Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 00:21, 05 lip 2015

Do góry
Viola napisał(a)

Iwonko, pięknie się te róże komponują z bratkami W środeczku w bratkach są takie żółte plameczki, cudownie to razem wyglada

Violu, to było ostatnie tchnienie bratków na tej rabacie. Bratki tam kwitły od marca. Nadal pięknie, ale się tak rozrosły, że lawenda tam nie miała szans zaistnieć w pełni. Dziś wszystkie bratki z tego miejsca powyrywałam i zasiliły kompost. Zrobiłam to z bólem serca, ale one wiosną miały tylko na chwilę zasłonić puste miejsca, póki lawenda nie ruszy. Różyczka z maleńkiej sadzonki posadzonej wiosną pięknie się rozrosłą, dlatego na rabacie po wypieleniu została tylko róża i lawenda.
Ogródek Iwony 00:16, 05 lip 2015

Do góry
frezja napisał(a)

moje przy sadzeniu też nie za wysokie..może z 30 cm.

Moje Zebrinusy rosną w złym miejscu i są słabe. Sięgają mi tylko ponad kolana. Do 2 metrów naprawdę im daleko
Ogródek Iwony 00:15, 05 lip 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Zajżyj do mnie pliss.

Mireczko, byłam, pozdrawiam
Mirkowy ogród (początki) 00:14, 05 lip 2015

Do góry
Mirko, moja smółka wygląda chyba tak samo. Dziś przycięłam kwiatostany. Zostały same rozetki liściowe. To dobry moment na to, by się rozrosły. Pod koniec sierpnia warto wykopać z ziemi i taką kępkę podzielić na kilka. Niesamowite, jak one szybko się wtedy rozrastają. Tak z sadzonek łatwo się je rozmnaża, by zrobić z nich dywan. potem sadziłam w dwóch - trzech rzędach i efekt był zaskakujący. Pierwszy raz miałam taki efekt po posadzeniu dywanowym. Jak się ochłodzi zrobię zdjęcia instruktażowe, aby pokazać sadzonki
Ogródek Iwony 00:10, 05 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewa, w ogrodzie przy Białym Domu, który ci zalinkowałam, sięga do tyłka osoby, która je sadziła. Może te dwa metry ma z kwiatostanami? Nie sądzę, by była taka wysoka. Może Ewa Bacowa tu zajrzy, to będzie wiedziała.
Ja bym zaryzykowała posadzenie. Wstaw u siebie fotkę miejsca, gdzie chcesz posadzić

moje przy sadzeniu też nie za wysokie..może z 30 cm.
Ogródek Iwony 00:07, 05 lip 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwonko na moją nową rabatę igiełkową kupiłam 12 szt traw red baron.
Nie mam specjalnie możliwości posadzić jej w rzeczkę więc muszą być 4 rzędy po 3 sztuki, ale wygląda to ok.

Moje hortensje ogrodowe też są piękne, zaczynają kwitnąć, niektóre ogromne kwiaty, a inne mniejsze. Nie bardzo podoba mi się, że niektóre są trochę niebieskie, bo ni to zdecydowany niebieski, ni to ładny róż. Nie wiem dlaczego tak się zrobiły, bo nie były sypane w tym roku nawozem na wybarwienie na niebiesko. Czyżby to zostało od ubiegłego roku?

Mirelko, na hortensjach ogrodowych się nie znam. Nawet mi nie zależy, by były niebieskie
Może zależy toteż od kwasowości gleby? Może ktoś wie lepiej, to niech napisze
Wolę bukietowe, bo kwitną na pędach tegorocznych. Ciekawa jestem twoich Baronów. Byłam u ciebie, ale fotek brak. Buziaki
Ogród Mirelli 00:04, 05 lip 2015

Do góry
Mirelko, pokażesz swoje hortensje? Pozdrawiam
Ogródek Iwony 00:02, 05 lip 2015

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Iwonko jestem z rewizytą. Piękna hortensja w donicy. Tez mnie czeka przesadzenie do gleby. Zaryzykuję i może w zimie nie zmarznie.

Zbyszku, to, czy zakwitnie, zależy też chyba od miejsca, w którym ją się posadzi. Musi być tam zacisze. I chyba są różne odmiany tych hortensji? Niektóre są bardziej wytrzymałe. Miałam kiedyś taką hortensję, kwitła co roku, aż ją musiałam przesadzić z pewnych względów. Wtedy przestałą kwitnąć i ciągle przemarzała .
Ogródek Iwony 23:56, 04 lip 2015

Do góry
Ewa, w ogrodzie przy Białym Domu, który ci zalinkowałam, sięga do tyłka osoby, która je sadziła. Może te dwa metry ma z kwiatostanami? Nie sądzę, by była taka wysoka. Może Ewa Bacowa tu zajrzy, to będzie wiedziała.
Ja bym zaryzykowała posadzenie. Wstaw u siebie fotkę miejsca, gdzie chcesz posadzić
Ogródek Iwony 23:48, 04 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewa, a skąd masz dane, że zebrinus rośnie do 2 metrów ?

kupowałam na all. i w opisie mieli: dorasta do 150cm a wysokośc docelowa 200; możesz mnie pocieszyć,że niższa będziewidziały gały...
Ogródek Iwony 22:51, 04 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Iwonko, pięknie się te róże komponują z bratkami W środeczku w bratkach są takie żółte plameczki, cudownie to razem wyglada
Ogródek Iwony 22:39, 04 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Reniu, fotki z bliska zrobię wieczorem. teraz za ostre słońce jest.
To wygląda tak, że mimo zżółknięcia końców igieł tujki są miękkie i dalej zielone. Kilka zbrązowiała całą i w dotyku igły były suche i się kruszyły. Takich już wyciągnęłam 5 sztuk.

Moja jeszcze nie całkiem sucha, ale ... jej wygląd nie wróży dobrze ...
A te tujki tez potraktowałaś gnojówką z pokrzyw?
Ogródek Iwony 18:27, 04 lip 2015

Do góry
Ewa, a skąd masz dane, że zebrinus rośnie do 2 metrów ?
W Gąszczu u Tess 18:13, 04 lip 2015

Do góry
Cudowne widoki i cień dziś na wagę złota.
Ogródek Iwony 17:50, 04 lip 2015

Do góry
Już kolejny dzień bardzo gorąco. Ratowałam hortensję ogrodową wsadzając ją do gruntu. To prezent, który miał stać w donicy. Podlewałam, a ona ciągle miała sucho. Przy przesadzaniu okazało się, ze ma strasznie rozrośnięty system korzeniowy. Ziemi w doniczce prawie nie było. Dobrze, że znalazłam dla niej miejsce na rabacie

Ogródek Iwony 17:41, 04 lip 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Szyszki rewelacja ! Ja dziś zobaczyłam ze mam dwie szyszki na moim swierku super !

Pewnie Jolu się bardzo cieszysz.
Wszystko, co w ogrodzie odkrywa się po raz pierwszy - ma wielkie znaczenie
A u mnie Graham Thomas pokazał dziś pierwszego kwiatka
Moja pierwsza angielka w ogrodzie.
A Zbyszek powiedział: właśnie takie róże lubię. Znaczy - będzie takich w przyszłości więcej

Ogródek Iwony 17:37, 04 lip 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Szyszunie śliczne

Ogródek Iwony 17:35, 04 lip 2015

Do góry
frezja napisał(a)
Czy masz u siebie Miskanta Zebrinusa?? kupiłam i teraz zastanawiam się,gdzie go wpleśc z tą jego wysokością..

Ewa, Zebrinus jest ładny. Ja dostałam wiosną kłącza, a le kiepsko się zbiera. Widocznie potrzebuje lepszych warunków, niż mam. Jesienią przesadzę go w lepsze miejsce, może będzie mu lepiej
Mi się podoba inspiracja z zimozielonego:
https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?commit=Szukaj&page=1716&q=Gardenarium&search_in=posts&utf8=%E2%9C%93

Ogródek Iwony 17:09, 04 lip 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Do zmian dotarłam i zdębiałam. Niesamowite, że to było tylko rok temu!
Brawo!

Tereniu, dawno Cię u mnie nie było, witaj. Sporo zmian zrobiłam też dzięki Tobie, dzięki twoim dobrym radom. Jesteś dobrym doradcą, dzięki byciu tutaj nabrałam pewności siebie. Na początku trochę po omacku robiłam, teraz już łatwiej jest planować. U mnie sporo kwiatów, jak wspominam o kulkach bukszpanowych, M krzywi się. Lubi kolor w ogrodzie. Ale jedna rabatka czeka na kulkowisko i wcześniej, czy później kulki tam będą tak samo, jak marzyłam o brzozie i hostach To zaczynam realizować.
Ogródek Iwony 17:03, 04 lip 2015

Do góry
Polinko,, jodły faktycznie są pamiątką.
Zaglądam do Ciebie kochana, ale od połowy czerwca mam sporo do nadrabiania. Widziałam twoje barony. Czy twoje nie są bardziej wybarwione i wyższe niż moje?
U mnie powstaje nowa rabatka z baronami. Za nimi będzie mini ścianka, a pod brzozą hostowisko

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies