Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ania -Spełnione marzenie

Ania -Spełnione marzenie

makadamia 09:24, 05 lis 2019

Aniu, z trawą i mężami zwykle jest tak, że przez pierwsze dwa lata bronią trawnika jak niepodległości, a potem - jak im się już znudzi koszenie i podlewanie - sami proszą żony o powiększenie rabat

A rabaty muszą być odpowiednio duże, żeby pomieściły nasadzenia, które Was osłonią m.in. od wzroku sąsiada. Ponieważ nie jesteście na tej działce na stałe, nie macie dużo czasu na pielęgnację a podlewania automatycznego też chyba nie planujecie, to polecałabym Wam raczej nasadzenia na bazie krzewów niż samych bylin. Podobne jak ma Hania - Gruszka na wierzbie.

Co do planu, to uwierz mi, że próbowałam.
Naprawdę starałam się wymyśleć coś, co pozwoliłoby zachować te rabaty, które już zrobiłaś. Ale popatrz sama:

Linie czerwone to komunikacja. Jak już powstanie wiata i zrobisz nasadzenia, to żeby wejść do Zakątka trzeba się będzie "przeciskać" pomiędzy nimi. Dodatkowo, jak postawisz altanę przodem do płotu, a tyłem do całej tej przestrzeni którą macie do dyspozycji, to wrażenie będzie takie, jakbyś kanapę w salonie postawiła przed samą ścianą.

Dodatkowo: nie jestem pewna jaka dokładnie odległość jest od Zakątka do bramy. Sądząc po zdjęciach - jakieś 3-4m. Teoretycznie wystarczająco dużo, w praktyce samochód będzie miał problem, żeby tam wykręcić. A uważam, że powinien być zostawiony przejazd dla ciągnika, który Wam zbronuje pole albo przyczepki, która przywiezie obornik.

Kolejny problem przy obecnym układzie to linie widokowe (te niebieskie):
Garaż z wiatą oraz Biały Zakątek zwężają i tak już wąską działkę i podkreślają wrażenie tunelu. Z tarasu macie widok prosto na niezbyt atrakcyjny blaszak i betonowy płot, tylko częściowo zasłonięty przez rabatę.

(nie piszę tego wszystkiego tylko po to, żeby skrytykować, ale żeby wyjaśnić, dlaczego wprowadzam tak drastyczne zmiany).

Próbowałam zostawić altanę w tym miejscu, gdzie ją chciałaś, tylko odwrócić ją przodem do podwórka ale po pierwsze: zgadzam się z dziewczynami, że chodzenie tak daleko będzie niewygodne, a po drugie: nadal jest wąska i długa perspektywa.

Przeniosłam zatem altanę bliżej tarasu, a Biały Zakątek przerobiłam na placyk, na który możesz postawić leżaczki albo hamak ale nadal pozostaje problem dojazdu do drugiej części ogrodu.
makadamia 09:35, 05 lis 2019

Więc ostatecznie wymyśliłam coś takiego:

Altana naprzeciwko tarasu, zasłonięta od sąsiada żywopłotem i rabatą.
Za garażem/wiatą placyk na ognisko (większy) lub na leżaki/hamaki (wtedy może być mniejszy).

Na całej tylnej granicy duża rabata, która schowa zarówno płot, jak i ten blaszak.

Jeśli obawiasz się, że te rabaty są strasznie duże i nie dasz rady ich obsadzić, to popatrz, co się dzieje, jeśli posadzisz parę drzew i krzewów:

Nie tak dużo miejsca zostaje na bylinki, prawda?

Teraz możesz krytykować i kręcić nosem do woli
deszczowymaj 11:07, 05 lis 2019

Czy mogę się wypowiedzieć?

Asiula kochana kobietka z Ciebie napracowałaś się z tymi pomysłami,mi osobiście bardzo się podoba

Margerytka40 11:08, 05 lis 2019

Nie wiem co na to Ania ale mnie się podoba. Też gryzł mi się widok z tarasu na tunel trawnikowy zakończony blaszakiem
Kasiolaaa 11:33, 05 lis 2019

Aniu ja to tylko ci powiem jak mi sie podoba do okola rabaty trawiasto hortensjowo jezowkowo rozane ja tak robie lubie przestrzen wiec rabaty robie na bokach a srodek caly pusty bedzie trawnik patrze na swojego syna 5cio latka bo lubi kopac pilką to ma sporo miejsca
Ania111 19:16, 05 lis 2019

makadamia napisał(a)
Więc ostatecznie wymyśliłam coś takiego:

Altana naprzeciwko tarasu, zasłonięta od sąsiada żywopłotem i rabatą.
Za garażem/wiatą placyk na ognisko (większy) lub na leżaki/hamaki (wtedy może być mniejszy).

Na całej tylnej granicy duża rabata, która schowa zarówno płot, jak i ten blaszak.

Jeśli obawiasz się, że te rabaty są strasznie duże i nie dasz rady ich obsadzić, to popatrz, co się dzieje, jeśli posadzisz parę drzew i krzewów:

Nie tak dużo miejsca zostaje na bylinki, prawda?

Teraz możesz krytykować i kręcić nosem do woli

Witaj Asiu ,
oj mam swój projekcik
Ale żeby nie było tak pięknie , trochę pokręcę nosem

1. całkowicie się zgadzam z tobą ,że tył garażu trzeba zasłonić ,
( ale to oznacza , ze garaż musi być pierwszy , a póżniej rabatka )
no cóż jak muszę , niech i tak będzie

2.Układ rabat w kąciku też mi się podoba ,
doskonały pomysł,( oj ile będzie przesadzania )

3. placyk , - no tu muszę się zastanowić ,
może faktycznie ta altana to nie jest dobry pomysł ,
może jakieś pawilon - są ładne i jak się znudzi łatwiej złożyć ,

4. więc teraz możemy zaplanować nasadzenia ,

5 . ale nie będzie łatwo , chciałabym najpierw wykorzystać jeśli się da ,
co jest w tej chwili na moich rabatkach

6 . co do dalszego planu .
no cóż , muszę to jeszcze przemyśleć ,
ponieważ tam są już rabatki ,
chociaż nie ukrywam ,
ze potrzebują te rabatki nowego spojrzenia
więc będzie okazja

7. a najbardziej podoba mi się to zdanie

Aniu, z trawą i mężami zwykle jest tak, że przez pierwsze dwa lata bronią trawnika jak niepodległości, a potem - jak im się już znudzi koszenie i podlewanie - sami proszą żony o powiększenie rabat

wydrukuje i powieszę na lodówce
oby te słowa okazały się prorocze

ewsyg 19:37, 05 lis 2019

Na projektowaniu to ja się nie znam.
makadamia 20:53, 05 lis 2019

Czyli co? Klepnięte? Realizujemy ten pomysł? A konsultacje z eMem?

W takim razie muszę się cofnąć i sprawdzić, jakie rośliny już masz
Ania111 21:06, 05 lis 2019

makadamia napisał(a)
Czyli co? Klepnięte? Realizujemy ten pomysł? A konsultacje z eMem?

W takim razie muszę się cofnąć i sprawdzić, jakie rośliny już masz

Asiunia

Oczywiście ,ze klepnięte
Mąż dowie się w swoim czasie ,
Po co go już teraz denerwować
Niech ma spokojną zimę

ale zastrzegam sobie
Jak coś się pojawi w głowie wiosną

Asiu ,
mam 3 glicynie ( biała , różowa i fioletowa )
Nie mam zupełnie pojecia co z nimi zrobić
( kupione sercem a nie głową )

no i ostatnie 4 klony pillar

kilka rododendronów ???

i jeszcze różnosci ,

makadamia 21:20, 05 lis 2019

Wiesz co? Glicynie można by było wykorzystać do obsadzenia tej wiaty. Byłyby idealne do tego celu. Trzeba tylko od razu konstrukcję zrobić odpowiednią, bo to są potężne, silnie rosnące pnącza, potrzebujące mocnej podstawy. Na tym etapie łatwo to uwzględnić w planach