Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

Monika83 18:38, 04 maj 2025

Alija napisał(a)
Zakwitła mi piwonia drzewiasta, więc będzie trochę spamu, uwielbiam ją i nie mogę się powstrzymać przed robieniem jej zdjęć.

Ale piękna!! Alicja ile dni utrzymuje kwiat ta piwonia drzewiasta? Bo mam jedną taką rekordzistkę piwonie że 3 dni ma kwiaty i koniec kwitnienia
Alija 20:42, 04 maj 2025

Monia81 napisał(a)
Też pochwalę tą piwonię, bo cudna jest, pamiętasz może odmianę? a bzy teraz cudną woń po ogrodzie roztaczają, uwielbiam ten czas

Monia! Dziękuję, niestety nie wiem jaka to odmiana, rośnie u mnie już wiele lat.
Maj jest wspaniały, pachnie bzami.
Alija 20:45, 04 maj 2025

anabuko1 napisał(a)

Waw. Cudne piwonie.
Ja jeszcze czekam

Aniu! Dziękuję . Na pewno niedługo się doczekasz kwiatów.
Alija 20:48, 04 maj 2025

Gosialuk napisał(a)
Alicja piwonia przepięknie zakwitła. Nie dziwię się, że spamujesz, bo też bym tak robiła.

Gosiu! Dziękuję , bardzo lubię tę piwonię, rośnie u mnie już wiele lat. Kupiłam ją jako maleńki krzaczek z jednym kwiatem. Potem co roku przybywał jeden więcej.
Alija 20:54, 04 maj 2025

Ulina napisał(a)

Dziękuję za wskazówki, na pewno tą hordowinę kupię do kolekcji. A o jaśminowcach już myślę, kupiłam odmianę Aurea ( już ma pączki kwiatowe mimo że malutka), mam jeszcze na myśli Variegatę i Virginal. Chyba,że ktoś poleci inną wyjątkową.

Urszulko! Hordowina rośnie zdrowo, można ją ciąć, co ostatnio zaniedbałam od paru lat, muszę ją trochę zmniejszyć.
Jaśminy bardzo lubię, ja mam te najzwyklejsze, one pachną obłędnie. Moja znajoma ma jaśmin z pełnymi kwiatami (nie znam odmiany), ale bez zapachu, więc kupując odmianowe sprawdzaj czy pachną, o ile zależy Ci na zapachu.
eda 21:29, 04 maj 2025

Cudowna Drzewiasta twoja Alcia ja nie mam ale widuję tu też w okolicy wszystkie zachwycają ale te z delikatnymi kolorami najpiękniejsze są
ja czekam na zwykłe piwonie ciekawa jestem kwitnienia bo trochę je musiałam przesadzić ale pąki są to coś będzie .macham
Alija 22:01, 04 maj 2025

Ulina napisał(a)

Genialna architektura, powiedz eM-owi że się zachwycam!!!!
Układał na podsypce cementowej na stałe czy nie, bo wyglada bez cementu? I jak grubej podbudowie? Bo u mnie jest bardzo podmokły grunt i ciągle się zastanawiam co jest ważne żeby ścieżki po pierwsze,nie były ruchome i się nie rozłaziły, czy to tylko kwestia zabetonowania krawężników, a po drugie, aby jednocześnie nie zatrzymywać nadmiarów wody, aby mogła swobodnie odchodzić, Pewnie trzeba uwzględnić odwodnienie. U mnie to temat przyszłościowy, ale mam to w głowie cały czas. I chętnie bym się z doświadczeń innych dokształciła w tym temacie.

Urszulko! Boki ścieżek, czyli krawężniki były układane na mokrym betonie (fundament), ścieżka jest ułożona na suchym betonie (podsypka grubości ok. 8 cm), równana i dobijana gumowym młotkiem, a następnie obficie polana wodą. W najniższym punkcie zrobione jest odprowadzenie wody.
Alija 22:03, 04 maj 2025

Joku napisał(a)
Ja też się zachwycam, cudne ścieżki. Kwitnące rośliny też . Maj jest pięknym miesiącem roku.

Jolu! Dziękuję bardzo. Ja też uwielbiam maj, to wspaniały czas, mnóstwo kwiatów i zapachów w ogrodach.
Alija 22:04, 04 maj 2025

mirkaka napisał(a)

Przepiękne klimatyczne miejsce, no zachwycam się nim

Mirko! Bardzo mi miło, że Ci się podoba.
Alija 22:10, 04 maj 2025

anpi napisał(a)
Piwonia przecudnej urody. Czekam na swoją,pierwszy raz mi zakwitnie, będzie niespodzianka kolorystyczna, bo już nie pamiętam jaką kupiłam,bo było to kilka sezonów wcześniej

Aniu! Piwonia dziękuje. Moją kupiłam z jednym pąkiem, a potem co roku był jeden kwiat więcej. Twoja na pewno będzie piękna,
też jestem ciekawa jaki będzie miała kolor, będę zaglądać.