Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawy ozdobne i turzyce » Kompozycje z trawami w roli głównej

Kompozycje z trawami w roli głównej

Monika83 10:05, 07 gru 2024

mimik333 napisał(a)
Tak, w tle 1 maja zamieszkał buk. Za ławeczką (kiedy jeszcze tam nie stała) biegła żwirowa ścieżka. Zlikwidowałam ją. Teraz prowadzi przez ówczesne oczko. Zza miskanta Yaku Jima wygląda świerk inversa przy tyczce bambusowej.
.
No i super wpasowała się do ogrodu kurczę a ja myślałam że u Ciebie jest już brak miejsca na nowe chciejstwa? a tu buk posadzony a i jeszcze magnolia gwiaździsta Royal Star
mimik333 13:24, 07 gru 2024

Mam zdjęcie, gdzie widać magnolię, której się przebarwiają liście. Można sobie wyobrazić, jak wypełni przestrzeń. Za późno o niej pomyślałam. Jej korona ma zastąpić dolne gałęzie kolumnowego świerka.
Ale nie tylko to przybyło. W sumie 5 szt. cudownych dębów Green Pillar. Mam pomysł jeszcze na 1 kolumnowego buka.
Według mnie, żeby dokomponować krajobraz można wpasować nowe rośliny. Trzeba tylko postawić na duże egzemplarze. Przy mniejszych-trochę poczekać.

Znalazłam.
Monika83 17:46, 08 gru 2024

mimik333 napisał(a)
Mam zdjęcie, gdzie widać magnolię, której się przebarwiają liście. Można sobie wyobrazić, jak wypełni przestrzeń. Za późno o niej pomyślałam. Jej korona ma zastąpić dolne gałęzie kolumnowego świerka.
Ale nie tylko to przybyło. W sumie 5 szt. cudownych dębów Green Pillar. Mam pomysł jeszcze na 1 kolumnowego buka.
Według mnie, żeby dokomponować krajobraz można wpasować nowe rośliny. Trzeba tylko postawić na duże egzemplarze. Przy mniejszych-trochę poczekać.

Znalazłam.
To moja magnolia Royal Star jest jeszcze ciut niższa od twojej wdodatku zauważyłam u mojej że zawiązała pąki kwiatowe.. Patrząc na zdj to można powiedzieć że większość drzew i roślin u Ciebie to są w rozmiarze 3XL a świerki w rozmiarze 5XL To który już rok ogrodu? Uwielbiam dojrzałe ogrody❤️ są one takie z duszą... I to utwierdza mnie w przekonaniu że dosadzanie roślin nigdy się nie skończy w ogrodzie
Kordina 17:38, 23 gru 2024

mimik333 napisał(a)
...

Ale tu ślicznie gratulacje, zakładaj wątek
mimik333 22:12, 29 gru 2024

Dzięki
mimik333 11:23, 31 gru 2024

To akurat żadna kompozycja, tylko tworzywo do kompozycji.
Turzyca Raureif. Zaskoczenie jesienią. Wcześniej nie interesowałam się, czy się przebarwia. To dodatkowy atut.

Turzyca Ice Dance. Lubię ją.
Rozmnażana z 3 sadzonek.
mimik333 23:32, 16 sty 2025

Dosadziłam: trzcinnika krótkowłosego w centrum, rozplenicę Lady U nad kamieniem, miskanta Variegatus na górce-na lewo od kolumnowego ambrowca. Jego prawie nie widać. Dystans pomiędzy moliniami został zwiększony.

Jeszcze palczatka Standing Ovation. Ciekawe na jak długo tu zagości.