Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:22, 21 mar 2020

Do góry
Będzie sporo orlików bo o to zadbałam i dałam się im rozrosnać gdzie chciały

kilka tych narcyzy zerwałam bo jak fikną to szkoda - też tak nigdy wcześnie nie były

mój stoliczek wiosny jakiś mało zadbany ale i tak cieszy

róże całkiem oszalały - nie mam pociętych jeszcze wielkokwiatowych a już mają spore listki - zetne je po mrozach

tawuła wczesna zwykle kwitła około 20 kwietnia - teraz będzie wcześniej
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:17, 21 mar 2020

Do góry
dawno nie sadziłam hiacyntów, mam od kilku lat już wyrodzone ale stale się meldują

posadziłam nowe i to widać

donice z tulipanami nie okryte a tu nawsadzałam wiele jakiś starych cebulek i widać że nawet zakwitną tylko czy przetrwają

tulipany coś za wczesnie choć wczesne

Malwowy ogród 22:16, 21 mar 2020

Do góry
Dzisiaj podsypałam krzewy nową korą. Ściąganie darni to najgorsza robota. Moja ręka cała obolała po dzisiejszych pracach.

Tulipany już całkiem duże. Martwię się czy nie zmarzną.
Doniczki pochowałam.
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:13, 21 mar 2020

Do góry
Irenko bardzo dziękuję.

Już kiedyś miałam pisać, że zauważyłam że jak jest jakiś ogród który znamy
to cała uwaga skupia się na właścicielach a ogród jakby schodzi na drugi plan.

Zauważyliście że jak jest mało sympatyczny właściciel /bo tak wyszło a może jest inaczej/ na dodatek w ogrodzie pracuje ekipa to nie ma bata - ogród jest beznadziejny - chociaż piękne rośliny w nim rosną.
Dlatego tak bardzo, bardzo lubię zwiedzać ogrody - wszystkie żeby w realu i swoim okiem ogarniać piękno rabat.
Nie wiem, nie planuję na razie żadnych wizyt choć jakieś dalekie są.

Aktualna sytuacja mnie przytłacza. Muszę uczestniczyć niestety w przestrzeniach poza ogrodem i powala mnie głupota i niefrasobliwość ludzi.
Najchętniej zostałabym w ogrodzie i jadła szczypiorek.

Apeluję do wszystkich którzy zaglądają do mojego wątku - dbajcie o siebie i innych też zachowując przynajmniej odległość.

Zastanawiam się nad takim hula hop o 2 metrowej średnicy - może by to coś dało.

Tyle.

A ogród to jakiś raj. Teraz już przedwiośnie za nami - i wiosna z mrozami w 3 kolejne noce się zakrada.Stale coś.

Tymczasem pocieszyłam oko.

Kalina angielska zakwitła już jednym kwiatkiem - pytam się jej co tak wcześnie - a jutro zobaczę jak się ma po mrozie.

przebiśniegi przekwitły znaczy wiosna się rozpycha na maksa - można by je teraz podzielić i w ten sposób zadbać o kolejny czas kwitnienia.

Na rabacie czosnki pomnożyły się - nie wiem czy zakwitną - a sadziłam 2 lata temu i już takie kępy

Malwowy ogród 22:12, 21 mar 2020

Do góry
ewsyg napisał(a)
Dla róż zrób kopczyki z ziemni lub kory. Ja robię z kory.

Róże obsypałam zrębkami.

A wieczorem przykryłam doniczką, żeby zabezpieczyć przed mrozem.
Nie wiem czy to ma sens ale gdzieś widziałam, że tak można zrobić.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:25, 21 mar 2020

Do góry
effka napisał(a)
W ramach, siedź w domu z dzieckiem i nie zwariuj
Obsadzałyśmy dzisiaj kaktusiarkę Wszystko zrobiła sama, jestem dumna!

Proszę o pochwały dla mojej kochanej córci

Super, bardzo lubię kaktusy mam ich kilka, ten taki podwójny podoba mi się najbardziej, a posadzić kaktusy nie jest wcale łatwo
Pozdrawiam
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 21:17, 21 mar 2020

Do góry
Dziś zarezerwowałam magnolię Lennei Alba - oby była prawdziwa Stąd moja rezerwacja do czasu kwitnienia, bo kolejnej pomyłki nie chcę...
Rozkminiam tylko różne miejscówki, bo mam 3 w głowie z czego każda wymaga przeróbek na rabacie

Ogród bez reguł 21:07, 21 mar 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

no nie wiem nie wiem ..nie chcę urazić Twojej pokrzywy, ale ewidentnie brakuje jej tego-czegoś
Zdaję sobie z tego sprawę Nie każda pokrzywa jest TĄ pokrzywą...

Ogród bez reguł 21:02, 21 mar 2020

Do góry
jolanka napisał(a)
Jak tak patrzę Asiu na te piękne widoki ogrodowe to o około 2 tygodnie wcześniejsza wegetacja u Ciebie. Ty masz już cudne kolory, na Mazowszu jeszcze poczekamy
Faktycznie, u nas już czuje się tę wiosnę

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 21:02, 21 mar 2020

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Ciemierniki nadal piękne...

Obok magnolia Satisfaction ma niesamowite pąki.

Witaj
Ciemiernik bajeczny ,poprostu cudo.
Ogród bez reguł 20:57, 21 mar 2020

Do góry
TAR napisał(a)
u mnie tylko Stellata szybko startuje, Butterka i Suzan najwczesniej polowa kwietnia kwitly. Raczej blizej im majowki. U nas jednak chlodniej niz na poludniu czy srodkowej czesci kraju.
Ja muszę w tym roku sklasyfikować te wszystkie magnolie . Bo na razie to wiem na pewno o dwóch - stellata i Sunsation. Reszta do rozgryzienia
W ub. roku szczyt kwitnienia też przypadł na kwiecień, ale pierwsze kwiaty sfotografowałam 23.03.2019

Pachnący różami, malowany bylinami 20:45, 21 mar 2020

Do góry
Witaj Małgosiu (Gosialuk) ja iryski kupiłam u mnie w centrum ogrodniczym.

Agatko (Nowa12) ja kupiłam takie róze:

The Albrighton Rambler

Eisvogel

Rose de Tolbiac

Elu (ElaS) ja wszystkie rośliny zakupione w woreczkach sadzę do doniczek na okres przejściowy. Jak się ukorzenią i nie ędzie zagrożenia przymrozkami to wysadzę do ogrodu.

Kasiu (Kasiek) ja czytałam, że pomidory lubią przesadzanie. Nie wiem, czy Ty roisz źle, chyba nie.

Irenko ( Milka) bardzo dziękuję. ciekawa jestem Twoich nowych donic. Trzymam za nie kciuki.

Taka pszczółka do mnie przyleciała, taki zwiastun wiosny.

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 20:25, 21 mar 2020

Do góry
Dorii napisał(a)

Niech już ta zima odchodzi mamy już jej dość
Wiosna nam potrzebna
Rabata przed domem -raczkująca w ogrodzie 20:17, 21 mar 2020

Do góry
Witaj Asiu teraz już oficjalnie na forum

I pierwsza propozycja

Róża wysoko szczepiona, tak na 1,10m.
Byliny to Limonium latifolium x3, zamiennik Salvia Caradonna
Iris barbata x3
Echinacea purpurea x3
Geum x5
Alchemilla epipsila x5, zamiennik Alchemilla mollis x3

Trawa to Sesleria autumnalis x 3 pomiędzy irysami. I teraz jeszcze się zastanawiam, czy ta trawa nie będzie za niska. Stipy nie sadziłabym, bo będzie się wysiewać między kostką.
Pszczelarnia 20:14, 21 mar 2020

Do góry
Dziś przed wieczorem najpierw zrobiłam bukiet

a potem uchwyciłam słońce.

Ogród bez reguł 20:13, 21 mar 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)

I specjalnie dla Asi deszczowymaj - mam i ja

no nie wiem nie wiem ..nie chcę urazić Twojej pokrzywy, ale ewidentnie brakuje jej tego-czegoś
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 20:09, 21 mar 2020

Do góry
No to czekam na te mrozy....

Może to nie wypali, ale nakryłam agrowłókniną moją morelę całą w pąkach... Mam nadzieję, ze pod naporem wiatru nie zwieje tego kokona.... zszywaczem biurowym zszywałam

Szklarnia w ogrodzie 20:02, 21 mar 2020

Do góry
Kochani.
Właśnie zamontowaliśmy szklarnie a raczej szklarenkę w ogrodzie. Maleństwo ma 5,6m2 i zrobione jest z poliwęglanu.
Wyglada tak:

Z jednej strony (zachodniej) przyklejone jest do drewutni - mamy niewielki ogrod i nie dało sie inaczej- najwyżej w niektórych miejscach bedzie brakować światła.

Powiedzcie mi jak zaaranżować taką szklarenkę- postawiłam wstępnie obręcze do pomidorów w miejscach gdzie bedą pomidory. Obręcze oddalone są o Ok 50cm od siebie. Same obręcze maja 20x20 (chyba troszke przesadziłam z wielkością)

W środku przy tych brudnych płytach są heszcze drewniane belki ale jak tylko przyjdą obrzeża to tych drewnianych belek nie bedzie.

Powiedzcie czy taki rozstaw pomidorów może być? Czy może całkiem inaczej to zaaranżować. Pomiędzy pomidorami byłaby sałata, czosnek, jakiś ogórek i aksamitki na wszelki wypadek.
Rabata przed domem -raczkująca w ogrodzie 19:36, 21 mar 2020

Do góry
Kochani ten wątek dedykuję mojemu mężowi który chce żeby ogrod było czuć bo stracił wzrok. Jestem pielęgniarka , mama 9 latka i żona Łukasza który mimo przeciwności walczy. Chcieliśmy piękny ogród ale przeciwności losu odwlekaja spraw. Czas zacząć tworzyć małymi krokami istna odskocznie OGROD . Chcemy zacząć od małej rabatka na tarasie. Podo aja nam się róże byliny lawenda szalwia i trawy ozdobne , iglaki też miel widziane.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies