Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Życie w wiejskim ogrodzie 20:42, 16 mar 2020

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

Coś pięknego, jak w angielskim pokazowym ogrodzie

Czy ciemierniki z donic wysadzisz do gruntu?

Jak tu nie kochać warzywników ? nie da się W tym sezonie znowu będę go przerabiał, ma być w nim wiele roślin jednorocznych na kwiaty cięte.

Ciemierniki po przekwitnięciu zawsze trafiają z donic do gruntu, robię tak od lat. Mam też założoną małą szkółkę z siewek ale na te okazy trzeba będzie trochę poczekać by tak kwitły.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:39, 16 mar 2020

Do góry
Helen napisał(a)
Jaaaaki zadbany ogród, pięknie. I porady faktycznie bardzo przydatne. Też lubię do Ciebie zaglądać i patrzeć co w danym momencie robić, ale czasami niestety wychodzę z kompleksami... Bo czasu mało i zawsze coś do zrobienia w domu - obiad, pranie, sprzątanie, zakupy, ehhh. Byle zdrowie było, to damy radę.
P.S. Już nie pytam kiedy promanal był w użyciu, bo pewnie już za późno.

Helen, nie ma powodu wpadać w kompleksy. To nie wyścigi ani konkurs piękności. Praca w ogrodzie to dla mnie relaks. Zawodowo pracuję głównie głową, wiec dla równowagi potrzebuję trochę ruchu. Mam ten komfort, że sprzątania i opierania to działania sporadycznie niezbędne, jedzenie obmyślam tak, aby nie wymagało codziennych długotrwałych działań kuchennych. Prasowanie uskuteczniam trzy razy w roku.

Zamiast oprysku Promanalem (już jest na niego za ciepło), możesz zrobić oprysk roztworem tymolowym. Nie wiem tylko, czy masz w zasięgu spirytus. U mnie jest niedostępny w mieście i w okolicy. Żałuję, że wyzbyłam się aparatury do robienia bimbru. Byłaby teraz jak znalazł.

Ogrodowe skarby 20:38, 16 mar 2020

Do góry
Asiu dereń to ma taka historię .Trzy razy go przesadzałam i już go miałam wyrzucić ale...no właśnie dostał ostatnią szansę
Aniu to dopiero początek porządków !! hahahahah jeszcze nie skończyłam . Teraz jak siedzimy jak Kevin sam w domu mam trochę pracy online ,więc ogród jest moją rozrywką nie obowiązkiem
Dzisiaj po południu naszło mnie na pracę w ogródku
drugi brzeg oczyszczony !!! Na zdjęciu początek akcji !

Życie w wiejskim ogrodzie 20:37, 16 mar 2020

Do góry
Iwonka napisał(a)

Witam donicowego króla Jak zawsze doniczkowo i nie tylko, pięknie jest u ciebie Te drobne bratki uwielbiam, może uda się mieć je znów w tym sezonie.

Ocynk obłędny, masz szczęście do wyszukania niepowtarzalnych drobiazgów.

Te donice to Belldeco? Tylko tam znalazłam podobne.

Witam serdecznie

Donic zdecydowanie mam za dużo ale co zrobić jak człowiek nie jest konsekwentny i zawsze jakąś nową przywiezie z zakupów do domu

Ocynkowane gary po pradziadkach odziedziczone, leżały gdzieś zapomniane, teraz mają drugą młodość

Tak, to Belldeco, uwielbiam ich produkty.

Ogrodowy spektakl trwa ... 20:31, 16 mar 2020

Do góry
mira napisał(a)
strasznie mi wolno działa net

żeby nie było smutno wstawiam fotki z 19 maja ub roku -

trzymajcie się w tej nowej rzeczywistości

Tu jest Pięknie
Podwórkowa rehabilitacja 20:31, 16 mar 2020

Do góry
Runianka

Orlaya i wielosił błękitny.

I na koniec szachownica perska.

Pozdrawiam
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:29, 16 mar 2020

Do góry
mira napisał(a)
A fiu fiu już wertykulacja - cieszę się, że pokazujesz co tam - to teraz potrzebne wszystkim ale i mi bardzo.Pokazuj, pokazuj proszę choćby gołą ziemię.

A w sprawie trawniczka zawsze można mieć mniej

Ktoś pytał o cięcie grujecznika - a ja zapytam a po co ?

pozdrawiam serdecznie

Na gołą ziemię sypałam dzisiaj to, co zebrał wertykulator. Fajna ziemia się potem robi, a i gleba nie wysycha tak szybko.

Grujecznika też bym nie cięła. On ma piękny, naturalny pokrój.

Puszkinii mogłabym mieć więcej.

a trawnika mam akuratnie- trochę go musi być, bo ładną ramkę robi rabatom

Życie w wiejskim ogrodzie 20:28, 16 mar 2020

Do góry
mira napisał(a)
Wygląda na to że tulipany będziemy mieć w tych samych kolorach - ja pokazałam co prawda niebieskie bratki ale tulipany na które czekam są na innym froncie.

Jak zwykle miło było zająć głowę ładnymi kadrami.

pozdrawiam

Ciekaw jestem Twoich odmian, u Ciebie będą wcześniej bo z tego co widziałem masz już większe. W tym roku w donicach mam praktycznie dwie odmiany plus jakieś liliokształtne w mixie kolorystycznym.

Trochę wspomnień w oczekiwaniu na nowe ...

Podwórkowa rehabilitacja 20:27, 16 mar 2020

Do góry
Krokusy
Jedne kończą inne zaczynają.
Podwórkowa rehabilitacja 20:23, 16 mar 2020

Do góry
Narcyzy wonne i cebulica syberyjska.

Szafirki Siberian Tiger
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:22, 16 mar 2020

Do góry
Udało mi się wreszcie zmobilizować do wysiewu pomidorów. Wysiałam je w dwóch 75 cm skrzynkach. Nie mam szklarni ani foliaka, w gruncie najlepiej mi rosną i owocują odmiany karłowe samokończące. Z wysokich pomidorów posiałam tylko San Marzano. Dość późno owocuje, ale jest idealny do suszenia.
Te karłowe przy sprzyjającej pogodzie pierwsze owoce mają już pod koniec czerwca.
Wsadziłam też kilka nasionek pomidorków coctailowych, choć pewnie siewki pojawią się z samosiewu na ubiegłorocznym stanowisku.

Drzewka w ogrodzie zaczęły otwierać pąki liściowe.

świdośliwa

jabłoń rajska Ola

Zakwitły miniaturowe narcyzy

piwonie

zielenina w warzywniku

dereń jadalny na tle cudownie błękitnego nieba

Podwórkowa rehabilitacja 20:19, 16 mar 2020

Do góry
Ciemierniki nie zostały okryte i taki widok.

Ale znalazłam lidera

Powoli wychodzą szachownice kostkowate. Są na różnym etapie.
Życie w wiejskim ogrodzie 20:18, 16 mar 2020

Do góry
BasiaLT napisał(a)
U ciebie jak zwykle pięknie i szałowo.

Basiu pięknie dziękuję

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 20:15, 16 mar 2020

Do góry
No to nie siedze w domu tylko chodze do pracy i obijam sie po katach. Dzis mylam klocki Lego bleeee nuuuuda

No ale potem do ogrodu i dzis bylo juz w krotkim rekawku. Troche odchwascilam, ochyscilam jedna skrzynie i przesadzilam cisy. Wyladowaly przed kompost, beda go oslaniac przed wiatrem, robic cien i ozdabiac.
Posadzilam tez kilka roslinek w murku od oczka wodnego. Od sasiadow dostalismy lilie wodne i juz rosna w oczku. Emus wyrownal troche teren i przesadzil jablonke. Teraz pracuje nad drozka od tarasu do oczka

ziemia powoli obsycha i niedlugo bede wyznaczac nowa rabate. Zastanawiam sie czy ja wzdloz calej sciezki zrobic czy tak od polowy i ewentualnie kiedys tam przedluzyc.

rabarbar niedlugo bedziemy jesc

a ten musze przesadzic

now iem, ze rabarbar przesadza sie jesienia ale on chalupe przepiorka do jesieni wywroci do gory nogami. Mam nadzieje, ze mu nic nie bedzie

zamiast kwiatkow dzis ksiezniczka na ziarnku grochu

a kwiatkom musze jutro fotki porobic, dzis tylko pracowalam
Podwórkowa rehabilitacja 20:14, 16 mar 2020

Do góry
W międzyczasie (między poprzednimi wpisami) wystąpił przymrozek -6 i z racji małej ilości ogrodówek wszystkie zabezpieczyłam pudełkami.

Dziś wyglądają dobrze, choć tak jak pisałam wcześniej niektóre widoczne zalążki kwiatów są czarne.

Ślicznie wyglądają żurawki.

Na zielonej... trawce :) 20:13, 16 mar 2020

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Z.okna mam taki... wczoraj podziwialam nie tylko zza okna

Witam wiosennie, czy to wiśnia umbraculifera ?
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:13, 16 mar 2020

Do góry

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:11, 16 mar 2020

Do góry
Cebulica

Podwórkowa rehabilitacja 20:07, 16 mar 2020

Do góry
Dziś była piękna pogoda i takie widoki...

a to oznacza przycinanie róż. Okazało się jednak, że sekator jest w zmowie z mszycami Odmówił cięcia w momencie, gdy młode pąki są już stołówką a nie tylko noclegownią.
Zamówiłam nowy do paczkomatu, zobaczymy kiedy przyjdzie...

Nożycami do owczego runa obcięłam za to lawendy.
Jeżówkowe-Love 20:03, 16 mar 2020

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies