Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 00:02, 05 lip 2015

zbigniew_gazda napisał(a)
Iwonko jestem z rewizytą. Piękna hortensja w donicy. Tez mnie czeka przesadzenie do gleby. Zaryzykuję i może w zimie nie zmarznie.

Zbyszku, to, czy zakwitnie, zależy też chyba od miejsca, w którym ją się posadzi. Musi być tam zacisze. I chyba są różne odmiany tych hortensji? Niektóre są bardziej wytrzymałe. Miałam kiedyś taką hortensję, kwitła co roku, aż ją musiałam przesadzić z pewnych względów. Wtedy przestałą kwitnąć i ciągle przemarzała .
Mirka 00:04, 05 lip 2015

Zajżyj do mnie pliss.
frezja 00:04, 05 lip 2015

a wiesz..to by się zgadzało,że z kwiatostanami...a ja szukam miejsca wystraszona...tu drzewo przeszkadza,tu znowu coś przysłoni...ulgę poczułam.Jutro przyjrzę się dokładnie co i jak postanowię;dzięki
Iwk4 00:07, 05 lip 2015

MirellaB napisał(a)
Iwonko na moją nową rabatę igiełkową kupiłam 12 szt traw red baron.
Nie mam specjalnie możliwości posadzić jej w rzeczkę więc muszą być 4 rzędy po 3 sztuki, ale wygląda to ok.

Moje hortensje ogrodowe też są piękne, zaczynają kwitnąć, niektóre ogromne kwiaty, a inne mniejsze. Nie bardzo podoba mi się, że niektóre są trochę niebieskie, bo ni to zdecydowany niebieski, ni to ładny róż. Nie wiem dlaczego tak się zrobiły, bo nie były sypane w tym roku nawozem na wybarwienie na niebiesko. Czyżby to zostało od ubiegłego roku?

Mirelko, na hortensjach ogrodowych się nie znam. Nawet mi nie zależy, by były niebieskie
Może zależy toteż od kwasowości gleby? Może ktoś wie lepiej, to niech napisze
Wolę bukietowe, bo kwitną na pędach tegorocznych. Ciekawa jestem twoich Baronów. Byłam u ciebie, ale fotek brak. Buziaki
frezja 00:10, 05 lip 2015

Iwk4 napisał(a)
Ewa, w ogrodzie przy Białym Domu, który ci zalinkowałam, sięga do tyłka osoby, która je sadziła. Może te dwa metry ma z kwiatostanami? Nie sądzę, by była taka wysoka. Może Ewa Bacowa tu zajrzy, to będzie wiedziała.
Ja bym zaryzykowała posadzenie. Wstaw u siebie fotkę miejsca, gdzie chcesz posadzić

moje przy sadzeniu też nie za wysokie..może z 30 cm.
Iwk4 00:15, 05 lip 2015

Mirka napisał(a)
Zajżyj do mnie pliss.

Mireczko, byłam, pozdrawiam
Iwk4 00:16, 05 lip 2015

frezja napisał(a)

moje przy sadzeniu też nie za wysokie..może z 30 cm.

Moje Zebrinusy rosną w złym miejscu i są słabe. Sięgają mi tylko ponad kolana. Do 2 metrów naprawdę im daleko
Iwk4 00:21, 05 lip 2015

Viola napisał(a)

Iwonko, pięknie się te róże komponują z bratkami W środeczku w bratkach są takie żółte plameczki, cudownie to razem wyglada

Violu, to było ostatnie tchnienie bratków na tej rabacie. Bratki tam kwitły od marca. Nadal pięknie, ale się tak rozrosły, że lawenda tam nie miała szans zaistnieć w pełni. Dziś wszystkie bratki z tego miejsca powyrywałam i zasiliły kompost. Zrobiłam to z bólem serca, ale one wiosną miały tylko na chwilę zasłonić puste miejsca, póki lawenda nie ruszy. Różyczka z maleńkiej sadzonki posadzonej wiosną pięknie się rozrosłą, dlatego na rabacie po wypieleniu została tylko róża i lawenda.
Iwk4 00:24, 05 lip 2015

Na dobranoc moja Montana. Do wazonu wystarczy jedna gałązka - wygląda jak bukiet

Bonica nie chce być gorsza

frezja 09:26, 05 lip 2015

Iwk4 napisał(a)

Moje Zebrinusy rosną w złym miejscu i są słabe. Sięgają mi tylko ponad kolana. Do 2 metrów naprawdę im daleko

ile czasu są u Ciebie??