. I będzie nie do poznania trawnik.

No i przede wszystkim równomierne rozsypanie nawozu po trawniku, to podstawa. Jak sypiesz, patrz czy nawóz równomiernie spada. Najlepiej aby miał inny kolor - widoczny. Np. niebieski. Albo duże granulki.
Choroby klonów, klon - Acer 09:03, 01 maj 2017

Do góry
Slawmat napisał(a)
Witajcie,
nie znalazłem odpowiedniego wątku, zatem w nowym proszę o pomoc w rozpoznaniu choroby mojego klona (zdj 1).
2 sezony temu usunąłem jeden z pni tego klona, gdyż zczerniał, a jego liście brązowiały.
Teraz liście są jeszcze piękne, ale na pniu pojawiła się niepokojąca, czarna plama (zdj 2).
Obejrzyjcie proszę zdjęcia i powiedzcie co to może być i jak ratować mojego przyjaciela
Z góry dziękuję!
Sławek
Pnącze do pojemników 22:08, 30 kwi 2017

Do góry
Sporo jest go na Ogrodowisku, ale z pnączem ma niewiele wspólnego, raczej obfita kępa liści, ciekawa kolorystycznie (żółta lub bordowa). Bardzo ładna do kompozycji.

U nas funkcjonuje jako Ipomea. Tu jest wątek o niej https://www.ogrodowisko.pl/watek/1849-ipomea

Bogusi pytaj - ona dużo wie o tej roślinie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/272-w-cieniu-zacieniona?page=1779#post_8
https://www.ogrodowisko.pl/watek/272-w-cieniu-zacieniona?page=1742#post_8
Żywopłot strzyżony liściasty 22:02, 30 kwi 2017

Do góry
Pokaż przede wszystkim jak je posadziłaś, bez tego moje rady są bezużyteczne bo w ciemno.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies