Gdzie jesteś » Forum » Ogrodowa kuchnia » Ciasto na pizzę

Pokaż wątki Pokaż posty

Ciasto na pizzę

kaisog1 21:37, 13 paź 2011


Dołączył: 14 lut 2011
Posty: 13108
Szukałam długo dobrego przepisu na ciasto "pizzowe", i w końcu znalazłam! Więc, jeżeli lubisz cienkie ciasto "pizzowe" to koniecznie wypróbuj

21g drożdży wymieszać ze 150 ml ciepłej wody i szczyptą cukru, i odstawić na 15 min. Następnie zagnieść ciasto z 250g mąki pszennej typ 550, 1/2 łyżeczką soli, 2 łyżkami oliwy. Odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Pieczemy w 200 st. w bardzo dobrze nagrzanym piekarniku.

To są proporcje na 2 pizze o średnicy 26cm

Moje uwagi...

W przepisie jest jeszcze dodatek 50g dowolnej mąki, jednak jeżeli ją dodowałam to ciasto robiło sie jak kamień. Lepię więc bez tych 50g
Ciasto zawsze odstawiajcie w ciepłe miejsce i najlepiej w szklanej misce przykrytej folią spożywczą (nie wiem czemu pod ściereczką tak nie rośnie)
____________________
Pozdrawiam Małgorzata Kubusiowo, Kubusiowo II, Mini Kubusiowo
Sebek 22:36, 13 paź 2011


Dołączył: 08 lut 2011
Posty: 50262
Uwielbiam pizzę
____________________
Sebek - Coś jeszcze, coś więcej... Wizytówka ogrodu
Gabriela 22:54, 13 paź 2011


Dołączył: 25 lut 2011
Posty: 8072
Potwierdzam - Małgosia ma rację - dla pizzy rodzaj mąki ma wielkie znaczenie.
Najlepiej używać oryginalnej włoskiej mąki pszennej typu 0 lub 00, takiej bardzo drobno zmielonej. Nasza mąka typ 550 jest do niej najbardziej podobna.
____________________
Ogród w budowie nieustającej
Basiaw 07:25, 14 paź 2011


Dołączył: 19 sie 2011
Posty: 1191
Małgosiu, odważasz dokładnie te 21 g drożdży? Kurcze, ja mam taki defekt, że wszystko robię na oko, niczego nie ważę...
____________________
Nasz mały, zielony świat
ell 08:53, 14 paź 2011


Dołączył: 28 kwi 2011
Posty: 4333
to jest nas więcej - ja też wszystko na oko - a pizze uwielbiamy
____________________
Ela - Ogródek na chabrowym wzgórzu
justi 09:46, 14 paź 2011


Dołączył: 29 maj 2011
Posty: 6263
Dziewczyny ważne, żeby mieć dobre oko
Przepis wypróbuję na pewno.
____________________
Justyna - ogród w Alei Lipowej
kaisog1 10:57, 14 paź 2011


Dołączył: 14 lut 2011
Posty: 13108
Basiaw napisał(a)
Małgosiu, odważasz dokładnie te 21 g drożdży? Kurcze, ja mam taki defekt, że wszystko robię na oko, niczego nie ważę...


Basiu generalnie przyzwyczaiłam się do droźdźy z firmy, które pakują dwie kostki po 42g ... więc problemu nie mam. Ciacham na pół i już. Szczerze mówiąc przy tym przepisie raczej trzymam proporcje...


Ja tą pizzę robie w ilościach hurtowych na imprezy rodzinne Może to dziwnie brzmi, że na takie imprezki robie pizzę ale raz zrobiłam i każdy mnie pytał przy następnej okazji czy będzie pizza Więc np.: na urodzinach Kuby była pizza
____________________
Pozdrawiam Małgorzata Kubusiowo, Kubusiowo II, Mini Kubusiowo
anula_wn 13:07, 14 paź 2011


Dołączył: 08 cze 2011
Posty: 7829
jeśli mogę wtrącic swoje 3 grosze, bo też często robię pizzę, to wg mnie oprócz wszystkich wyżej wymienionych uwag, ważne jest aby ciasto wyrabiac dość długo. Im dłużej je wyrabiałam, tym było lepsze
i ja dodaję drożdży w proszku....

niedawno zas jadłam pizzę u koleżanki (widać w Polsce to takie tradycyjne danie jest ) i ona dodaje zamiast wody - mleko! była fantastyczna!
____________________
anula mój mały raj na ziemi
kaisog1 13:52, 14 paź 2011


Dołączył: 14 lut 2011
Posty: 13108
Ania mleko w cieście nadaje puszystości
____________________
Pozdrawiam Małgorzata Kubusiowo, Kubusiowo II, Mini Kubusiowo
anula_wn 19:09, 14 paź 2011


Dołączył: 08 cze 2011
Posty: 7829
a nie była puszysta.... ;//
ja robiłam zawsze z wodą ale jej była tak pyszna, że oszalałam
____________________
anula mój mały raj na ziemi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies