Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Szmaragdowy Zakątek 13:26, 23 lut 2020

Do góry
Muzyki nigdy dość, więc tym tam razem koncert w Keja Pub w Łodzi.
Recital, z okazji walentynek, Marcina Stycznia - utwory Leonarda Cohena i nie tylko.
Kolejne doznania muzyczne i super zabawa !

Szmaragdowy Zakątek 13:24, 23 lut 2020

Do góry
Kolejny łyk sztuki w lutym…tym razem …muzyka.
W pabianickim hotelu „Wełna” kameralny koncert Orkiestry Grohmana.
Klasyka muzyki we współczesnym wykonaniu….nie, nie…zupełnie mi się popierniaszczyło…współczesna muzyka w symfonicznym wykonaniu. Świetna sprawa, polecam.

Po koncercie oczywiście spotkanie towarzyskie z akcentem kulinarnym !!!

I obowiązkowo kolejna sesja zdjęciowa
Szmaragdowy Zakątek 13:22, 23 lut 2020

Do góry
U mnie w wątku ostatnio mało się dzieje…ale żeby nie było, że zapadłam w sen zimowy! Nie, nie …co to to - to nie !!! Ekipa łódzka cały czas jest aktywna. Może nie ogródkowo, bo ani czas ku temu ani aura nie sprzyja, ale….
W styczniu mini spotkanie u Krys…

…były kluski śląskie…

…i dyskusje przy stole.

Potem sesja zdjęciowa ogrodu pt. „Piękną wiosnę mamy tej zimy”

Kolejny punkt programu to impreza z dziedziny Kultura i Sztuka !
Przedstawienie w Zduńskiej Woli pt. „Nerwica Natręctw” z m.in.: Arturem Barcisiem, Zdzisławem Wardejnem, Jowitą Budnik i Rafałem Królikowskim.

i kolejna sesja zdjęciowa…tym razem pt. „Gwiazdy wieczoru”…ha ha
Szmaragdowy Zakątek 13:19, 23 lut 2020

Do góry
Już co raz bliżej...choć za oknem zimno, deszczowy i bardzo wieje!

Jeżówkowe-Love 13:01, 23 lut 2020

Do góry
Dawno nie było przeglądu nasionkowego

Powiem szczerze .. jest kiepsko ,ale nie poddaje się

Tak więc..Sadziec pokazuje listki właściwe

Najbujniej wschodzą Orliki

Ale jest też jeden Kuklik

Rdest i Jarzmianka nie wschodzą wcale, pogrzebałam w nasionkach..śpią w najlepsze,
także próba nr.2 wysiew Wacikowy
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 12:46, 23 lut 2020

Do góry
kasiek napisał(a)
Fajny miałam konar jak rynna to posadziłam w nim rojniki

Świetny ten pomysł z konarem.
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 12:43, 23 lut 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
Rabata z buksami chyba już. Jeszcze ciemierniki i to rozłogowe coś nie pamiętam i już, myślę.

Miłego!

Karolin połóż tekturę i korę i nie sadź tych rozłogowych rośli w tym reprezentacyjnym miejscu po latach błędów w moim ogrodzie ,stwierdzam że minimalizm jest najładniejszy i mniej pracy wymaga, ale to taka moja ocena pozdrawiam
Wzgórze chaosu 12:38, 23 lut 2020

Do góry
Iwonka napisał(a)

Kolor płatków oczara robiłam w słońcu, stąd jest taki intensywny. Przy ponurej pogodzie ma nieco smutniejszy odcień. Do Rubina kształt kwiata tak mi jakoś pasuje

Sylwia, a nie będzie za późno z cięciem budlei w kwietniu? I czy takie cięcie masz na myśli?

Dokładnie takie przy tej gęstości krzewu jaki masz obecnie. To Cięcie spowoduje, że będzie gęściejsza i więcej kwiatów w sezonie wyda, a o wysokość się nie martw odrośnie jeszcze w tym sezonie. Ja normalnie budleje ścinałam zawsze w maju na początku, ale ten sezon przyspieszony przez brak zimy więc będę cięła w kwietniu, chyba żeby mocno ruszyły to może ciut wcześniej, będzie od pogody zależało w dużej mierze i od tego jak na nią zareagują rośliny.

To tak jak z różami, zawsze cięłam jesienią, a jak nie zdążyłam to wiosną tak jakoś gdy kwitły forsycje, ale w tym sezonie mam zamiar ciąć w tym tygodniu bo wszystkie ruszają na potęgę i potem byłby kłopot z cięciemJeszcze nigdy nie cięłam róż w lutym....
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:31, 23 lut 2020

Do góry
Przy złej pogodzie lub śnieżnej zimie, ale z takim mokrym zalegającym śniegiem liście potrafią wiosną wyglądać tak jak u tego białego ten po prawej
Ogrodowe skarby 12:29, 23 lut 2020

Do góry
Kochani aż nie wierzę że tak czas szybko ucieka! Wydaje mi się że niedawno wstawiałam fotki a tu proszę tyle czasu mnie nie było
Podsyłam namiastkę wiosny z pozdrowieniami!!
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:29, 23 lut 2020

Do góry
Iwonko to dużo zależy od pogody i od tego jak jest w sezonie i jak potem w zimie. Dziewczyny wiosna jak zaczynają kwitnienie wycinają im liście do zera bo one potem szybko puszczają kolejne, ja nie wycinam. Uważam, że to osłabia roślinę. U mnie te listki sobie gdzieś tam pod spodem zasychają pod nowymi i dopiero jak suche same odchodzą przy pociągnięciu od rośliny wtedy zabieram. Zauważyłam też, że to te białe Biedronkowe częściej liście wymieniają niż odmianowe. Odmianowe ładniejsze z liścia w sezonie.
Takie mam zdjęcie z lipca tych moich bordowych
po prawej stronie jabłoni

tu październik

tu listopad te same za berberysem

i teraz luty
liście się rozkładają na boki, a w środku bukiet kwiatów rośnie

te suche to jabłoniowe jeszcze przed wczorajszym sprzątaniem
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:28, 23 lut 2020

Do góry
Iwonko, zobacz tu w sierpniu 2016, jeszcze jak nie miałam ogrodu w obecnej formie i zaczynałam przygodę z O. Urosła bardzo dużo przez 3 lata a to właśnie dzięki mocnemu cięciu wiosennemu

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:23, 23 lut 2020

Do góry
A tu już przekwitająca we wrześniu
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:23, 23 lut 2020

Do góry
Iwonka napisał(a)

Effcia dwie rabaty skończone to dwie rabaty mniej i powód do radości
Fajne masz na nich proporcje zimozielonego do reszty.
Nie wiedziałam, że barony mają tak mocne doły. Wyglądają lekko i ziewnie.
Ja wszystkie trawy oprócz turzyc tnę nożycami elektrycznymi do żywopłotu. Zrobiłam na wet fotkę to sobie zerknij. Idzie jak burza z taką pomocą.
Zobacz w wolnej chwili na zdjęcie mojej budlei jak ciąć. Sylwia radzi w kwietniu, ale czy to nie za późno?

Iwonko, właśnie byłam u Ciebie i napisałam o budlei. Ja tnę na początku marca ale na Twoim miejscu chwilę bym jeszcze poczekała, tak do połowy marca, a może i jak Sylwia radzi, sama nie wiem. Niziutko tnij bo masz rzadki krzew, zobaczysz jak po cięciu się zagęści i będzie wielki gesty krzak
Zobacz, sierpień 2019

A tu połowa maja

Małymi krokami-Ogród Wioli 12:18, 23 lut 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Ciekawe kto dziś coś podziałał w ogrodzie ?
W pogodzie podają plusy i w dzień i w nocy,wiec stwierdziłam ,że podzielę seslerię skalną ta rosnie jak szalona....
Z 5 szt. Zrobiłam 22 szt. ostry nóż szefa kuchni- najlepszy do podziału

Posadzone...tu...

Melduję, że ja byłam od godz. 12 do 17 Tylko u nas nie było tak ładnie. Troszkę słoneczko wychodziło, ale temp. niska i mega lodowaty, porywisty wiatr. 4 razy wracałam do domu zmieniać mokrą koszulkę. Przekopywałam moją glinę i strzygłam co się dało.
U ciebie rabaty coraz piękniejsze. Super wygląda tak posprzątany ogród. Powiedz mi, z czego formujesz tak gęsty iglasty stożek? Mam parę gagatków do ogarnięcia i nie wiem, czy nie polecieć po nich piłą zamiast bawić się z każdą gałązką osobno.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:08, 23 lut 2020

Do góry
effka napisał(a)
Dziewczynki, masakra z tym cięciem. Strasznie wolno mi szło, zaledwie dwie rabaty, Ta duża ze zdjęcia i malutka podokienna z kilkoma hakonkami. Na też dużej najwięcej czasu zajęły mi Red i Green Barony. Już wolę ciąć wielkie kępy miskantów...

Effcia dwie rabaty skończone to dwie rabaty mniej i powód do radości
Fajne masz na nich proporcje zimozielonego do reszty.
Nie wiedziałam, że barony mają tak mocne doły. Wyglądają lekko i ziewnie.
Ja wszystkie trawy oprócz turzyc tnę nożycami elektrycznymi do żywopłotu. Zrobiłam na wet fotkę to sobie zerknij. Idzie jak burza z taką pomocą.
Zobacz w wolnej chwili na zdjęcie mojej budlei jak ciąć. Sylwia radzi w kwietniu, ale czy to nie za późno?
Wzgórze chaosu 11:57, 23 lut 2020

Do góry
Iwonka napisał(a)

Kolor płatków oczara robiłam w słońcu, stąd jest taki intensywny. Przy ponurej pogodzie ma nieco smutniejszy odcień. Do Rubina kształt kwiata tak mi jakoś pasuje

Sylwia, a nie będzie za późno z cięciem budlei w kwietniu? I czy takie cięcie masz na myśli?

Iwonko, tak nisko bym cięła. Ja tne z początkiem marca ale u nas zdecydowanie cieplej i mniejsze niebezpieczeństwo przymrozków.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:50, 23 lut 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
a ja mam piękną wiosnę w podwórku

Wiosna u ciebie najpiękniejsza Przypomnij mi, czy kępy ciemierników cały sezon dobrze wyglądają? Bo na przedwiośniu to wiadomo, ale czy liście im nie zasychają jakoś widocznie w późniejszym okresie i czy w ogóle zasychają?
Muszę mieć plan na ciemierniki z Jasionki, te zeszłoroczne i te przyszłe Przydałaby się miejscówka widoczna z okna, czyli na froncie rabaty.
Przerwa na kawę... 11:43, 23 lut 2020

Do góry
Madzia ma rację, zrób sobie kawę i odpuść
Pomyśl o dniu sprzed chyba 4 stron wątku, byłaś zadowolona z wykonanej roboty. I tego się trzymaj! Pomyśl o tej rabacie

Cieszy cię bardzo! Bo ci wyszła A robota nie zając, nie ucieknie. Dopiero luty!
Na pocieszenie dodam, że ja tydzień temu w sobotę też myślałam, że eksploduję. Cały dzień wolny a ja bez planu co robić, bo przydałoby się wszystko na raz. Latałam jak głupia z kąta w kąt, to tu to tam, bez widocznego efektu. I nagle pochyliłam się nad jednym kątem i go skończyłam do końca. Jakiś spokój wtedy na mnie spłynął. I od tej pory już jakoś idzie. Stwierdziłam, że muszę mieć nawet malutką przestrzeń, ale całkowicie skończoną. Nawet jak logika mówi, że powinnam robić prace pilniejsze, gdzie indziej. To miejsce ogarnęłam w 100%. Na koniec wyplewiłam i nową korę wysypałam. I jestem zadowolona A resztę już pomału dłubię i nawet ubywa, chociaż nadal dalej mam niż bliżej
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:39, 23 lut 2020

Do góry
Zuzka25 napisał(a)
Witaj Effka w nowym sezonie ogrodniczym. Nie wiem czy dobrze pamiętam, czy sadziłaś niskie cisy na obwódkę? Pamiętasz mnie kupowałaś w okolicy Wrocławia?

Hej Zuza, jasne że Cię pamiętam Wiaj wiosennie a raczej przedwiosennie! Tak sadziłam kilkanaście cisów na małe kwadratowe obwódki. Kupiłam dwie odmiany i zobaczymy co się lepiej sprawdzi:
Jedne to cisy repandens, typowe na szerokie i niskie obwódki a drugie to cisy Hicksi, będą na pewno dużo wyższe ale zamierzam je w miarę możliwości rośliny nisko prowadzić.

Tu fotki czerwcowe( ah jak bosko się na nie patrzy jak za oknem plucha i zimnica)

Hicksi:

Repandens:

Kupiłam je w dwóch szkolkach, jedna Jugowice a druga w Błoniach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies