Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

Alija 12:39, 19 maj 2025

Joku napisał(a)
Pięknie kwitną azalie i różaneczniki, masz ich sporo. Rośliny w oczku sadzisz w koszach?

Jolu! Dziękuję, muszę kiedyś policzyć, bo prawdę mówiąc sama nie wiem.
Rośliny sadzimy bez koszy, prosto do ziemi.
Alija 13:18, 19 maj 2025

LIDKA napisał(a)
Kiedyś puszcze wisterie na platany...

Alicja i ta biała jest piękna, mam dziś fuksa bo akurat kompa odpaliłam o oglądam fotki ma dużym ekranie. Ogród Twój czaru a ta ścieżka to tajemnicza i kusi by iść dalej.
A ja wracam ogladać jeszcze raz.

Lidka! Też myślałam, żeby puścić wisterię na jakieś drzewo, ciekawe, jak by sobie dało rady.. Moja rośnie na metalowym stojaku. Wcale nie żałuję, ze nie jest różowa tylko biała, ma za to bardzo długie kwiatostany, a w ogóle to lubię białe kwiaty.
Alija 13:46, 19 maj 2025

ElzbietaFranka napisał(a)
Alicja pięknie wszystko kwitnie u ciebie. Wiosna pełną gębą.
U nas zimno jak cholera pada od 3 dni z przerwami.
Ładne piwonie krzewiaste kwiaty przepiękne jak z bibułki utkane.
Ta kalina to koralowa Compactum. Nawet jest w reklamie powyzej.
Jak tak że inni to nawet nie można nic zrobić w ogrodzie bo ziąb gorszy niż w zimie.
Ciepło pozdrawiam

Elu! Wszystko kwitnie bardzo powoli, bo ciągle zimno, i zimno. Chociaż z jednej strony to kwitnienie jest dzięki temu przedłużone. Piwonie piękne, ale kwiaty bardzo nietrwałe i nie utrzymują się zbyt długo, bardzo delikatne.
To prawda, maj zimny wyjątkowo.
Alija 13:49, 19 maj 2025

Ewa777 napisał(a)

Co to za piękność? Wszystkie rododendrony i azalie masz piękne. Moja kalina złapała mszycę w tym roku niestety. Dorze, że Twoje się obroniły.

Ewo! To jest azalia japońska Schneeperle, ma pełne kwiaty, bardzo ją lubię.
Moje kaliny w tym roku wyjątkowo bez mszyc, nie wiem jak to się stało, chyba zbyt zimno.
Alija 13:50, 19 maj 2025

Ulina napisał(a)
Przycinałaś kiedyś azalie wielkokwiatowe?

Urszulko! Przycinałam azalie i zdarzało się różanecznik, przeżyją taką operację.
Alija 13:53, 19 maj 2025

Basieksp napisał(a)

Też ją mam u siebie i też ją lubię, jest niezawodna Moją posadziłam, tak od niechcenia w samym przeciągu, a ona poradziła sobie i jest naprawdę ładna teraz trochę deszcz ją powyginał ale i tak jest ok Dokupiłam sobie drugą, taką samą, ale z żółtawymi liśćmi, narazie nie za duża, ale też zapowiada się ładnie

Basiu! Masz rację, jest ładna i niezawodna. Moja była wiele razy przesadzana, rozsadzana, dzielona, właściwie to ma dobre ponad 20 lat. Z żółtymi listkami nie widziałam, ale na pewno ładna.
Alija 13:54, 19 maj 2025

Gosialuk napisał(a)
To twoja wisteria jest koleżanką wisterii Iwonki z Wzgórza Chaosu. Też miała być czerwona.
Azalia bardzo ładne. Kalina również.

Gosia! He, he, może to wisterie z jednej pomylonej serii"
Azalie i kalina dziękują.
Alija 13:56, 19 maj 2025

ajka napisał(a)

Dołączam do zachwytów, cudnie to wygląda. Niestety mój eM nie lubi bzów (ale i tak wymusiłam małe dwa egzemplarze )

Ścieżki wspaniałe.

Aniu! Dzięki. Szkoda, bzy są całkiem ładne, no i przede wszystkim ten zapach, to ich główny atut. Poza tym są bardzo niewymagające w obsłudze, same plusy.
Alija 14:00, 19 maj 2025

Roocika napisał(a)
Azalie i różaneczniki dają wiosennego, energetycznego kopa.

Piękna ta biała wisteria, na platana też bym puściła, będzie pięknie. Chociaż mój platan dostał mocno mrozami i nie wiem jak długo będzie się zbierał.

Asiu! Masz rację, kolory zazwyczaj mają bardzo energetyczne, a u mnie to już zwyczajnie rodkowy misz masz.
Też myślałam, żeby puścić wisterię na drzewo, moja rośnie na metalowym stojaku. Druga fioletowa jest na drzewie, niestety bardzo ją zaniedbałam, nie była cięta i zarosła wiśnie, lilaka, a teraz wspięła się jeszcze na sąsiednia śliwkę.
Alija 14:42, 19 maj 2025

Odwiedziłam wczoraj moją przyjaciółkę z czasów studiów. Ma bardzo klimatyczny ogród, więc pokażę kilka zdjęć.