Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Basieksp 14:30, 06 lip 2026

gogo napisał(a)
Basiu, Twój ogród nabrał parkowego charakteru, jest cudny
A że jest gęsto, to zaleta, bo wszystko ze sobą współgra.
Pomiziaj zwierzaczki

Oj do ogrodu parowego to jeszcze daleko i trochę mały ten mój ogród Ale czasami trochę z eMem się w nim szukamy
Basieksp 14:39, 06 lip 2026

Ulina napisał(a)

Zastanawiam się nad Twoimi dylematami, bo też jestem na etapie przeróbek. To takie dążenie do " ideału".
Nie wiem czy Ci pomogę, ale zauważyłam tu 2 kontrasty, może one Cię rażą: piękne ciepłe barwy żółci i pomarańczu, które super kontrastują z tym bordem wysokim, a dalej barwy chłodne: liście irysów, czyściec i niebieskie kwiaty chyba przetaczniki. Można podzielić te dwa kontrasty wysoką trawą np. Proso Northwind ( lubi sucho, nie pokłada się, jest świetne na przesłony)

https://krzewy.lukow.pl/kategoria-produktu/trawy-ozdobne/prosa-rozgowate/

Albo możesz ujednolicić bardziej rabatę, ja ostatnio wolę więcej roślin jednego rodzaju i zgrywam o różnych terminach kwitnienia, żeby nie było nudy.
Może brak piętrowości Cię denerwuję, wystarczy wprowadzić jednolitą obwódkę na dłuższym odcinku. Może ładna byłaby na obwodzie sessleria. Ona jest fajna cały rok nawet zimą. Pasuje dobrze ze wszystkim. Tylko po ścięciu w lutym, marcu muszą być cebulowe żeby odciągnąć uwagę od pustki. Sessleria to będzie najmniej pracy

Jeszcze przy dużej ilości kwiatów można punktowo posadzić trawy, ale to też zawsze dylematy jakie. Zrobiłam wszystkie możliwe błędy.

W sumie, masz rację, ten czyściec, tam ani trochę tam nie pasuje. Teraz tak patrzę. Wyrzucę go i jeszcze mam tam takie goździki w podobnym kolorze, też je eksmituję. Irysy zostawię ale tylko z jednej strony, tam gdzie czyściec wyrzucę. W sumie podoba mi się pomysł z trawami, tam rosną rudbekie, same się wysiewają, był moment, że z nimi walczyłam, bo za dużo. Pomysł taki, zostawię je, ale pod kontrolą, dodam trawy W zeszłym roku miałam tam stopy z tymi rudbekiami, nawet to mi pasowało. Ale stipy zmarzły tylko jedna została, taka nawet nie cała.
Basieksp 14:44, 06 lip 2026

ewsyg napisał(a)
Basiu, odbyłam z Tobą spacer i moje wrażenia są takie, że masz duży ogród. Lubię takie ogrody o charakterze parkowym. W kwestii aranżacji przedogródka nie pomogę, zawsze mam u siebie z tym problem.

Ja zawsze żartuję, że przedogródek jest u mnie najbrzydszy, to co ładne mam dla siebie, za tujami Czasami spotykam się z takim stwierdzeniem, jak komuś nowemu pokazuję zdjęcia, " a gdzie Ty to masz? od drogi nic nie widać " Bo ja lubię mieć ładny widok na ulubione rośliny z okna, a na drogę mam tylko okno kuchenne
Basieksp 15:00, 06 lip 2026

anabuko1 napisał(a)
Basiu, u Ciebie w ogrodzie dzieje się. Wszystko na plus.

Juki przy płocie - te białe świece wyglądają świetnie na tle bordowego pęcherznika. Elegancko i bezproblemowo.
Rabata "od drogi"* - trudny kawałek, wietrznie i sucho, a Ty i tak wycisnęłaś z niego kolor. Może zamiast walczyć, daj tam więcej bylin na suche miejsca? Juki chyba dobrze się tam czują
Ekipa patrolowa - psiaki dodają duszy. Widać, że to ogród do życia, nie tylko do podziwiania.
Widać pasję od lat.
Nawet "bałagan" na rabacie ma swój urok.
Trzymam kciuki za wierzbę Hakuro!

Pozdrawiam

Te juki, denerwują mnie ale szkoda mi się ich pozbwać, bo one są bardzo duże jak kwitną. W tym roku są trochę słabsze po tej zimnie ale w zeszłym miały chyba 7 kwiatostanów, a mam tam dwie sztuki i te kwiaty były większe niż ja. Zdjęcie z zeszłego roku
W tym są dużo mniejsze i mniej kwitów mają.
W zeszłym roku miałam ra rudbekie ze stipami, nawet mi sie to podobało Chyba wrócę do tego rozwiązania, tylko może inne trawy poszukam ? Bo stipy nie przetrwały, tam ostatniej zimy. Zostały same rudbekie.

A z wierzbą jeszcze poczekam, może się obroni