Kasiu, cudna ta wisteria. Moja córka w ubiegłym roku kupiła też tej wielkości, ale trochę inne kwiaty. Na zimę była opatulona, więc przeżyła, ale nie kwitnie. Myślę, ze po prostu za mocno ją poobcinałam niestety.
Wisterie zimują w doniczkach bez żadnego problemu. Aż byłam zdziwiona. Zapomniałam zabezpieczyć i tak sobie stały, dwie w różnych miejscach. W małych produkcyjnych doniczkach
Walczylam dzisiaj znowu z terenem pod tujami
Juz mi sie wydaje ze ten tujowy susz zabija wszystko co tam rosnie…
Posadzila kilka cisow pod plotem
Ogarnelam kilka donic z padniętymi roślinkami
Do donic w cieniu wsadzilam cisy
Ciekawe czy ich nie zabije w tych donicach….
Poczytaj o preparacie "Goteo Regenerator".
Zgodnie z sugestią Marty Potoczek rok temu podlewałam nim rośliny, które oberwały przymrozkami. Wszystkie się ładnie podniosły, we wcześniejszych latach - różnie bywało.
Preparat, z założenia, regeneruje system korzeniowy po zaistnieniu niekorzystnych warunków typu susza/przymrozki. W przypadku Twojej Sunsation raczej nie zaszkodzi, a może pomoże.
Miałam podobna sytuację kilka lat temu z jednym dębem - miał pączki liściowe, ale nie chciał ich otworzyć. Poddany oględzinom pokazał dziurki w pniu - jakiś kornik albo inny czort. Został ścięty do pnia i odbił Magnolka ścięta do pnia raczej nie odbije więc historyjka ma raczej na celu udowodnienie, że wszystko jest możliwe
Tak, mam nawet tego typu preparat a konkretnie:
Agro-Sorb® Radiculum -
WSPOMAGANIE SYSTEMU KORZENIOWEGO
wolne (L-α) aminokwasy
/Biostymulator – do ukorzeniania roślin i stymulacji systemu korzeniowego/
Ale ja sie zaczelam zastanawiac czy ona nie ma za mokro…. I co wtedy ? Tez podlac ?