Hmmm… że duże... takie jak pióropusznik...
W plecach rabaty mam długosza królewskiego Osmunda regalis Purpurescens i dwie wietlice samicze Athyrium filix - femina. Jedno i drugie ma mieć ok. 150cm, czy tyle będzie - mam nadzieję, że tak
Z wysokich mam jeszcze narecznicę mocną Dryopteris affinis Pinderi, ma dochodzić do 90cm.
Cała reszta to raczej średniaki i maluchy.
długosz
wietlica samicza
wietlica Pinderi
Tyle na szybko. Jak będę miała aktualne zdjęcia, to coś wkleję
Zbyszku, dziękuję za wszystko dobro, co od Ciebie płynie. Myślę, że mimo wszystko, spotkanie z mamą, mimo restrykcji powinno się odbyć. Może nie takie szumne, ale rozmowa tylko we dwoje, ani Tobie, ani mamie nie zaszkodzi. A jeżeli nie możesz, spróbuj załatwić kosz słodkości przez posłańca. Na pewno się ucieszy.
"..U nas wiele i niewiele bo w sam raz
U nas czerwień, u nas zieleń, cień i blask
U nas błękit, u nas fiolet, u nas dole i niedole
Ale zawsze kolorowo jest wśród nas.."
Dziękuję za zdjęcia z tiarellami, zachwycam się nimi Moje Pink Skyrocket już są posadzone w różnych częściach ogrodu Nawet dorodne sadzonki udało mi się zakupić i pięknie wyglądają! Czy ścinać im przekwitłe kwiatostany, tak jak żurawkom?
Pytanie nr 2 - chodzi o tą ścieżkę ze zdjęcia. Co to za obrzeża, które można tak wygiąć w łuk? i z czego są te "płyty" a'la drewno? Muszę u siebie w "lasku" taką ścieżkę poczynić, dlatego dopytuję.
A wiesz, myślałam zimą, że te kule ze słonecznikiem były nieudane. A tu się okazuje że wiosną robiły furorę. I dziś znów parka sikorek do nich przyleciała bo przecież zimny maj. A już chciałam je zdejmować.
Kupiłam dziś tytoń do oprysku na mszyce. A ciekawe czy ta powódźcu mnie zlikwiduje trochę kolonii mrówek. Mam ich wszędzie pełno.
Wczoraj u nas ładnie popadało. Przeszły 3 razy burzę ale spokojne więc trochę ziemia nasiąkła więc się cieszę tydzień bez podlewania. Specjalnie nic nie zrobiłam bo jedna chmura odeszła druga nadchodziła.
Pogoda niby ciepło, ale wietrznie + 17 stopni jedna z cieplejszych 8 stopni.
Może będzie coraz to lepiej.
Rodzynek i powojnik Anabelle
Przepiękne koloru igliwia poniższych świerków fota tego nie oddaje
Winogrona nawiązują kwiaty
Trzmieliny bardzo kwitna ma małe kwiatuszki fota w słońcu prześwietlona. Mam pod nimi bardzo dużo siewek trzeba by było po wsadzać do doniczek nie mam na to czasu. I wiąz ladnie wygląda teraz, ale jesienią takie bure liście najlepiej bym go schowała w jakiś kat.