polin
19:23, 27 kwi 2020
Dzień dobry,
Mam na imię Paulina, w zeszłym roku kupiliśmy z mężem dom, dom w którym przez kilka lat nikt nie mieszkał. W ogrodzie zamiast pięknej trawy przez długi czas walczyliśmy z kłączami, które powrastały wszędzie oraz mrowiskami - konkretnych rozmiarów
Teraz planujemy powoli i pewnie mozolnie, bez specjalnej wiedzy stworzyć ogród, mam ogromną nadzieję, że z Waszą pomocą się to uda. Ogród przyjemny, bezpieczny dla dzieci, który będzie dawał wytchnienie po godzinach spędzonych w pracy.
Tak rozplanowałam sobie przestrzeń. Rysunek mniej więcej w skali (1kratka=1m)
Na początek chciałabym zająć się przodem a później miejscem przy placyku zabaw.
Jako, że od dłuższego czasu incognito podglądam forum wiem na pewno, że muszę pozbyć się thuj przy płocie, ale czy zostawić ten żywotnik? Mimo, że nikt o niego nie dbał wygląda całkiem zdrowo, może wystarczy go przyciąć?
Proszę nie patrzcie na panujący rozgardiasz
Jesteśmy w trakcie sprzątania, tak samo prace brukarskie są do poprawki bo wjechał ciężki sprzęt i trochę naszkodził.
mini rabatka wzdłuż chodnika:
i niewiele większa pod oknem kuchennym:
Dalej prezentuje się to następująco.
Bok lewy przód
Bok lewy widok taras
Bok lewy tył
Całość tył
Prawy bok
Nie mam jakoś specjalnie problemu z koniecznością osłony od sąsiadów ale widok z tarasu uroczy nie jest
Nie wiem czy sadzić szpaler thuj smaragd? Po prawej sąsiad Thuje ma zasadzone więc ja chyba nie muszę?
Co nie zmienia faktu, że nie mam pomysłu co zrobić.
Podobają mi się lawendy, trzmieliny szczepione, hortensje, bukszpany (chociaż wątpię żeby udało mi się je formować w kulki), wszelkie trawy i miskanty. Chciałabym pójść w kolory: zieleń, biel, fiolet i żółty (np. trzmieliny). Przy placu zabaw marzą mi się wyższe drzewka żeby pojawiło się trochę cienia może brzozy i wrzosowisko.
Mam na imię Paulina, w zeszłym roku kupiliśmy z mężem dom, dom w którym przez kilka lat nikt nie mieszkał. W ogrodzie zamiast pięknej trawy przez długi czas walczyliśmy z kłączami, które powrastały wszędzie oraz mrowiskami - konkretnych rozmiarów

Tak rozplanowałam sobie przestrzeń. Rysunek mniej więcej w skali (1kratka=1m)
Na początek chciałabym zająć się przodem a później miejscem przy placyku zabaw.
Jako, że od dłuższego czasu incognito podglądam forum wiem na pewno, że muszę pozbyć się thuj przy płocie, ale czy zostawić ten żywotnik? Mimo, że nikt o niego nie dbał wygląda całkiem zdrowo, może wystarczy go przyciąć?
Proszę nie patrzcie na panujący rozgardiasz

mini rabatka wzdłuż chodnika:
i niewiele większa pod oknem kuchennym:
Dalej prezentuje się to następująco.
Bok lewy przód
Bok lewy widok taras
Bok lewy tył
Całość tył
Prawy bok
Nie mam jakoś specjalnie problemu z koniecznością osłony od sąsiadów ale widok z tarasu uroczy nie jest

Podobają mi się lawendy, trzmieliny szczepione, hortensje, bukszpany (chociaż wątpię żeby udało mi się je formować w kulki), wszelkie trawy i miskanty. Chciałabym pójść w kolory: zieleń, biel, fiolet i żółty (np. trzmieliny). Przy placu zabaw marzą mi się wyższe drzewka żeby pojawiło się trochę cienia może brzozy i wrzosowisko.