Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:59, 02 maj 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Koniczyny to raczej nie wyrwiesz samym wyrywaniem,

Zastosuj Bofix, Mniszek lub Starane. Pozbędziesz się szybko i ostatecznie.

Można je zastosować teraz w maju?
Stawy i przydomowe oczka wodne 07:39, 02 maj 2017

Do góry
Żabek się nie kupuje, ryby tak. Żaby muszą same przyjść. Taka ich "uroda".
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:33, 02 maj 2017

Do góry
Bardzo działaliśmy 1 maja. Prywatnie. Do nocy
Aż czułam w kościach i mięśniach Moje zdrowie wymaga nie szarpania się. Ale fajnie było popracować, bo w pracy to raczej wykonuję bardzo lekkie zajęcie polegające na patrzeniu i staniu ewentualnie
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:23, 02 maj 2017

Do góry
Koniczyny to raczej nie wyrwiesz samym wyrywaniem,

Zastosuj Bofix, Mniszek lub Starane. Pozbędziesz się szybko i ostatecznie.
Problemy techniczne 07:22, 02 maj 2017

Do góry
Sprecyzuj Asiu dokładnie, gdzie się nie zmienia liczba napisanych postów?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:27, 01 maj 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Joanka - dziękuję za wieści z Holandii. My w tym roku nie byliśmy na majówce, choć mieliśmy super zaproszenie, ale mam robotę u siebie. Dziś dopiero skończyliśmy o ósmej wieczorem. Czuję w kościach tę robotę.

Violka, dziękuję, masywny ten panicz

Panicz przecież musi być masywny by w zdrowiu i jednoczesnie dostojnie rodu dochował
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:58, 01 maj 2017

Do góry
Joanka - dziękuję za wieści z Holandii. My w tym roku nie byliśmy na majówce, choć mieliśmy super zaproszenie, ale mam robotę u siebie. Dziś dopiero skończyliśmy o ósmej wieczorem. Czuję w kościach tę robotę.

Violka, dziękuję, masywny ten panicz
Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:06, 01 maj 2017

Do góry
Nawóz plus woda (rozpuszczenie nawozu) i ciepło. I będzie nie do poznania trawnik.

No i przede wszystkim równomierne rozsypanie nawozu po trawniku, to podstawa. Jak sypiesz, patrz czy nawóz równomiernie spada. Najlepiej aby miał inny kolor - widoczny. Np. niebieski. Albo duże granulki.
Choroby klonów, klon - Acer 09:03, 01 maj 2017

Do góry
Slawmat napisał(a)
Witajcie,
nie znalazłem odpowiedniego wątku, zatem w nowym proszę o pomoc w rozpoznaniu choroby mojego klona (zdj 1).
2 sezony temu usunąłem jeden z pni tego klona, gdyż zczerniał, a jego liście brązowiały.
Teraz liście są jeszcze piękne, ale na pniu pojawiła się niepokojąca, czarna plama (zdj 2).
Obejrzyjcie proszę zdjęcia i powiedzcie co to może być i jak ratować mojego przyjaciela
Z góry dziękuję!
Sławek
Pnącze do pojemników 22:08, 30 kwi 2017

Do góry
Sporo jest go na Ogrodowisku, ale z pnączem ma niewiele wspólnego, raczej obfita kępa liści, ciekawa kolorystycznie (żółta lub bordowa). Bardzo ładna do kompozycji.

U nas funkcjonuje jako Ipomea. Tu jest wątek o niej https://www.ogrodowisko.pl/watek/1849-ipomea

Bogusi pytaj - ona dużo wie o tej roślinie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/272-w-cieniu-zacieniona?page=1779#post_8
https://www.ogrodowisko.pl/watek/272-w-cieniu-zacieniona?page=1742#post_8
Żywopłot strzyżony liściasty 22:02, 30 kwi 2017

Do góry
Pokaż przede wszystkim jak je posadziłaś, bez tego moje rady są bezużyteczne bo w ciemno.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 22:01, 30 kwi 2017

Do góry
Nieważne co to, ważne że niepożądane i natychmiast wyrywaj ze wszystkim te kępy. Uzupełniaj ziemią, dosiewaj.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 21:59, 30 kwi 2017

Do góry
Diamond napisał(a)
To pytanie czy wystarczy ptasia interwencja czy trzeba to potraktować jakąś chemią? Trawnik był zakładany w maju zeszłego roku na konkretniej glinie wymieszanej z 5cm piasku oraz kolo 5cm ziemi na wierzch.

To sprawa bardzo skomplikowana, chemia nie załatwi sprawy.
Przeczytaj o cyklu rozwojowym twojego wroga.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 21:58, 30 kwi 2017

Do góry
Dżdżownice nie szkodzą tutaj. One przerabiają martwe szczątki a nie gryzą od spodu trawnika.

Zastanów się czy trawnik ma z czego rosnąć. Wygląda jakby brakowało mu zarówno wody, jak i składników odżywczych. Przed dosiewką to trzeba zapewnić. Wtedy dosiewka nie będzie potrzebna.
Chwasty w trawniku 21:53, 30 kwi 2017

Do góry
To prawdopodobnie tobołki polne link

To roślina jednoroczna, zapewne jej nasiona znalazły się w glebie z okolicznych pól. Koś albo wyrywaj, nie dopuść do ponownego wysiania się. Sprawdź czy po zgnieceniu wydziela zapach czosnku. Popatrz na zdjęcia.

Albo tasznik pospolity link

Roślina dwuletnia lub jednoroczna.
Ogrodowe dylematy Kasi ... pomożecie? 21:46, 30 kwi 2017

Do góry
Plan jest bardzo ładny. Cięcie trawnika bardzo precyzyjne, normalnie chyba sznurkiem robione w koło??

Wspaniale.
Żywopłot strzyżony liściasty 21:07, 30 kwi 2017

Do góry
Posadziłam je co 25cm, może za gęsto skoro powinnam teraz dosadzić malutkie? Masz racje Danusiu że nie kupuje się drzew przez internet, w sumie to miałam je jechać odebrać osobiście, ale auto mi się pospulo i zdecydowałam się na wysyłkę....

Gardenarium napisał(a)
Dosadzić malutkie pod spód, nic z tym nie zrobisz bo nie urośnie pod spodem już. A ucinanie bez sensu, to po co kupować było wysokie? Takie to są te zakupy przez internet. Drzew się nie kupuje przez internet.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:16, 29 kwi 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dzisiaj klepnęłam w kolana siedząc przed kompem i Kreska wskoczyła na kolana przy biurku moim Patrzy w monitor. Mówię: "piszę o tobie, zobacz"

jejciu jak super
będzie dobrze z nóżkami ,najważniejsze że to nie boli ją
Mój przeróbkowy ogród 16:46, 29 kwi 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak, ja wiem, nawoziłaś nieumiejętnie, nawóz nierównomiernie się rozsypał i trawnik jest w łaty. I to jakie łaty. Widać gdzie spadł nawóz (trawa ciemna) a gdzie jest go za mało albo raczej wcale (trawa jasna, zagłodzona).

Trzeba poćwiczyć sypanie, albo kupić dobry siewnik ręczny nie wózkowy, bo dla odmiany będziesz miała trawnik w pasy

Dziekuje za odpwoiedz, a prosze mi doradzic czy go teraz w te jasne miejsca posypac czy poprostu poczekać i w czerwcu go zasilic ale siewnikiem ?
Żywopłot strzyżony liściasty 07:34, 29 kwi 2017

Do góry
Dosadzić malutkie pod spód, nic z tym nie zrobisz bo nie urośnie pod spodem już. A ucinanie bez sensu, to po co kupować było wysokie? Takie to są te zakupy przez internet. Drzew się nie kupuje przez internet.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies