Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;)

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;)

Judith 21:58, 01 lip 2024

Kasya napisał(a)

One tu do mnie przyjeżdżają bo koło mnie jest najwięcej
Pewnie z 10 będzie w promieniu kilku km
Masakra ile pokus… a potem się dziwią że u mnie busz…

O, zagłębie szkółkowe! Tym bardziej chce wiedzieć gdzie (nie wiem, gdzie rezydujesz )
pestka56 22:01, 01 lip 2024

Inka dobrze pisze. Zrób donice np. z płyt betonowych. W LMie kupiłam takie, które wyglądają jak z ciemnobrązowych desek. Mają 35 x 35 x 4 cm.
Jeszcze nie dosadzone pod różami i w ogóle nie wykończone, ale wyglądają nieźle, uważam.

sylwia_slomc... 22:07, 01 lip 2024

Wpadłam zapytać cosię rozwineło z tej " dzikiej marchwi" ? Marchew czy coś innego?
Czytam o problemach dentystycznych i współczuję.
Co do tui to nie wiem jak wysokiej rośliny pod nie szukasz. Ja nie mam jeszcze tak dorodnych, ale za to mam je gęsto i w dwóch rzędach miejscami, a przed nimi krzewów od groma. Tyle, ze moje sadzone były jednocześnie z tymi innymi roślinami. Ale udają się w tym sąsiedztwie astry, parzydła leśne, tawułki sobie radzą, świetnie sobie i w totalnym zacienieniu radzi kokorycz ta wysoka do pasa, gdzie więcej światła rosną azalie, barwinek wręcz szaleje. W półcieniu rośnie wawrzynek i juki kalifornijskie. Natomiast nie pod tujami, ale pod wierzbami płaczącymi( pijusy potworne) i w mega zagęszczeniu świerków, jodeł i drzew liściastych radzą sobie wilczomlecze, fiołki, o dziwo ciemierniki też całkiem nieźle, a tam jest latem cień totalny.

Czytam, że próbujesz z irgą, nie wiem jak w cieniu, ale z dostępem do słońca pod tujami szaleje u mnie. Dodam tylko, że pomimo długotrwałej suszy tych roślin nigdy nie podlewałam i żyją.
Kasya 15:58, 02 lip 2024

Judith napisał(a)

O, zagłębie szkółkowe! Tym bardziej chce wiedzieć gdzie (nie wiem, gdzie rezydujesz )

Koło Piaseczna
Dzisiaj znowu byłam na zakupach…
Zapraszam na wspólne
Kasya 16:13, 02 lip 2024

Sylwia, no nie wiem, obcięłam te większe bo ogórkom przeszkadzały
Wydaje mi się że listki są delikatniejsze niż marchwi
Wrzucę fotki
Pod tują bo właściwie to 1 tuja i 2 cyprysy
Ivonne i stardust
Chcę parę pozycji wyższych żeby trochę zasłonić dom sąsiadów ale też niższe żeby zasłonić brzydki susz
Kupiłam jeszcze irgę horizontalis, kolejne testy

To coś

I marchew

sylwia_slomczewska napisał(a)
Wpadłam zapytać cosię orozwineło z tej " dzikiej marchwi" ? Marchew czy coś innego?
Czytam o problemach dentystycznych i współczuję.
Co do tui to nie wiem jak wysokiej rośliny pod nie szukasz. Ja nie mam jeszcze tak dorodnych, ale za to mam je gęsto i w dwóch rzędach miejscami, a przed nimi krzewów od groma. Tyle, ze moje sadzone były jednocześnie z tymi innymi roślinami. Ale udają się w tym sąsiedztwie astry, parzydła leśne, tawułki sobie radzą, świetnie sobie i w totalnym zacienieniu radzi kokorycz ta wysoka do pasa, gdzie więcej światła rosną azalie, barwinek wręcz szaleje. W półcieniu rośnie wawrzynek i juki kalifornijskie. Natomiast nie pod tujami, ale pod wierzbami płaczącymi( pijusy potworne) i w mega zagęszczeniu świerków, jodeł i drzew liściastych radzą sobie wilczomlecze, fiołki, o dziwo ciemierniki też całkiem nieźle, a tam jest latem cień totalny.

Czytam, że próbujesz z irgą, nie wiem jak w cieniu, ale z dostępem do słońca pod tujami szaleje u mnie. Dodam tylko, że pomimo długotrwałej suszy tych roślin nigdy nie podlewałam i żyją.

Kasya 16:17, 02 lip 2024

pestka56 napisał(a)
Inka dobrze pisze. Zrób donice np. z płyt betonowych. W LMie kupiłam takie, które wyglądają jak z ciemnobrązowych desek. Mają 35 x 35 x 4 cm.
Jeszcze nie dosadzone pod różami i w ogóle nie wykończone, ale wyglądają nieźle, uważam.

Fajny pomysł, nieźle wyglada
Jak te płyty są łączone ?
Tam za mało miejsca na takie duże ale jakiś pasek przy płocie wyniesiony można spróbować
Kasya 16:20, 02 lip 2024

Ale donice jakoś wkopałam
Mocno się namęczyłam bo tam w rozkroku i wyprostować się nie można wynosilam szary piach wiaderkami a do tego szykowałam podłoże, mieszałam itp
Uff nie chcę powtarzać póki co
Pokażę brzydkie foty, trudno

inka74 napisał(a)
Kasia, to nie chodzi o ilość światła a o system korzeniowy. Tuja ma go bardzo gęsty i dosyć głęboko. Im starsza - tym jest on bardziej zbity i agresywnie się rozrasta. Wyobrażasz sobie, że ja mam korzenie od tui sąsiada? Przechodzą pod 20 cm podmurówką. Moje tuje mam od rabaty oddzielone ogranicznikiem a i tak w obrębie 50 cm jedyne co rośnie to hosta. Cis korzeni się szeroko, najpierw płycej potem dopiero w głąb ale to też taki system gęstej siatki korzeniowej. Oprócz tego tuja tworzy kwasowe środowisko, cis tego nie lubi.
Podjedź do Powsina i sama zobaczysz, że tam pod starymi tujami nic nie rośnie. A może znajdziesz jednak coś co daje radę...
Kasya 16:25, 02 lip 2024

Chcecie oglądać brzydkie foty ?
Pewnie nie, ale zawsze sobie można poprawić humor myśląc „aż tak źle to u mnie nie jest”

Hosty zeżarły ślimaki, ale one nie chcą odrastać

Właściwie to wielkie halo… jedna tuja i 2 cyprysy raptem…
Pod ogrodzeniem widać suche cisy
Niektóre mają trochę zielonego na dole
Zostawić ? Igły usunąć czy nie ?

Kasya 16:27, 02 lip 2024

A teraz lepsze bo zakupy

sylwia_slomc... 16:31, 02 lip 2024

Chyba nie marchew, ale mam nieodparte wrażenie, że gdzieś już spotkałam tą roślinę.... Tylko gdzie...
A piuropusznika tam nie chcesz spróbować?, albo trzmieliny puścić na siatkę.
Piuropusznika by rozjaśnił i ukrył co trzeba.