Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Basia - Mój Świat 18:45, 07 maj 2020

Do góry
Na razie jest ok.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 18:44, 07 maj 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
Pięknie koleżanko, pięknie .
A mnie dziś jakiś ból wlazł pod łopatkę, ruszać się nie mogę...a takie miałam ogrodowe plany .

Oj niedobrze!

Ja dziś śmigam, choć zakwasy mam lekkie, bo sobie sprawiłam o taki prezent na urodziny

I wczoraj trening był...
Skoro siłownie zamknięte, to trzeba sobie samemu radzić

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 18:43, 07 maj 2020

Do góry
Ro temu do niebieskich irysów dosadziłam moje sadzonki jeżówek.
Mam nadzieję doczekam się cudnych kwiatów w falujących liściach irysów......

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 18:40, 07 maj 2020

Do góry
2 tygodnie temu.....

wszystko w powijakach

Rozpoznawanie roślin iglastych.... 18:38, 07 maj 2020

Do góry

Dzień dobry,

Akcja: poszukiwany - poszukiwana

Mam w ogrodzie fajną odmianę żywotnika ale nie mam pojęcia jaka to odmiana. Ma ładny pokrój, wolno rośnie, nie podsycha, a co najważniejsze ma przepiękny groszkowy odcień. Ta odmiana jest dużo ładniejsza od wszędobylskiego szmaragdu. Kiedyś - z gałązki ukorzeniła w balocie go moja mama - wyszło kilka sadzonek. Nie mamy pojęcia jaka to odmiana. Fajnie się formuje - ma lekko opadające gałązki, nie podsycha i ten kolor. Jeśli ktoś pozna jaka to odmiana to będę bardzo wdzięczna.

Ogród do odnowy 18:37, 07 maj 2020

Do góry
Tak wygląda dziś wieczornik od Lucy

Zakładanie nowego trawnika na starym 18:37, 07 maj 2020

Do góry
Dzień dobry. Jestem kolejna osoba, która popełniła błędy przy zakładaniu trawnika.
Miałem 5 letni zaniedbany trawnik. Zamówiłem glebogryzarke separacyjna. Dlaczego separacyjna? Podobno po jej użyciu ziemia miała być gotowa pod sianie trawy. Tak tez mi powiedział Pan, który wykonał ta czynność. Zrobiłem jak on mówił. Czyli posiałem trawę, zwalowalem i podlewalem kilka razy dziennie żeby nasiona nie wyschły. Efekt jest taki, ze stara trawa i tak miejscami się przebiła (ma już około 10-15cm). Nowa wschodzi bardzo powoli 2-4cm. Minęły już 4 tygodnie. Wiem było zimno. Trudne warunki do wzrostu trawy. Bardzo dużo pustych miejsc.
Moje pytanie brzmi: co teraz zrobić? Poczekać aż nowa osiągnie 10 cm i zrobić dosiewke? Jak tak to jak ta dosiewke wykonać? Użyć wertukulatora minimalnie naciąć darń, przy użyciu siewnika zasiać trawę i przysypać piaskiem (nie torfem), tak jak było proponowane we wcześniejszych postach?
System automatycznego nawadniania 18:31, 07 maj 2020

Do góry
PiterSas napisał(a)

Hej.
Musisz przeliczyć.
Ja mam taką sekcję u siebie ok. 12 zraszaczy i działa - gorzej jest przy przedmuchiwaniu przed zimą
Odnośnie strat to przy Twoim ciśnieniu ok. 4 Bar i rurze 1 cal nie przejmowałbym się …
Jeszcze jedno - czy pierwszy zraszacz sekcji żółtej pracuje na 90 stopni (ten przy tarasie)? Lepiej by było ustawić go na 270 stopni.
Czyli jeszcze raz policz wydatki wody i w razie czego dołóż 1 sekcję.

Zrobiłem korektę

Zapotrzebowanie na wodę w sekcji żółtej po dodaniu zraszaczy to 2,28m3/h przy wydajności 2,4m3/h.
Pierwotnie zamierzałem tam zmiksować MP800 z MP1000. Niestety jak doczytałem, to MP800 mają opad na poziomie 20 mm/h, a MP1000 10 mm/h. Jest za to wersja MP815 (zasięgiem podobne do MP1000), ale z opadem 20 mm/h. Niestety jak widać wyżej to będzie wymagało drugiej sekcji

W przypadku tej przestrzeni głównej to jeszcze mi wyszedł taki projekt: 6 zraszaczy MP3500. Poza dziurą przy "drewutni" i inspektach, wygląda optymistycznie Tylko czy przy silniejszych powiewach wiatru to zadziała? Wydajnościowo to wygląda nieźle - 1,5m/h na sekcje.

Pomocy.Zakladanie nowego trawnika na starym i równanie działki 18:29, 07 maj 2020

Do góry

Chce wyrównać działkę mała koparko-spycharka i jaka powinna być kolejność wykonywanych prac.
1. potraktować preparatem na chwasty (jaki będzie skuteczny?)
Następnie
2.wypozyczyc glebogryzarkę (podobno najlepsza w tym wypadku była by seperacyja, tylko nie wiem czy taka znajdę
Następnie
3. oczyścić z kamieni, jakiś chwastów itp
I dopiero wynająć spycharka żeby wyrównać. Chodzi mi żeby było to najskuteczniej żeby ponownie chwasty mi nie wyszły. Miałem również kreta i też przydała by się siatka na krety jak również zrobić nawadnianie
4 czy warto sprawdzić pH gleby co jej brakuje?

Bardzo będę wdzięczny za dobre rady czy w takiej kolejność to zrobić a może całkiem inaczej bo chciałbym mieć trawnik z prawdziwego zdarzenia
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Ogród do odnowy 18:22, 07 maj 2020

Do góry
czy ten palibin zakwitnie czy zmarzł?

Wymarzony sielankowy ogród..... 18:19, 07 maj 2020

Do góry
Monia81 napisał(a)

Dziękuję Basieńko

Kami dziękuję teraz więcej jakoś zauważam, że większa ilość roślin u mnie się rozsiewa,a brunerki na tarasowej szaleją, bo po całej mi się rozsiewają najwidoczniej im tu dobrze, bo mam w drugim miejscu i tam się jak na razie nie rozsiewają... buziaczki
a tu z dzisiaj...

Dorodna brunnera. Ja swoją mam w wannie ale nie taka duża jak Twoja.
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 18:18, 07 maj 2020

Do góry
bql3 napisał(a)
Ewelina,

look'nij do mnie - choć wiem że nie masz za dużo wolnego czasu ( fotka na zachętę )

gorąco pozdrawiam

Oczywiście, że czas znajdę na wizytę u Ciebie i to z miłą chęcią.
Przerwa na kawę... 18:13, 07 maj 2020

Do góry
inka74 napisał(a)

Świetne fotki, teraz widać , jaki piękny tworzysz ogród, lubię takie kadry.
Zszywkowy ogród marzeń :) 17:43, 07 maj 2020

Do góry
Asiu też ją uwielbiam coraz brzydsze te kłącza dobrze że żyją i że serduszka jednak biała nie pomylona . Szkoda ze czerwona jedna nie wychodzi no ale to mój pierwszy raz z kłączami więc wybaczam

Basiu bardzo dziękuje wiosna miałam dużo energii do zmian, teraz jakby mniej.. może to przez tego wirusa... Ale powoli znów się rozkręcam

Moniko dzięki za odpowiedz, tez mi to przez myśl przeszło. Ale teraz widzę po nich że idą w górę w miarę rozwijania się kwiatów. Ale i tak są niższe, ciekawe czy one tak mają

Kasiu susza straszna.. teraz od kilku dniu u mnie pada, ziemia fajnie przesiąkła wszystko ruszyło, zielono się zrobiło. Dobrze ze pada, Tobie też deszczu życzę Rodki coraz więcej pączków rozwijają, reszta śpi

Kilka fotek z dziś

Buziaki dla Was
Tawułka - Astilbe 17:30, 07 maj 2020

Do góry
Tawułki, różne odmiany dziś u mnie.

Miejski ogród w wersji mini 16:50, 07 maj 2020

Do góry
Nasiało mi się carexowych dzieci . Trzeba naszykować im miejscówkę . Mam już na nie plan .

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 16:34, 07 maj 2020

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Asia jak tam urlopik mija? Działacie? Pogoda u Was jest? U nas szaro, buro, ponuro i wietrznie!
A i najważniejsze! Wszystkiego najlepszego z okazji urodzinek!!!! Lepiej późno niż wcale

Aguś dzięki!

Urlop owocny, stąd tez nie mam czasu pisać

Dziś Mąż wyłożył wszystkie brakujące obrzeża wokół nowych rabat.

Ja oczyściłam z tulipanów pas pod tarasem, wyściółkowałam grubą tekturą, M wysypał żwirek.
Niestety cały Big Bag nam nie wystarczył. Brakło na tylnią cześć...

Bardzo mi się podoba.
Już mi się marzą te miskanty w pełnej krasie

Przerwa na kawę... 16:27, 07 maj 2020

Do góry
inka74 napisał(a)
Potrzebuję zidentyfikować 3 rośliny

1. Nie wiem co to kompletnie. Duże, kwiat zapowiada się okrągły. Szybko nabiera masy a liście od dołu rozetowo rosną.

o też mam coś takiego, nie rwałam bo pomyślałam że zobaczę co to jest
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 16:15, 07 maj 2020

Do góry
Kasya napisał(a)
Czeremcha colorata

i mówisz, że tniesz ją 3 razy w roku?
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 16:12, 07 maj 2020

Do góry
Takie tam...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies