Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja działka 20:04, 07 mar 2020

Do góry
Moja działka 20:02, 07 mar 2020

Do góry
Moja działka 20:02, 07 mar 2020

Do góry
Moja działka 20:01, 07 mar 2020

Do góry
Doświadczalnia bylinowo-różana 20:01, 07 mar 2020

Do góry
Anda napisał(a)
Princess Alexandra of Kent

przepiekna jest, ja swoją źle cięłam bardzo rzadka jest, twoja to gigant przy mojej
i u mnie choruje bardzo ale moze to przez eko
W moim małym ogródeczku - Dorota 19:16, 07 mar 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Miałam biedronkę nie daleko ale zlikwidowali Cerfur się panoszy.
Odnośnie fiołków a co z nimi robisz po przekwitnięciu. Czy one się nadają do gruntu czy mogą zimować. U kogoś widziałam takie małe fioletowe w gruncie.

Jeszcze nie pisałam wczoraj byłam na działce i patrzę na moje tulipany zielone coś z nimi nie tak chwytam i wyciągam a tu zgryzione cebule.
Pierwszy raz się z tym spotkałam pewnie nornice czy jakiś inny badziew.
Kupiłam czosnku może przestaną żreć tulipany.

Ja mam Litla pod nosem i tam poluję na roślinki. Już dużo nakupiłm gdzie ja to pomieszczę. Miałam jeszcze zamawiać róże, ale chyba zrezygnuję bo już za dużo tego wszystkiego potem pełno roboty.
Wczoraj piękna pogoda a dzisiaj już byle jak, co dzienna zmienność doprowadza mnie do dołka psychicznego.
Zebyś ty wiedziała Dorotko jak mnie się nic nie chce robić. Szukam pretekstu w myślach jak to zrobić zeby nic nie robić i odwlekam z dnia na dzień.

Jak tam kontrola dobrze wypadła? Też muszę iść zapisać Maje.
Elu te fiołki nie zimują w gruncie. Po przekwitnięciu wyniosę je do ogródka pod świerki tam spędzą lato, a jesienią wrócą do domu.

Ja przy roślinach cebulowych mam porozkładane słoiczki po koncentracie i w nie systematycznie sypię różowe granulki ( czyli trutkę). Do takiego słoiczka sypię do 10 granulek i kładę przewrócony słoiczek na rabatce. Sprawdzam co kilka dni, jeżeli jest pusty to dosypuję, bo to oznacza, że są amatorzy dokarmiania. Co masz zamiar zrobić z tym czosnkiem?

Czytam, że brak Ci motywacji do pracy w ogrodzie, ja chęci mam tylko nie mogę za dużo pracować bo później to odchoruję. Godzina pracy i godzina leżakowania. Wyniki mam stabilne, ja je muszę kontrolować co miesiąc, a co 3 miesiące tomograf z kontrastem, po którym kiepsko się czuję.

Ty masz jeszcze miejsce w ogrodzie i możesz tam coś sadzić, ja miejsca już nie mam, a i tak ciągle coś dokupuję. Trzeba się liczyć z tym, że im więcej roślin, tym więcej roboty i podlewania, ale i większa radość z obcowania w zadbanym ogrodzie.

Przerwa na kawę... 19:13, 07 mar 2020

Do góry
A na marginesie raport z otwarcia okolicznych sklepów:
- AF jeszcze w powijakach, rośliny jeszcze pod pierzynką ale powoli nowe będę spływać. Większość dostaw zagranicznych i z wymiany między szkółkami ma być do końca marca. Sarenka, Amanogawy były ale nie tam gdzie wcześniej, jest poprzestawiane. Z ciekawostek - 2 ostatnie oczary na pniu zostały już sprzedane i czekają na wysyłkę. W sumie cieszę się że mojego żółtego kupiłam. A tak czerwone Ruby Glow wyglądały. Bardzo wysokie, ok 180 cm z doniczką.

- Kobyłka pracuje już na pełnych obrotach, z naszych wybieranych z Aprilkiem oczarów zostały tylko 4 sztuki a było kilkanaście. Ciemierniki standardowe jak w LM, cena za to o 50% wyższa. Niestety jeden był inny, zupełnie inny. Jest już u mnie.

- Radzymin już też pracuje. Moich ciemierników Winter Bells już nie ma ale jest taki potwór. Poszukiwana przeze mnie odmiana Pink Frost. Problem - to ogromna sadzonka szerokości 60 cm i cena 145 zł. Zaczynam weryfikować ilość miejsca jakie przeznaczyłam na odmiany ze złotej kolekcji.

- Morena jeszcze spakowana, są jednoroczne, trochę roślin już rozłożonych ale ogólnie jeszcze czasu im potrzeba.
W moim małym ogródeczku - Dorota 19:00, 07 mar 2020

Do góry
Waclaw napisał(a)
piękne zakupy a to co z nich wyczarowałaś to .....
Dziękuję Wacławie

W moim małym ogródeczku - Dorota 18:58, 07 mar 2020

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Poszalałaś zakupowo. Podobają mi się te hortensje zielone, ale i cyklameny cudne. A dekoracje na pewno wymyślisz piękne. Bo jak nie Ty to kto?
Dziękuję czy spełniłam Twoje oczekiwanie? Kompozycja prosta i myślę, że pasująca do wystroju pokoju.
Mnie też urzekły te hortensje, chociaż wybór był spory w kolorach, to te jednak najbardziej do mnie przemawiały.

Przedogródek pod dębem 18:52, 07 mar 2020

Do góry
Waclaw napisał(a)

Kosaćce syberyjskie bardzo lubię.

Też mi to jakoś na syberianki nie pasowało. Moje nawet z ziemi nie wylazły.
Jak to dobrze że Sylwia czuwa.
Wpadnę za kilka dni popatrzeć na żonkile, u mnie ich brak.
Wymarzony sielankowy ogród..... 18:38, 07 mar 2020

Do góry
Zostało jeszcze do cięcia sporo, 8 przyczepek na kompostownik już wywiezione, i drugie tyle chyba jeszcze będzie.... eMuś zrobił wertykulację trawnika...
a te zwykłe ciemierniki cudnie kwitną...

buziaczki... lecę do Was
Nowocześnie z różAnką :D 18:37, 07 mar 2020

Do góry
Jeszcze tak wymyśliłam zeby przełamać hortensjami róze a te zielone koła to rozplenice aby proporcjonalnie rozlozone z hortensjami "zabawiały" do zimy
co sądzicie?
Wymarzony sielankowy ogród..... 18:35, 07 mar 2020

Do góry
cypel przed i po...

i klonowa, zdążyła przed deszczem, zostały tylko hortki skrócić... a bałagan był nieziemski...

Wymarzony sielankowy ogród..... 18:33, 07 mar 2020

Do góry
A z prac ogrodowych... tarasowa wycięta, rozchodnikowa, cypel i klonowa wycięte... roślinki ruszają gaura, brunnery, jeżówki te zwykłe białe i różowe, jarzmianki, piwonie, kocimiętki, floksy, wszystko idzie w górę...
tarasowa przed i po troszku łysa się zrobiła, planuję tu dosadzić ciemierników, tulipki wychodzą

rozchodnikowa przed i po...
Wymarzony sielankowy ogród..... 18:30, 07 mar 2020

Do góry
Melduję, że ciemierniki kupiłam... cudne są i cieszą teraz oczy

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:13, 07 mar 2020

Do góry
Podziwiam w wielu wątkach ciemiernikowe zakupy. W pobliżu mnie brak sklepów z taką ofertą. Białe ciemierniki próbują mi to wynagrodzić.

Miłego weekendu! Oby niedziela była słoneczna.

Razem z moim pomocnikiem jesteśmy gotowi do dalszych prac.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:07, 07 mar 2020

Do góry
Róże dostały wiórki rogowe i granulowany obornik. Zimą podsypywałam je popiołem z kominka. Zabrakło mi obornika na kilka róż. Nie przewidziałam, że zużyję spory worek. Wszystkie róże dobrze przezimowały i wykazują gotowość do rozpoczęcia sezonu.
Jesienne cięcie im nie zaszkodziło.

Zostało mi trochę polifoski z jesiennego nawożenia. Podsypałam po garstce hortensjom. Potas sprzyja obfitemu kwitnieniu. Dla kilku krzaczków zabrakło- kolejny nawóz na listę zakupów.

Nadchodzący tydzień ma być słoneczny i ciepły. Pora wziąć się za przycinanie cisów.

Ogród powolutku budzi się do życia.
Kwitnące derenie jadalne.

wierzba Iwa i świdośliwa Lamarca na garażowej

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:54, 07 mar 2020

Do góry
Ufff! Nie padało po południu i udało się odhaczyć kolejne przedwiosenne prace ogrodowe.
Wałowanie trawiastych powierzchni zakończone.

sad i warzywnik- w tej części ogrodu pozostało tylko kancikowanie okręgów wokół drzew i styków trawnika z linią żywopłotu. Przy okazji wysiewów w warzywniku okancikuję linię grządek warzywnych

Po zimie rodki wykazywały brak mikro- i makroelementów. Podsypałam je siarczanem amonu i zrobiłam oprysk mieszanką florovitu dla kwaśnolubów i chelatu żelaza. Przy okazji opryskałam azalie, kiścienie i pierisy. Nawiozłam też borówki.

Bukszpany podsypałam superfosfatem potrójnym. Mam nadzieję, że odwdzięczą się pięknym zielonym ulistnieniem. Zielone bukszpanowe kuleczki mam w kilku miejscach.

Nowocześnie z różAnką :D 17:42, 07 mar 2020

Do góry
Wyglądam cały czas za okno i rozmyślam...może wersja bardziej minimalisyczna
zamiast knirps jednak the fairy (musiałabym kupić 3 sz)tak jak jest na obwódce z prawej strony
4x pomponella
2x soul
3x hortensja
baronessa jako konynuacja bo mam po prawej stronie na dole już jedną

zamówiłam dodakowe wypełniacze na allegro:
Baptysja biała rzadko spotykana baptisia alba

Dierama Pulcherrimum Dzwony anielskie RARYTAS

KRWAWNICA - lythrum salicaria CUDNY BORDOWY KWIAT

KRWIŚCIĄG Sanguisorba piękny biały RARYTAS

KRWIŚCIĄG Sanguisorba piękny różowy RARYTAS

PRIMULA VIALII

PRZETACZNIK KŁOSOWY ROTFUCHS CZERWONY niski

RDEST WĘŻOWNIK TRWAŁY NIEZAWODNY

TRZCINNIK KRÓTKOWŁOSY PIĘKNA CIEMNA TRAWA

Wilczomlecz białobrzegi Euphorbia marginata biały

Łubin trwały Lupinus polyphyllus mix kolorów
dziewanny nie było u tego sprzedawcy
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:33, 07 mar 2020

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies