Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;)

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;)

Alija 19:12, 26 kwi 2025

Kasya napisał(a)
Jeszcze nie posadzona ale pachnie bosko

Kasiu, cudna ta wisteria. Moja córka w ubiegłym roku kupiła też tej wielkości, ale trochę inne kwiaty. Na zimę była opatulona, więc przeżyła, ale nie kwitnie. Myślę, ze po prostu za mocno ją poobcinałam niestety.
Kontonaogrod 19:17, 26 kwi 2025

Wisterie zimują w doniczkach bez żadnego problemu. Aż byłam zdziwiona. Zapomniałam zabezpieczyć i tak sobie stały, dwie w różnych miejscach. W małych produkcyjnych doniczkach
Kontonaogrod 19:19, 26 kwi 2025

Moja sunsation też słabo. Ale przesadzałam ja na jesień. Może ja wsadzę w donice, choć z drugiej strony chyba w gruncie jednak jej lepiej?

To niewiadomo co też mi wygląda na lilaka
Kasya 20:15, 26 kwi 2025

Kontonaogrod napisał(a)
Moja sunsation też słabo. Ale przesadzałam ja na jesień. Może ja wsadzę w donice, choć z drugiej strony chyba w gruncie jednak jej lepiej?

To niewiadomo co też mi wygląda na lilaka

Ja sie boje ze Sunsation dogorywa i jak zaraz czegos nie zrobie to juz po niej
O ile nie za pozno
Zdrowe rosliny przekwitaja juz

Ale jak lilak jak ma liscie trojklapowowe ?
Kasya 20:17, 26 kwi 2025

Alija napisał(a)

Kasiu, cudna ta wisteria. Moja córka w ubiegłym roku kupiła też tej wielkości, ale trochę inne kwiaty. Na zimę była opatulona, więc przeżyła, ale nie kwitnie. Myślę, ze po prostu za mocno ją poobcinałam niestety.

Nie bede moze obcinac bardzo tylko skroce troche nowe przyrosty
Kasya 20:18, 26 kwi 2025

Kontonaogrod napisał(a)
Wisterie zimują w doniczkach bez żadnego problemu. Aż byłam zdziwiona. Zapomniałam zabezpieczyć i tak sobie stały, dwie w różnych miejscach. W małych produkcyjnych doniczkach

To dobra wiadomosc
Kasya 20:21, 26 kwi 2025

Walczylam dzisiaj znowu z terenem pod tujami
Juz mi sie wydaje ze ten tujowy susz zabija wszystko co tam rosnie…
Posadzila kilka cisow pod plotem
Ogarnelam kilka donic z padniętymi roślinkami
Do donic w cieniu wsadzilam cisy
Ciekawe czy ich nie zabije w tych donicach….
Kasya 20:22, 26 kwi 2025

Nie zdazylam z opryskiem
Jutro musze ogarnac warzywniak
Oby mrozu nie bylo
Magara 22:29, 26 kwi 2025

Kasya napisał(a)
Sama tu pisze ale moze ktos jednak zajrzy i mi podpowie
Pada mi moja najstarsza Sunsation
Nie wiem co sie dzieje
Zaczela otwierac pąki z dużym opoznieniem i zatrzymała sie ma spoto pąkow kwiatowych ale cos sie z nia dzieje
W korzeniach mokro
Moze za mokro ?
Co robic ? Czy moge jej jakos pomoc ?

Poczytaj o preparacie "Goteo Regenerator".
Zgodnie z sugestią Marty Potoczek rok temu podlewałam nim rośliny, które oberwały przymrozkami. Wszystkie się ładnie podniosły, we wcześniejszych latach - różnie bywało.
Preparat, z założenia, regeneruje system korzeniowy po zaistnieniu niekorzystnych warunków typu susza/przymrozki. W przypadku Twojej Sunsation raczej nie zaszkodzi, a może pomoże.
Miałam podobna sytuację kilka lat temu z jednym dębem - miał pączki liściowe, ale nie chciał ich otworzyć. Poddany oględzinom pokazał dziurki w pniu - jakiś kornik albo inny czort. Został ścięty do pnia i odbił Magnolka ścięta do pnia raczej nie odbije więc historyjka ma raczej na celu udowodnienie, że wszystko jest możliwe
Kasya 03:13, 27 kwi 2025

Tak, mam nawet tego typu preparat a konkretnie:
Agro-Sorb® Radiculum -
WSPOMAGANIE SYSTEMU KORZENIOWEGO
wolne (L-α) aminokwasy
/Biostymulator – do ukorzeniania roślin i stymulacji systemu korzeniowego/

Ale ja sie zaczelam zastanawiac czy ona nie ma za mokro…. I co wtedy ? Tez podlac ?

Magara napisał(a)

Poczytaj o preparacie "Goteo Regenerator".
Zgodnie z sugestią Marty Potoczek rok temu podlewałam nim rośliny, które oberwały przymrozkami. Wszystkie się ładnie podniosły, we wcześniejszych latach - różnie bywało.
Preparat, z założenia, regeneruje system korzeniowy po zaistnieniu niekorzystnych warunków typu susza/przymrozki. W przypadku Twojej Sunsation raczej nie zaszkodzi, a może pomoże.
Miałam podobna sytuację kilka lat temu z jednym dębem - miał pączki liściowe, ale nie chciał ich otworzyć. Poddany oględzinom pokazał dziurki w pniu - jakiś kornik albo inny czort. Został ścięty do pnia i odbił Magnolka ścięta do pnia raczej nie odbije więc historyjka ma raczej na celu udowodnienie, że wszystko jest możliwe