Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

Ewa777 14:33, 29 kwi 2025

Dużo masz tych pięknych kącików. W każdym jest uroczo. Kwitną bzy, rododendrony, kaliny, narcyzy - piękne zapachy i kolory.
U mnie te większe żonkile często się łamią pod ciężarem kwiatów. To ich jedyny minus.
Alija 10:19, 30 kwi 2025

Kordina napisał(a)

Przecudne zakątki
Asiu to chyba jakaś tarczownica? Czy tak Alu? Ona ma takie olbrzymie liście?

Bożenko! Dziękuję. Masz rację to tarczownica, świetna roślina o bardzo dużych liściach, które wyrastają dopiero po przekwitnięciu kwiatów. Nad wodą fajnie wygląda.
Alija 10:22, 30 kwi 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ucieszyłam się, że w stawie jest woda, wprawdzie nie wiem ile jej jest, ale fajnie, że jest
Lilak ugina się od bukietów

Sylwia! Ja też bardzo cieszę się z wody, chociaż długo to trwało. Pełnego stanu jednak staw nie osiągnął, brakuje ok. 30 cm ale dobrze, ze w ogóle jest.
Bzy mają teraz swoje pięć minut, pachną obłędnie.
Alija 10:32, 30 kwi 2025

Ulina napisał(a)

Śliczna tą ścieżka, zapach lilaków jak idziesz musi oszałamiać. A ta kalina to hordowina variegata? Możesz pokazać z dalszego planu jaki ma pokrój i ile miejsca potrzebuje?

Urszulko! Dzięki. Bzy pachną cudownie, teraz ich czas, naprawdę gwiazdorzą w ogrodach. Kalina ma już sporo lat, szczerze mówiąc nawet nie pamiętam kiedy ją sadziłam, na pewno ponad 10 lat. Rośnie pod ścianą domu, w niektórych latach trochę ją podcinałam, teraz ma ok. 2 metrów.

Alija 10:35, 30 kwi 2025

Dorota321 napisał(a)
Lubię Alicjo zaglądać do Twojego ogrodu. Jest trochę dziki, tajemniczy, a za chwilę zmienia się w romantyczny. No i masz staw, a to nie każdy ma.

Dorotko! Bardzo mnie to cieszy, ogród dość duży, więc jest sporo różnych zakątków. No i jest dość mocno zarośnięty. Zapraszam serdecznie.
Alija 10:39, 30 kwi 2025

April napisał(a)

Te dwa miejsca najbardziej mi się podobają. Świetnie przystosowałaś krzewy które rosną tak blisko ścieżki, żeby nie zawadzały, a zarazem nie tracą na urodzie. Przeciwnie, ich urodę udało ci się jeszcze bardziej wyeksponować. Fantastycznie to wygląda

Aprilku! Cieszę się, że Ci się tu podoba. Na pierwszym zdjęciu jest ścieżka za domem prowadząca do placyku na którym latem stoją agapanty, a na drugim, ścieżka prowadząca do przedogródka. U mnie wszędzie gęsto, więc trzeba było w niektórych miejscach poprzycinać co się dało.
Alija 10:44, 30 kwi 2025

Ewa777 napisał(a)
Dużo masz tych pięknych kącików. W każdym jest uroczo. Kwitną bzy, rododendrony, kaliny, narcyzy - piękne zapachy i kolory.
U mnie te większe żonkile często się łamią pod ciężarem kwiatów. To ich jedyny minus.

Ewuniu! Miło mi, że Ci się podoba, teraz rzeczywiście w ogrodzie cudnie pachnie dzięki kwitnącym bzom. Rododendrony dopiero się rozkręcają, na razie kwitną te najwcześniejsze, ale niedługo będzie już co podziwiać. W ogrodzie zawsze się coś dzieje i coś zmienia.
Alija 10:37, 01 maj 2025

Radosnej majówki (i pewnie pracowitej) w ogrodzie życzę ❤️
Alija 10:39, 01 maj 2025

Alija 10:40, 01 maj 2025