Inka dobrze pisze. Zrób donice np. z płyt betonowych. W LMie kupiłam takie, które wyglądają jak z ciemnobrązowych desek. Mają 35 x 35 x 4 cm.
Jeszcze nie dosadzone pod różami i w ogóle nie wykończone, ale wyglądają nieźle, uważam.
Wpadłam zapytać cosię rozwineło z tej " dzikiej marchwi" ? Marchew czy coś innego?
Czytam o problemach dentystycznych i współczuję.
Co do tui to nie wiem jak wysokiej rośliny pod nie szukasz. Ja nie mam jeszcze tak dorodnych, ale za to mam je gęsto i w dwóch rzędach miejscami, a przed nimi krzewów od groma. Tyle, ze moje sadzone były jednocześnie z tymi innymi roślinami. Ale udają się w tym sąsiedztwie astry, parzydła leśne, tawułki sobie radzą, świetnie sobie i w totalnym zacienieniu radzi kokorycz ta wysoka do pasa, gdzie więcej światła rosną azalie, barwinek wręcz szaleje. W półcieniu rośnie wawrzynek i juki kalifornijskie. Natomiast nie pod tujami, ale pod wierzbami płaczącymi( pijusy potworne) i w mega zagęszczeniu świerków, jodeł i drzew liściastych radzą sobie wilczomlecze, fiołki, o dziwo ciemierniki też całkiem nieźle, a tam jest latem cień totalny.
Czytam, że próbujesz z irgą, nie wiem jak w cieniu, ale z dostępem do słońca pod tujami szaleje u mnie. Dodam tylko, że pomimo długotrwałej suszy tych roślin nigdy nie podlewałam i żyją.
Sylwia, no nie wiem, obcięłam te większe bo ogórkom przeszkadzały
Wydaje mi się że listki są delikatniejsze niż marchwi
Wrzucę fotki
Pod tują bo właściwie to 1 tuja i 2 cyprysy
Ivonne i stardust
Chcę parę pozycji wyższych żeby trochę zasłonić dom sąsiadów ale też niższe żeby zasłonić brzydki susz
Kupiłam jeszcze irgę horizontalis, kolejne testy
Ale donice jakoś wkopałam
Mocno się namęczyłam bo tam w rozkroku i wyprostować się nie można wynosilam szary piach wiaderkami a do tego szykowałam podłoże, mieszałam itp
Uff nie chcę powtarzać póki co
Pokażę brzydkie foty, trudno
Chcecie oglądać brzydkie foty ?
Pewnie nie, ale zawsze sobie można poprawić humor myśląc „aż tak źle to u mnie nie jest”
Hosty zeżarły ślimaki, ale one nie chcą odrastać
Właściwie to wielkie halo… jedna tuja i 2 cyprysy raptem…
Pod ogrodzeniem widać suche cisy
Niektóre mają trochę zielonego na dole
Zostawić ? Igły usunąć czy nie ?
Chyba nie marchew, ale mam nieodparte wrażenie, że gdzieś już spotkałam tą roślinę.... Tylko gdzie...
A piuropusznika tam nie chcesz spróbować?, albo trzmieliny puścić na siatkę.
Piuropusznika by rozjaśnił i ukrył co trzeba.