Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ania -Spełnione marzenie

Ania -Spełnione marzenie

Magleska 17:52, 03 lis 2019

Ania niestety w planach nie umiem pomagać ,ale zaglądam i czekam na czym stanie potencjał jest

Jedynie co mi się nasuwa ....hmm ....nie chciałabyś tej wiaty bliżej domu z boku ? ....może tam nie ma miejsca,a po zdjeciu wydaje mi sie ,ze jest dość ? ...taka wiata przyklejona do boku domu ..........chyba ,ze tam są okna od jakiegoś pokoju ,to wiadomo ,ze odpada

Nie znam się i nie wiem jakie tam są odległości ....ale czy patrząc z tarasu ta wiata i garaż nie zasłonią Ci widoku na rabaty .....chyba ,ze tak chcesz ,to oczywiście Twój ogród i już się nie wymądrzam
KasiaLangier 17:52, 03 lis 2019

Ależ u Ciebie elegancko ...i wielkie planowanie.. Troszkę zazdroszczę, bo nie trzeba się dostosowywać do zastanych warunków i można poszaleć
Ania111 18:28, 03 lis 2019

Magleska napisał(a)
Ania niestety w planach nie umiem pomagać ,ale zaglądam i czekam na czym stanie potencjał jest

Jedynie co mi się nasuwa ....hmm ....nie chciałabyś tej wiaty bliżej domu z boku ? ....może tam nie ma miejsca,a po zdjeciu wydaje mi sie ,ze jest dość ? ...taka wiata przyklejona do boku domu ..........chyba ,ze tam są okna od jakiegoś pokoju ,to wiadomo ,ze odpada

Nie znam się i nie wiem jakie tam są odległości ....ale czy patrząc z tarasu ta wiata i garaż nie zasłonią Ci widoku na rabaty .....chyba ,ze tak chcesz ,to oczywiście Twój ogród i już się nie wymądrzam

Madzia

Zastanawialiśmy się nad wiatą z boku domu ,
Ale tam jest wejście do kotłowni i są schody ,
A miejsca jest nie za dużo i tylko na przejazd
Wiec jak widzisz nie zabardzo mam wybór ,

Co do rabaty za garażem ,
Garaż nie zasłoni całego zakątka ,
A miejsce będzie bardziej dla nas ,
Zrobi się bardziej ustronnie miejsce ,
I oczywiście z drogi nic nie będzie widać

To ma być miejsce do przyjmowania znajomych
Jakieś imprezki ( dlatego potrzebuje tej altanki )

Ania111 18:31, 03 lis 2019

KasiaLangier napisał(a)
Ależ u Ciebie elegancko ...i wielkie planowanie.. Troszkę zazdroszczę, bo nie trzeba się dostosowywać do zastanych warunków i można poszaleć

Kasiu ,
Z jednej strony jestem szczęśliwa ,
że najfajniejsze sadzenie jest jeszcze przede mną
Ale planowanie i podejmowanie decyzji
To już nie jest takie fajnie

I jeszcze ta zima ,
Zupełnie nie w porę

u Ciebie jest wszystko na swoim miejscu

deszczowymaj 18:34, 03 lis 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

Zostawiłabym tak usytuowana tylko zamiast od garażu wejście zrobiłabym z trawnika po prawej stronie, a wyjście tak jak jest. Nie chodzi o to by altanka była ciągiem komunikacyjnym tylko by było do niej dobre wejście, a jednocześnie by ją schować w roslinach

Sylwia teraz to ja zgłupiałam całkiem i zastanawiam się gdzie pierwotnie miała być ta altana ale chyba już wiem...chyba
Stojąc na tyłach domu (na tarasie) to na wprost ..tak?
bo tak to widzę..skoro na rysunku jest poniżej wiaty i garażu..czyli w rzeczywistości po ich lewej stronie ..?
Ania111 18:52, 03 lis 2019

Dziewczyny ,

Nic tak nie skomplikuje jak prawdziwa kobieta
Ania111 19:00, 03 lis 2019

Moje drogie ,

Asia - królowa jeżówek pokazała mi dereń pogodowy
jest śliczny ,
Czy mogłabym prosić o miejsce dla niego ?

i jeszcze bym chciała

kalinę kilimandzaro

będę bardzo wdzięczna
basia3012 19:40, 03 lis 2019

Aniu, piękny domek i piękna rabata frontowa. Bardzo mi się podoba. Pogratulować. A dalsza część to jak czytam wielkie planowanie. Masz tyle doradców, że na pewno pięknie będzie. Tylko faktycznie, po co ta zima się pcha. Żeby nie ona to można by jeszcze coś zrobić. Ale ma być jeszcze ten tydzień ładnie więc może coś Ci się uda zrobić w ogrodzie. Oby.
basia3012 19:44, 03 lis 2019

Ania111 napisał(a)
Z pewną nieśmiałością pokazuję moje hortensje ,
Jako nowicjusz przy was nie za bardzo mam się czym pochwalić ,
Wasze ogrody są w pełnej krasie a ja dopiero zaczynam tworzyć swoje marzenie

Wiem ,ze najlepiej oglada się zdjęcia

to moje hortensje

Ten zakątek jest moją najstarszą częścią ogrodu i zanim powstała ostateczna wersja ( wiem , nie powinnam się zarzekać ) to był zmianiony co najmniej w ciągu ostatnich lat ( działkę mamy od 2013 roku ) z 10 razy .

Ania

A rabata z hortensjami to taka już dojrzała. Przepiękne są one. Ile mają lat? Aniu, a jak je tniesz wiosną, że takie duże są?
makadamia 19:52, 03 lis 2019

O matko, dobrze że weszłam na forum wcześniej niż planowałam, bo jutro rano to bym chyba nie nadrobiła.

Aniu, musimy zacząć od wydzielenia stref: gdzie komunikacja, gdzie część użytkowa, a gdzie wypoczynkowa. Teraz jest to strasznie poszatkowane.
Obawiam się tylko, czy przerabianie tego co już zrobiliście, mieści się w granicach Waszych chęci/możliwości

Rozumiem, że planując obecne usytuowanie altany kierowaliście się uzyskaniem maksymalnej prywatności ale obawiam się, że takie ustawienie nie będzie wygodne w korzystaniu. I mam na myśli obie wersje - tą ze ścieżką też.
Czy nie dałoby się jej postawić po drugiej stronie działki, bliżej tarasu?

Czy w razie potrzeby ten blaszak przy domu sąsiada da się przenieść? Czy jest przymocowany na stałe?

I ostatnie (na razie) pytanie: jak się układają kierunki świata? Gdzie jest północ?