Dżdżownice nie szkodzą tutaj. One przerabiają martwe szczątki a nie gryzą od spodu trawnika.
Zastanów się czy trawnik ma z czego rosnąć. Wygląda jakby brakowało mu zarówno wody, jak i składników odżywczych. Przed dosiewką to trzeba zapewnić. Wtedy dosiewka nie będzie potrzebna.
To roślina jednoroczna, zapewne jej nasiona znalazły się w glebie z okolicznych pól. Koś albo wyrywaj, nie dopuść do ponownego wysiania się. Sprawdź czy po zgnieceniu wydziela zapach czosnku. Popatrz na zdjęcia.
Posadziłam je co 25cm, może za gęsto skoro powinnam teraz dosadzić malutkie? Masz racje Danusiu że nie kupuje się drzew przez internet, w sumie to miałam je jechać odebrać osobiście, ale auto mi się pospulo i zdecydowałam się na wysyłkę....
Dosadzić malutkie pod spód, nic z tym nie zrobisz bo nie urośnie pod spodem już. A ucinanie bez sensu, to po co kupować było wysokie? Takie to są te zakupy przez internet. Drzew się nie kupuje przez internet.
Tak, ja wiem, nawoziłaś nieumiejętnie, nawóz nierównomiernie się rozsypał i trawnik jest w łaty. I to jakie łaty. Widać gdzie spadł nawóz (trawa ciemna) a gdzie jest go za mało albo raczej wcale (trawa jasna, zagłodzona).
Trzeba poćwiczyć sypanie, albo kupić dobry siewnik ręczny nie wózkowy, bo dla odmiany będziesz miała trawnik w pasy
Dzień dobry po przerwie zimowej, zgodnie z sugestią wklejam zdjęcia
Zdjęcia nie są doskonałe. Proszę poradź. Nie wiem, czy w takiej formie osiągnę zamierzony efekt, wszystkie są od samej ziemi rozgałęzione. Ale może bardziej doświadczona w formowaniu drzewek podpowiesz mi, czy jest jakakolwiek szansa na osiągnięcie pokroju drzewka z tego co widać.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
Powpychać rojniki w dziury, każdy owijać zdjętym trawnikiem zielonym do środka. Żeby trawa nie wyrosła. A jeśli piec w cieniu stoi - to paprocie i bluszcz.
Na dolnym ruszcie postawić wykonaną samodzielnie skrzynkę z drewna z odzysku, będzie dodatkowe miejsce na sadzenie roślin.
Nie malować, zostawić zardzewiałe.
Jednak dalsza aranżacja powinna wyglądać podobnie, ogród rustykalny lub ogród z odzysku. Wszystkie ozdoby nieco odrapane i zardzewiałe.
Herbicyd już zakończył swoje działanie. Na opakowaniu przeczytaj kiedy można po nim sadzić (powinno być napisane).
Jeśli chcesz poprawić stan trawnika, natychmiast wydrapuj te spalone miejsca, trawa łatwo wyjdzie. Czyść teren, dosypuj ziemi i siej nową trawę. Kup mieszankę do regeneracji, z reguły są tam gatunki traw które bardzo szybko wschodzą, załata się i będzie ładnie.