Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

hankaandrus_44 13:37, 26 maj 2020

Zbyszku, dziękuję za wszystko dobro, co od Ciebie płynie. Myślę, że mimo wszystko, spotkanie z mamą, mimo restrykcji powinno się odbyć. Może nie takie szumne, ale rozmowa tylko we dwoje, ani Tobie, ani mamie nie zaszkodzi. A jeżeli nie możesz, spróbuj załatwić kosz słodkości przez posłańca. Na pewno się ucieszy.

ElzbietaFranka 00:07, 27 maj 2020

Haniu piękny wiersz

Moja mama już nie zyje, ale często wspominam. Jakoś najbardziej utkwiło mi w pamięci dziecięce lata jak musiała ciężko pracować w polu i aby nas nakarmić. Nie miała zbyt dużo czasu bo ciągle robota i robota. Była bardzo pracowita. Za wszystkich myślała. Ach ....

Haniu jeżówki i monardy w jednym czasie kwitną i pełno motyli mam. Jeszcze mam posadzone krzaki długie kiście mają skleroza wyleciało mi z głowy. Taniec motyli na całego odchodzi.

Pozdrawiam i zdrowia życzę.
ElzbietaFranka 00:24, 27 maj 2020

I niezawodna azalia pontyjska

Piękna jest długo Haniu ja masz że taka wielka. Muszę się zainteresować.

Piszesz, że lodówkę robisz. Mam kosodrzewinę może też zrobię na zimę jak znalazł. Zrywasz młode pędy zasypujesz cukrem i później zalewasz wódka lub spirytusem. Np słoik litrowy kosodrzewiny to ile cukru i ile alkoholu bo się nie znam na miksturach a chętnie bym zrobila.
hankaandrus_44 01:06, 27 maj 2020

Mam ją mniej więcej 35 lat tak jak ten biały rododendron. Póki młoda piękna zwarta była, teraz się rozjechała, ale już 10 lat nie była przycinana. To są dwie obok siebie.

Co do kosówki. Przycinam pędy w połowie, alb ow dwóch trzecich. Jeżeli wyłamuję jakieś, to zawsze największe, Po przycinaniu pięknie tworzą kulki na czubku gałązki, po przycięciu, i to do końca sezonu.

Jeżeli chodzi o proporcje na nalewkę, to ja daję mało cukru. Ale na litrowy słoik to mniej więcej pół kg. ciut mniej. Pędów nie myję, woda nam nie potrzebna. Cukier jest utrwalaczem. Możesz pokroić na drobno, ale ja daję bez krojenia. Taki zasypany słoik z pędami wystawiasz na 2, 3 dni na słoneczny parapet. Po 3 dniach pędy już puszczają sok. MUsi być szczelnie zamknięty słoik. Wtedy zalewasz alkoholem, jaki masz, najlepiej bezbarwny, jeżeli dasz spirytus , to po zakończeniu maceracji po miesiącu trzeba dać przegotowaną wodę. Tyle wody ile spirytusu dałaś. Jeżeli dasz wódkę to nie musisz. Ile alkoholu?- Tyle, żeby pędy były przykryte, Bo jak sczernieją to nalewka będzie miała gorzkawy smak.

Przecedzasz, i trzymasz w lodówce. Można dać sok z cytryny, można dać gwiazdkę anyżu, Można zmieszać z nalewem na kwiatach czarnego bzu. Wtedy będzie super dobra pomoc na choroby przeziębieniowe. Ale ja wolę osobne buteleczki na każde z tych ziółek. Nie wiem czy wszystko wyjaśniłam.

Pozostałe pędy po odcedzeniu można zalać jeszcze raz wódką, będzie łagodniejsza nalewka. Ja to i 3 razy zalewałam te same pędy.

Jak używać? Te 3 nalewki zmieszałam razem i używałam po 1 kieliszku zimą przed snem. A jak jest katar czy chrypka to i rano, i wieczorem. Tylko już do samochodu nie wolno wsiadać

A na wszelki wypadek trzymam w apteczce olejek pichtowy i ten używam po 15 kropli na łyżeczce cukru, Bo przecież może się zdarzyć choroba jak już naszego lekarstewka z pędów mieć nie będziemy.
Elu śpij zdrowo. I oby ten specyfik nie był potrzebny.
hankaandrus_44 14:57, 27 maj 2020

Wybierałam się nad morze po zniesieniu restrykcji, ale udało się wczoraj. Okazało się, że plaże puste, można było spokojnie powdychać jodu bez tłoku.

Jodu Wam nie podeślę, ale widoki z plaży proszę bardzo. Morsy też były. Ale nie ja. Ja spokojnie na kocyku.

hankaandrus_44 15:05, 27 maj 2020

Trochę plażowych zieloności - trzymają się piachu "kłem i pazurem"

gobasia 15:55, 27 maj 2020

Fajny wypad..Naoddychałaś sie fajnym powietrzem Ludzi mało to już nic więcej do szcześcia nie trzeba
sylwia_slomc... 16:03, 27 maj 2020

Azalka pontyjska cudna Hanuś i fotki z nad morza......jak ja dawno nie byłam....
zbigniew_gazda 18:30, 27 maj 2020

Dzięki Haniu za foty z nad morza. Bylem tam ze 40 lat do tyłu. Niewiele się zmieniło he he he.
yolka 18:48, 27 maj 2020

Haniu, rozmarzyłam się wakacyjnie, piękne fotki