Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 17:41, 04 lip 2015

lojalna_ napisał(a)
Szyszki rewelacja ! Ja dziś zobaczyłam ze mam dwie szyszki na moim swierku super !

Pewnie Jolu się bardzo cieszysz.
Wszystko, co w ogrodzie odkrywa się po raz pierwszy - ma wielkie znaczenie
A u mnie Graham Thomas pokazał dziś pierwszego kwiatka
Moja pierwsza angielka w ogrodzie.
A Zbyszek powiedział: właśnie takie róże lubię. Znaczy - będzie takich w przyszłości więcej

Iwk4 17:50, 04 lip 2015

Już kolejny dzień bardzo gorąco. Ratowałam hortensję ogrodową wsadzając ją do gruntu. To prezent, który miał stać w donicy. Podlewałam, a ona ciągle miała sucho. Przy przesadzaniu okazało się, ze ma strasznie rozrośnięty system korzeniowy. Ziemi w doniczce prawie nie było. Dobrze, że znalazłam dla niej miejsce na rabacie

frezja 18:18, 04 lip 2015

do twarzy jej przy szałwii

Z zebrinusem jeszcze główkuję..szukam na forum info,czy rzeczywiście dorasta do 200 cm?? gdyby nieco niższa to miejsc dla niej mam wtedy więcej...ot i dylemat.
Iwk4 18:27, 04 lip 2015

Ewa, a skąd masz dane, że zebrinus rośnie do 2 metrów ?
zbigniew_gazda 18:39, 04 lip 2015

Iwonko jestem z rewizytą. Piękna hortensja w donicy. Tez mnie czeka przesadzenie do gleby. Zaryzykuję i może w zimie nie zmarznie.
MirellaB 19:22, 04 lip 2015

Iwonko na moją nową rabatę igiełkową kupiłam 12 szt traw red baron.
Nie mam specjalnie możliwości posadzić jej w rzeczkę więc muszą być 4 rzędy po 3 sztuki, ale wygląda to ok.

Moje hortensje ogrodowe też są piękne, zaczynają kwitnąć, niektóre ogromne kwiaty, a inne mniejsze. Nie bardzo podoba mi się, że niektóre są trochę niebieskie, bo ni to zdecydowany niebieski, ni to ładny róż. Nie wiem dlaczego tak się zrobiły, bo nie były sypane w tym roku nawozem na wybarwienie na niebiesko. Czyżby to zostało od ubiegłego roku?
ren133 22:39, 04 lip 2015

Iwk4 napisał(a)

Reniu, fotki z bliska zrobię wieczorem. teraz za ostre słońce jest.
To wygląda tak, że mimo zżółknięcia końców igieł tujki są miękkie i dalej zielone. Kilka zbrązowiała całą i w dotyku igły były suche i się kruszyły. Takich już wyciągnęłam 5 sztuk.

Moja jeszcze nie całkiem sucha, ale ... jej wygląd nie wróży dobrze ...
A te tujki tez potraktowałaś gnojówką z pokrzyw?
Viola 22:51, 04 lip 2015

Iwk4 napisał(a)

Iwonko, pięknie się te róże komponują z bratkami W środeczku w bratkach są takie żółte plameczki, cudownie to razem wyglada
frezja 23:48, 04 lip 2015

Iwk4 napisał(a)
Ewa, a skąd masz dane, że zebrinus rośnie do 2 metrów ?

kupowałam na all. i w opisie mieli: dorasta do 150cm a wysokośc docelowa 200; możesz mnie pocieszyć,że niższa będziewidziały gały...
Iwk4 23:56, 04 lip 2015

Ewa, w ogrodzie przy Białym Domu, który ci zalinkowałam, sięga do tyłka osoby, która je sadziła. Może te dwa metry ma z kwiatostanami? Nie sądzę, by była taka wysoka. Może Ewa Bacowa tu zajrzy, to będzie wiedziała.
Ja bym zaryzykowała posadzenie. Wstaw u siebie fotkę miejsca, gdzie chcesz posadzić