Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Mój przeróbkowy ogród 20:12, 28 kwi 2017

Do góry
Poczytaj o nawożeniu.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/410-jak-nawozic-trawniki

Tu jest ten siewnik.
Mój przeróbkowy ogród 19:57, 28 kwi 2017

Do góry
Tak, ja wiem, nawoziłaś nieumiejętnie, nawóz nierównomiernie się rozsypał i trawnik jest w łaty. I to jakie łaty. Widać gdzie spadł nawóz (trawa ciemna) a gdzie jest go za mało albo raczej wcale (trawa jasna, zagłodzona).

Trzeba poćwiczyć sypanie, albo kupić dobry siewnik ręczny nie wózkowy, bo dla odmiany będziesz miała trawnik w pasy
Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:17, 28 kwi 2017

Do góry
Oczywiście że są powodem, podgryzają korzenie i trawnik zamiera, wyłazi łatwo z gruntu jak pociągniesz.
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 12:28, 28 kwi 2017

Do góry
Nie poddawaj się, trzymam kciuki, u nas leje z nieba. Ciurkiem.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:26, 28 kwi 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Danusiu świetna fota w Werandzie

Słońca życzę

A, dziękuję Masz na myśli stylizację czy artykuł o kwitnących drzewach?
Coś czuję, że stylizacja, bo..jedna fota
Świdośliwa - Amelanchier 10:33, 28 kwi 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie pokazuj etykiety tylko pokrój drzewka.

Dzień dobry po przerwie zimowej, zgodnie z sugestią wklejam zdjęcia

Zdjęcia nie są doskonałe. Proszę poradź. Nie wiem, czy w takiej formie osiągnę zamierzony efekt, wszystkie są od samej ziemi rozgałęzione. Ale może bardziej doświadczona w formowaniu drzewek podpowiesz mi, czy jest jakakolwiek szansa na osiągnięcie pokroju drzewka z tego co widać.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
Letnie skrzynki balkonowe i donice 07:36, 28 kwi 2017

Do góry
To są takie bluszcze "szklarniowe" co się kupuje na giełdzie lub w kwiaciarni. Biało lub żółto obrzeżone, lub z ciekawie powycinanymi liśćmi.

One nie zimują, no chyba że we Wrocławiu.

Stary piec....jako kwietnik 07:30, 28 kwi 2017

Do góry
Popatrz jeszcze na to, co prawda nie piec, ale taki efekt trzeba osiągnąć

Puste miejsca wypchaj mchem

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/493-zywe-obrazy-z-sukulentow

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/501-sukulenty-w-misach-i-nie-tylko
Stary piec....jako kwietnik 07:26, 28 kwi 2017

Do góry
Powpychać rojniki w dziury, każdy owijać zdjętym trawnikiem zielonym do środka. Żeby trawa nie wyrosła. A jeśli piec w cieniu stoi - to paprocie i bluszcz.

Na dolnym ruszcie postawić wykonaną samodzielnie skrzynkę z drewna z odzysku, będzie dodatkowe miejsce na sadzenie roślin.

Nie malować, zostawić zardzewiałe.

Jednak dalsza aranżacja powinna wyglądać podobnie, ogród rustykalny lub ogród z odzysku. Wszystkie ozdoby nieco odrapane i zardzewiałe.
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 07:24, 28 kwi 2017

Do góry
Herbicyd już zakończył swoje działanie. Na opakowaniu przeczytaj kiedy można po nim sadzić (powinno być napisane).
Jeśli chcesz poprawić stan trawnika, natychmiast wydrapuj te spalone miejsca, trawa łatwo wyjdzie. Czyść teren, dosypuj ziemi i siej nową trawę. Kup mieszankę do regeneracji, z reguły są tam gatunki traw które bardzo szybko wschodzą, załata się i będzie ładnie.
Ogrodowy S.O.S 07:21, 28 kwi 2017

Do góry
Rozpocznij od planowania

Zrób plan działki i wg Twoich potrzeb - nanieś gdzie co ma być. Rosliny później. Ozdobisz nimi resztę ogrodu jaka ma zostać.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/56-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-2-planowanie

Drugi krok - zrobienie listy roślin. Pomoże w tym artykuł

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/376-dobor-odpowiednich-roslin-do-ogrodu

Jeśli jesteś niezdecydowana, to zdecyduj się, bo nigdy nie dotrzesz do celu.

Szkodniki róż - problemy 20:00, 27 kwi 2017

Do góry
Na pewno dodatkowo masz skoczka, widać kropki i białe odbarwienia, ale to mniejszy problem.

Nie wiadomo dokładnie co to jest, ale szara pleśń bardzo prawdopodobna, na pewno trzeba dokładnie oczyścić róże z chorych części, żeby zapewnić dobre osuszanie krzewu z wilgoci, liście porażone wyciąć, pędy poprzycinać do zdrowego i podlać oraz opryskać co zostało.

Jak będziesz cięła, pokaż zdjęcie poprzeczne pędu, czy nie ma wiązek pierścieni brązowych bo to oznacza werticiliozę. Przyjrzyj się dobrze pędom.

Opryskaj preparatem Rovral lub Kaptan.
Szkodniki róż - problemy 19:58, 27 kwi 2017

Do góry
Odnośnie zdeformowanego liścia - Zajrzyj na spód liścia, czy nie ma tam takich białych owadów, które gdy potrącisz liść - skaczą.
To mogą być skoczki różane.

jeśli szkodników jest mało usuń zaatakowane liście albo zgniataj szkodniki przez liść. Jeśli dużo -

opryskaj Owadofosem albo Tastarem.

Co do pierwszych zdjęć zajrzyj czy nie ma zgrubienia pędu, może żeruje tam bruzdownica pędówka. Tylko, że wtedy by całe pędy nie usychały tylko górna część.

Jeśli to choroba grzybowa może pomóc podlanie Miedzianem.
Pokaż więcej zdjęć rośliny, z boku też.
Szkodniki róż - problemy 19:57, 27 kwi 2017

Do góry
alien17 napisał(a)
Witam wszystkich, ostatnio zaobserwowałam coś dziwnego u moich róż dokładnie chodzi mi o liście tak jakby nie były rozwinięte , możecie mi coś doradzić co to może być i jak temu zaradzić ? Jak najszybciej proszę o pomoc.
Poniżej zamieszczam zdjęcia w linku:

Nawożenie, zasilanie trawnika 19:14, 27 kwi 2017

Do góry
Tego można się nauczyć, trzeba to robić z głową i patrzeć jak spadają granulki. To gołym okiem widać. Kup siewnik ręczny.
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 19:12, 27 kwi 2017

Do góry
Trzeba zobaczyć co będzie, gdy herbicyd skończy swoje działanie. Nawóz jedynie wzbudzi żywą trawę, ale tej spalonej nie wskrzesi.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:29, 27 kwi 2017

Do góry
Nie sypać pod trawnik, położyć trawnik, nie sypać na trawnik.

Trawniki z rolki są intensywnie nawożone i jak kupisz to musisz odczekać co najmniej 3 tygodnie z nawożeniem. Nie nawozisz ładnego, świeżego trawnika zakupionego od producenta. Możesz go spalić.
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 07:26, 27 kwi 2017

Do góry
Nawóz nie jest lekarstwem na spalenie trawnika herbicydem. Tu jest potrzebny czas i popatrzenie na efekty szkodliwych działań.

Czas... boję się że ten nawóz doradził jakiś dyletant.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:01, 26 kwi 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dzisiaj klepnęłam w kolana siedząc przed kompem i Kreska wskoczyła na kolana przy biurku moim Patrzy w monitor. Mówię: "piszę o tobie, zobacz"
Danusiu, ja też tak rozmawiam ze swoją piesią...Trzymam kciuki...będzie dobrze z łapkami...wierzę
Kłopoty - problemy z trawnikiem 14:31, 26 kwi 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeśli trawnik jest zachwaszczony to przekopanie nie zniszczy chwastów i te z wielkimi korzeniami typu mniszek czy krwawnica mogą wyjść. Jakiego typu to są chwasty, czy wieloletnie czy małe jakieś. Przydałoby się zdjęcie. Ale skoro zdjęcia nie ma to moja rada brzmi-

przekopać widłami, wybrać chwasty i trawę łącznie z korzeniami, nawieźć teren dobrą, żyzną ziemią przekopać i dalej postępować jak z radami o sianiu trawnika (grabienie, równanie, wałowanie itd).

Nie mam w chwili obecnej możliwości wykonania zdjęcia bo jestem poza domem. W trawniku znajdują się głównie mlecze, stokrotki, konczyna i inne dziadostwo. Dodatkowo jest mocno przerzedzony spowodowany pewnie słabą glebą.
Przekopię całość, wygrabię wszystko i nawiozę nowej ziemi. Czy spryskanie ziemi przed rozłożeniem rolki da jakiś efekt ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies